.Gazimağusa Limanı’nda bulunan Shipyard Famagusta Ltd’ye ait tersane, 20 bin tonluk yeni yüzer tersane (havuz) ile kapasitesini artırdı. 20 bin tona kadar büyük yük ve yolcu gemilerine hizmet veren tersane, deneyimli kadrosuyla hem KKTC, hem Türkiye hem de dünya ülkelerinden gelen gemilere bakım ve tamir yapıyor.

. Tersanenin geliştirilmesiyle birlikte ilk kez geçtiğimiz ay 16 bin tonluk “Hatice Akar” adlı yük gemisine ev sahipliği yapan şirket, bu gemiye tamir ve bakım hizmeti verdi. 20 kilometre uzunluğunda bir tır konvoyunu taşıyabilecek kapasiteye sahip yük gemisi Gazimağusa Limanı’na demir atan en büyük gemi oldu.

 

Gazimağusa Limanı’nda faaliyet gösteren tersane, Shipyard Famagusta Ltd büyük yük gemilerine ve yolcu gemilerine hizmet veriyor. Tersane, 20 bin tonluk yeni yüzer tersane (havuz) sayesinde bölge gemilerinin yüzde 70’ine cevap verebilecek duruma geldi. Yüzer tersanenin devreye girmesiyle Gazimağusa Limanı’ndaki havuz, 17.5 metreden 24 metre genişliğine ulaştı.  Artık tersane 15-20 bin tonluk gemilere bakım yapabiliyor. 23 yıldır hizmet veren şirket, 130’a yakın çalışanıyla aynı zamanda deneyim avantajı sunuyor.

10 bin tonun üzerinde hizmet verebiliyor

Shipyard Famagusta Ltd Direktörü Ramazan Gündoğdu, yıllık gemi kapasitelerinin 48-55 arası olduğuna işaret ederek, şirketlerinin İso Belgesi, iş sağlığı belgesi, Türk Loydu belgesi olduğunu söyledi. Aynı zamanda TC Gemi İnşa Sanayi’nin de üyesi olduklarının altını çizdi. 20 bin tonluk yüzer tersane yapılmadan önce 3-4 bin tonluk gemilere hizmet verebildiklerini belirten Gündoğdu, şu anda 10 bin tonun üzerinde gemilere hizmet verebildiklerini vurguladı.

%50 yabancı %50 yerli şirketlerle çalışıyor

Ambargo sorunları olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, Güney Kıbrıs’ın çeşitli ülkelere yazılar yazıp işlerini bozduğunu söyleyerek, bu nedenle uluslararası pazardan fazla iş alamadıklarını kaydetti. Türkiye ağırlıkta olmak üzere diğer çevre ülkelerden de iş aldıklarını anlatan Gündoğdu, “Oran olarak bakarsak, %50 yerli %50 de yabancı şirketlerle çalışıyoruz” dedi.

Bölge gemilerinin yüzde 70’ine cevap verebilecek durumda

Shipyard Famagusta Ltd Direktörü Ramazan Gündoğdu, tersane hakkında bilgi verirken, tersanenin; bu yıl 20 Temmuz’da Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı havuzla birlikte bölge gemilerinin yüzde 70’inin bakım ve tamir ihtiyacına cevap verebilecek düzeye ulaştığını anlattı. Gündoğdu, şirketin uluslararası rekabete giren en büyük yerli sanayi kuruluşlarından biri olduğunu kaydetti.

Nemsiz ortam ve deneyimli personel avantajı

Diğer ülkelere göre KKTC’nin avantajının nemsiz ortam ve deneyimli, verimli kadroya sahip olması olduğunu belirten Gündoğdu, tersanenin ada çapında en büyük bilgisayarlı saç kesme makinesi ve tek röntgenli kaynak yapabilen ekipmana sahip olduğunu da ifade etti. KKTC’de böyle bir hizmet veren tek şirket olduklarını ifade eden Gündoğdu, Güney Kıbrıs’ın da kendileriyle rekabet edebilecek kadar aktif olmadığını söyledi. “Bölgede rötgenli kaynak yapabilen çok az tersane vardır. Biz de bunlardan bir tanesiyiz. Bizim sektörde ucuz işçilik, kalite ve sürat önemlidir. Bizim süre konusunda iddiamız zayıf, kaliteli boya, nemsiz ve kuru ortam ve en önemlisi de işinde uzman çalışanlarımız vardır. Biz taşeronla çalışmıyoruz. Deneyim avantajımız vardır” dedi.

“İşçi bulmakta sıkıntılıyız”

Yerli teknik eleman ve işçi bulmakta sıkıntı yaşadıklarını, bu nedenle yurt dışından işçi getirmek zorunda kaldıklarını anlatan Gündoğdu, bunun da kendilerine pahalıya mal olduğunu söyledi.  “Adam saat maliyetlerinin olduğu ülkelerde bu işi yapmak çok zor. Türkiye’de 6 Euro, burada 10 Euro, Avrupa’da ise 25 Euro civarında” diye konuştu. Gündoğdu bu arada, Gazimağusa’da bu yıl eğitime başlayan İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) Gemi İnşaat Mühendisliği Bölümü’ne KKTC’li gençlerin yönlendirilmesi gerektiğini de ifade etti. Sektörün geniş bir yelpazesi olduğunun altını çizdi.

16 bin tonluk gemiye ev sahipliği

Tersanenin geliştirilmesiyle birlikte ilk kez geçtiğimiz ay 16 bin tonluk “Hatice Akar” adlı yük gemisine ev sahipliği yapan şirket, bu gemiye tamir ve bakım hizmeti verdi. Shipyard Famagusta Ltd’in, tamiri ve bakımını tamamlayarak suya indirdiği 20 kilometre uzunluğunda bir tır konvoyunu taşıyabilecek kapasiteye sahip 16 bin tonluk yük gemisi, KKTC tarihinde Gazimağusa Limanı’na demir atan en büyük gemi oldu.