Cumhurbaşkanı Akıncı, 50 yıllık Kıbrıs sorununun gerçekçi ve makul ölçüler içinde, Rumların da katkısıyla çözümlenmesi dileğinde bulunarak, Kıbrıslı Türk gençlerin de bütün uluslararası organizasyonların parçası haline gelmesini, etkinlilere ev sahipliği yapmasını istedi.

Akıncı, bunun Kıbrıs Türkü'nün ve gençlerin en doğal hakkı olduğunu vurguladı.

Avrupa Ralli Şampiyonası ile Orta Doğu Ralli Şampiyonası’nın bir ayağı olan Kıbrıs Rallisi’nin Lefkoşa’nın güney ve kuzeyinde yer alan özel seyirci etabı bugün öğleden sonra Lefkoşa'da gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ve Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ralli özel etabını Çetinkaya’da bir süre birlikte izledi.

Kıbrıs Otomobil Birliği (CAA) tarafından Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) denetiminde düzenlenen CNP Asfalistiki Cyprus Rally 2016, Lefkoşa Şehir İçi Özel Etabı saat 15.00’te Güney Lefkoşa’dan başladı.

Pilotlar, Güney’den gelip, Çetinkaya Sahası, Ledra Palace Işıkları, Cumhurbaşkanlığı, Girne Kapısı, Meclis çemberi, Osmanpaşa Caddesi daha sonra yeniden Ledra Palace, Çetinkeye Sahası ve Güney Lefkoşa parkurunu izledi.

Al Jazeera ve Eurosport televizyonları tarafından yayımlanan etabın izlenmesi için Yiğitler Burcu, Girne Kapısı, Meclis Çemberi ve Dereboyu’nde düzenlemeler yapıldı.

Ralliye çok sayıda vatandaş ilgi gösterdi; arabaların geçişini izlemek isteyenler güzergah boyunca kalabalık oluşturdu.

Kıbrıslı Türk ve Türkiye'den pilotların da katıldığı ve dün Limasol'dan başlayan ralli, yarın tamamlanacak.

AKINCI: "İLGİNİN NEDENİ AMBARGOLAR..."

Cumhurbaşkanı Akıncı, ralli sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, üçüncü yıldır tekrarlanan rallide her yıl gelip halkın coşkusunu paylaşma fırsatı bulduğunu kaydederek, özel etaba katılan Kıbrıslı Türk yarışmacılar yanında Türkiye'den de katılanlar olduğunu söyledi ve tüm gençleri kutladı.

Rallide kaza geçiren pilota geçmiş olsun dileklerini ileten Akıncı, "Bu olayın bence birkaç altı çizilmesi gereken husus var" diyerek şöyle konuştu:

"Bir tanesi uluslararası nitelikli ve gençlerin çok ilgi gösterdiği ralliye halkımızın coşkulu ilgisinin altı çizilmesi gerekir. Bunun çeşitli nedenleri var diye düşünüyorum. Sadece gençlerin sevdiği spor olmasıyla açıklanamaz. Hem odur ama hem de Kıbrıs Türkü'nün yıllarca bu tür uluslararası nitelikli organizasyonların dışında kalmasının çok önemli bir neden olduğunu değerlendiriyorum. Kıbrıs Türk halkına karşı yapılmış bu haksızlık, ambargoların yarattığı bir durum ve tabi ki Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden de kaynaklanan bir durum.

Ama bu ilgi ve coşku bize bir şeyi gösteriyor. Kıbrıs Türkü mutlaka bu uluslararası organizasyonların içinde olabilecek, hatta ev sahipliği yapabilecek konumda olmalıdır ve olacaktır. Bu, Kıbrıs Türkü'nün ve gençlerin en doğal hakkıdır."

