Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin (KTİMB) 16. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Başkanlığa, tek aday olan Cafer Gürcafer yeniden seçildi. Genel Kurul’da, Birlik üyeleri Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Onur Kurulu üyeleri de belirlendi. Başkanlık için tek aday olan Cafer Gürcafer oybirliği ile yeniden Başkanlığa getirildi.

13 Haziran 2020, Cumartesi günü saat 10.00’da Atatürk Kültür Merkezi Büyük Konferans Salonu’nda, korona virüs tedbirlerine uygun olarak yapılan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği 16. Olağan Genel Kurulu’nda Divan Başkanlığına Fuat Kutlu,  Divan Kâtipliğine ise Yıldız Gövsa ve Mehmet Kahveci seçildi.

KTİMB’nin Genel Kurulu’na Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, birçok sivil toplum örgütü temsilcisi ile KTİMB üyeleri katıldı.
Genel Kurul’da ilk konuşmayı Birlik Başkanı Cafer Gürcafer yaptı:

Gürcafer: “Hem sağlık alanında hem ekonomide yeterli olmalıyız”

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer,  Kuzey Kıbrıs’ın korona virüsle mücadelede gösterdiği başarıdan bahsederek, aynı başarının ekonomide de gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün öngördüğü iyi senaryoya göre bile dünya ekonomisinin 2021’in ilk çeyreğinde düzeleceğinin ortaya konulduğunu anlatan Gürcafer, bu zamana kadar hem sağlıkta hem ekonomide yeterli olmamız gerektiğini ifade etti.

KTİMB’nin son iki yılda yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Gürcafer, önümüzdeki dönemde inşaat sektörünü bir marka haline getirmeyi hedeflediklerini anlattı.

Gürcafer’in konuşmasının ardından konuşmalar resmi protokol sırasına göre devam etti.

Bu bağlamda, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’e söz verildi.

Özyiğit: “İkinci dalgaya hazır mıyız?”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, koronavirüs vakalarının görüldüğü günlere işaret ederek, “Şu ana kadar başarılı bir sınav verdik. Peki ya yarın? 1 Temmuz’dan sonraki sürece hazır mıyız? İkinci dalgaya hazır mıyız?” diye sordu.
Özyiğit, hala bir pandemi hastanemiz olmamasını eleştirdi.

Özyiğit, “Müteahhitler Birliği’nin Genel Kurulu’nu saygı ile selamlar, seçilecek arkadaşlara başarılar dilerim” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Ataoğlu: “Gelin inşaat sektörünü birinci sıraya alalım”

Genel Kurul’da konuşan Demokrat Parti Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, geçtiğimiz sıkıntılı süreçten ders çıkarmamız gerektiğine vurgu yaparak, ekonominin hareketlenmesi için inşaat sektörünü birinci sıraya almak gerektiğini anlattı.

Ataoğlu, inşaat sektörünü ayakta durursa, bununla birlikte eğitim ve turizm sektörlerinin de ayağa kalkacağını ifade etti.

Sucuoğlu: “Özel sektör olmadan ülke ekonomisi ayakları üzerinde duramaz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu da korona virüs salgınına değinerek, “Bu virüsle yaşamayı öğreneceğiz. Virüsün varlığını sürdüreceği bir gerçek” dedi.

Bu süreçte özel sektör olmadan ülke ekonomisinin ayakları üzerinde duramayacağının görüldüğünü belirten Sucuoğlu, sosyal sigortalarla ilgili bazı verileri de paylaştı.

113 bin aktif sigortalı bulunduğunu kaydeden Sucuoğlu, bu rakamın %32’sine denk gelen 8 bin 677’sinin inşaat sektöründen olduğu bilgisini verdi.

Taçoy: “Sağlıktaki başarı ekonomik başarı ile taçlandırılmalı”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, UBP-HP Hükümetinin, yaşanılan süreçte, birlik ve dayanışmayı en iyi şekilde uygulayan bir siyasi davranış sergilediğini söyledi.

