Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Murat Ersoy, Rusya ve Türkiye arasında 250 bini aşkın evlilikten 2 milyonun üzerinde akrabalık oluştuğunu, aile içinde küslükler olsa da bunların zamanla ortadan kalkacağını belirtti.

Elexus'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Rus Ordu Korusu, Murat Ersoy'un daveti üzerine 50 kişilik kadrosuyla konser vermek üzere KKTC'ye geldi. Koro, Elexus Hotel'in açılışında sahne aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ersoy, Rusya ile Türkiye arasındaki yaklaşık 7 ay önce yaşanan uçak krizinin ardından devam eden gerginlikten sonra, Rus Ordu Korusu'nun konser vermek için KKTC'ye gelişinin önemine dikkati çekti.

Ersoy, bunun iki milletin aslında çok güçlü dostluk bağlarıyla birbirine bağlı olduğunun en güzel göstergesi olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Yıllardır Türkler ve Ruslar birçok konuda iş birliği ve ortaklık yapmış, iki ülke arasında her yıl katlanarak artan bir ticaret hacmi oluşmuştur. Rus Ordu Korosu'nun KKTC’ye konser için gelmesi aslında Rusların da bu ilişkilere verdiği önemi bir kez daha göstermiştir. Nitekim bir hafta önce Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin'in Atina'dan yaptığı 'Türkiye ile ilişkilerimizi iyileştirmeye devam etmeliyiz' yönündeki açıklamasını da pekiştirmesi açısından bu ziyaret büyük önem taşımaktadır."

Türkler ve Ruslar arasında çok derin aile bağları oluştuğuna işaret eden Ersoy, "İki millet arasında 250 bini aşkın evlilikten 2 milyonun üzerinde bir akrabalık oluşmuştur. Aile içinde küslükler olsa da zamanla bunlar ortadan kalkacaktır. Her iki millet tarafından da çok iyi bilinmektedir ki Türkler ve Ruslar geçmişte de gelecekte de birbirine ihtiyaç duyan, birbirini destekleyen iki millettir. Kısa vadede sorunlar yaşansa da uzun vadede bu sıkıntılar ortadan kalkacaktır. Sonuçta iki millet de ilişkilerin 7 ay önceki haline gelerek ilişkilerin güçlenmesini arzu ediyor " ifadelerini kullandı.

"RUSYA, İLİŞKİLERİN DÜZELMESİ TARAFINDA"

Rus Ordu Korosu’nun KKTC’ye gelmesine öncülük eden Rusya Federasyonu Milli Güvenlik Akademisi’nin Türk asıllı Başkan Yardımcısı Talat Enver Çetin de Atlasglobal ve Murat Ersoy’un Rusya’ya uçuşlarla ilgili taleplerini ve Türk-Rus ilişkilerini iyileştirmek yolunda tüm girişimlerini Rusya'nın desteklediğini belirtti.

Çetin, "Rusya hükümeti konser için Rus Ordu Korosu'nun KKTC’ye gitmesini engellemedi. Bu da gösteriyor ki Rusya, Türkiye ile ilişkilerini bozma taraftarı değil. Rusya, yaşanmış malum olumsuzluğun bir an önce giderilmesi yönünde her şeyi yapıyor." görüşünü paylaştı.

Konser nedeniyle KKTC’de bulunan Rusya Federasyonu Milli Güvenlik Akademisi Uluslararası Hukuk Dairesi Başkanı Albay Sergey Yaşenko ise Ruslar ve Türklerin tarihte hep aynı coğrafyada ortak kaderler yaşadığına dikkati çekti.

Yaşenko, "Bu nedenle Rus-Türk ilişkisinin bozulması iki milletin de zararınadır. Bu ilişkinin bozulması ancak Batılılara yarar. O yüzden Rusya ve Türkiye başkalarının ilişkiyi bozmasına izin vermemelidir. İlişkilerin eskiye dönmesi için Türkiye gerekli adımları atarsa Rusya'nın olayı unutmaya hazır olduğuna inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.