Sağlık açısından elde edilen başarının ekonomik başarı ile taçlandırılması gerektiğini ifade eden Taçoy, inşaat sektörünün hareketinin diğer sektörlere göre daha hızlı gelişebileceğini anlattı.

Atakan: “Müteahhitler Birliği’nin rolü çok büyük”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan konuşmasında, inşaat sektörünün ve Müteahhitler Birliği’nin önemine vurgu yaptı.

Ataoğlu, “İnşaat sektörü ülkedeki ekonomik çarkın önemli bir dişlisi olarak değerlendiriliyorsa, bunda Müteahhitler Birliği’nin rolü çok büyüktür” dedi.

Baybars: “İnşaat sektörü ekonominin itici gücü”

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars konuşmasına, kovid-19 ile mücadele sürecinde yaptığı yardım ve katkılar nedeniyle Birliğe teşekkür ederek sözlerine başladı.

İnşaat sektörünün yüzlerce alt sektörü etkilediğini ve ekonominin itici gücü olduğunu belirten Baybars, sektörün toparlanıp gelişmesi için yürütülen çalışmaları anlattı.

Erhürman: “Sağlık olmadan ekonomi olmaz, ekonomi olmadan sağlık olmaz”

Ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, inşaat sektörünün ülkedeki birçok sektörü taşıdığını belirterek, sektörle ilgili ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Koronavirüs ile mücadele sürecine de değinen Erhürman şöyle konuştu:

“Bütün uyarılarımıza ve süreç başlayalı 3 ay geçmesine rağmen hala pandemi hastanesi konusunda ihaleye bile çıkılmış değil.

Kötü senaryoya da hazır olmak zorundayız ama şu an sağlık açısından hazır değiliz. 1 Temmuz itibarıyla risk ile karşı karşıyayız. Hiç rehavete kapılmayalım, sağlık konusu geride kalmadı.

Sağlık olmadan ekonomi olmaz, ekonomi olmadan sağlık olmaz. Her iki konuda da dikkatli olmalıyız.”

Özersay: “Birliği iki temel özelliği ön plana çıkıyor…”

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Müteahhitler Birliği’nin iki temel özelliğinin ön plana çıktığını kaydetti.

Özersay, “Birincisi, sorunların çözümünde olumlu tutum ve somut öneri ortaya koyması; ikincisi ise konulara sektörel bakmak yerine daha geniş bir bakış açısıyla bakmasıdır. Müteahhitler Birliği’nin bu yaklaşımla sorunların çözümüne odaklandığına bizzat şahit oldum” ifadelerini kullandı.

Tatar: “Reel sektörü unutmadık”

Son konuşmayı yapan Başbakan Ersin Tatar, hükümetin reel sektörü unutmadığını vurguladı.

‘Korona sıfır’ bir KKTC’nin cazibe merkezi olabileceğinden umutlu olduğunu aktaran Tatar, Pandemi hastanesi üzerinde de çalışıldığını kaydetti. 

Gürcafer oybirliği ile başkan

Konuşmaların ardından Faaliyet Raporu’nun sunulması ve görüşülmesi ile Mali Raporun sunulup görüşülerek aklanması kısımlarına geçildi.

Ardından ise Başkan, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Onur Kurulu seçimleri yapıldı.

Başkanlık için tek aday olan Cafer Gürcafer oybirliği ile yeniden Başkanlığa seçilirken, KTİMB 16. Olağan Genel Kurulu seçimleri sonucunda Birlik organları şu şekilde belirlendi:

Başkan:
Cafer Gürcafer

Yönetim Kurulu:
Erdim Oras        
Burçin Döveç        
Yağmur Özyalçın    
Ceyhun Tunalı        
Erdoğan Bekiroğlu        
Soyer Arpalıklı    
Meriç Erülkü  (Yedek Üye)
Erim Kanlıada  (Yedek Üye)

Onur Kurulu:
Cahit Kaya
Kemal Aktunç
Musa Türker Sönmezler
Taşkın Ürel
Yakup Tel

Denetleme Kurulu:
Necip Ataser
Okan Recaioğlu