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 50 yıllık Kıbrıs sorununun, gerçekçi ve makul ölçüler içinde kalmak kaydıyla ,Rumların da katkısıyla çözümlenmesi dileğinde bulunarak "Kıbrıs Türk gençleri de sadece bu alanda değil bütün spor alanlarında uluslararası organizasyonların birer parçası haline gelsinler, ev sahipliği de yapabilelim ve bu işi yeni bir boyuta taşıyabilelim" dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, yarışmada az sayıda sporcu kaldığını belirterek onlara başarı diledi ve "Başarı olsun olmasın önemli olan katılmaktır, böylesi bir organizasyonda yer aldıkları için onları can-ı gönülden kutluyorum" ifadelerini kullandı.

"TİYATRO TARTIŞMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ VE ÜZÜCÜ"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Tiyatro Örgütü'nce Salamis Antik Tiyatro'da oynanan Antigoni oyunuyla ilgili Rum tarafından gösterilen tepkiler konusundaki soru üzerine, anlamsız bir tartışma yapıldığını vurguladı. Bu tartışmayı yapanların, Kıbrıs'ta iki toplumun değil çözüm ve tiyatro; birlikte en ufak birşey yapmasını istemeyen kesimler olduğunu söyleyen Akıncı, "Kendi aralarında bu anlamda bir tartışmanın yaşanması gerçekten düşündürücü ve üzücüdür ancak bu mantaliteyi biz biliyoruz" dedi.

"BU, ÇÖZÜM İSTEMEMEK ANLAMINA GELİR"

Akıncı, bu yaklaşımların Kıbrıs'ta iki toplumlu, iki kesimli, federal bir yapıya ve anlayışa karşı olduğunu, bunun da adada çözüm istememek anlamına geldiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta bulunacak çözümün adının ancak "federasyon" olabileceğini vurgulayarak "Toplumları yakınlaştırmak, kültürel etkinliklerle barış ve federal kültürünün gelişmesini teşvik etmek onların işine gelmiyor" diye konuştu.

Bu kişilerin, bu tür etkinliğe katılan Yunanistan'ın tiyatro ekibi dahi olsa gidip Yunan elçiliğinin önünde tepki koyabildiğini, konuyu Sayıştay'a taşıyabildiklerini ve böylesi güzel bir etkinlikten çirkinlik üretebildiklerini kaydeden Akıncı sözlerini şöyle tamamladı:

"BU GÜRÜLTÜLERE ALDIRMADAN YOLA DEVAM"

"Ama şunu gözlemliyorum ki onların yaratmaya çalıştığı bütün bu olumsuz havaya rağmen o gece Salamis'e binlerce insan gelmiş, katılmış ve orda güzel bir etkinlik gerçekleşmiş. Dolayısıyla barışı, kültürü, sporu birlikte çalışmayı savunanlar bu gürültülere aldırmadan yollarına devam etmelidirler diye düşünüyorum.

SERDAR DENKTAŞ

Öte yandan BRT'nin haberine göre, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ise oğlu Raif Denktaş’ın da yarıştığı Avrupa Ralli Şampiyonası’nı farklı bir heyecanla takip etti.

Serdar Denktaş, "Hem oğlum olarak hem bir Kıbrıslı Türk olarak fırsat tanındığında neler yapıldığını göstermesi açısından kutluyorum… Genel klasmanda bir Kıbrıslı Türk Avrupa Şampiyonası’nda 20’nci sırada" dedi.

Avrupa Ralli Şampiyonası’nın gelecek yıl Kuzeyde daha fazla etapla yapılması temennisini dile getiren Denktaş; ‘Bu olması gerekendir. Bir taraftan çözüm devam ederken Kıbrıslı Türklerin yarışmalara katılımı engellenirse bu doğru bir yaklaşım değil. yarışmacılar Türk lisansı ile katıldı umarım Kuzey Kıbrıs lisansı ile de katılabilesin ama bu yıl Türkiye lisansı var. Bu saplantıdan Rum tarafının kurtulması lazım’ ifadelerini de kullandı.

Denktaş rallinin yanı sıra 15 Kasım etkinlikleri için de uluslararası futbol tenisinin yapılacağını açıkladı.

HARMANCI

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ise rallinin bir etabına ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını söyledi.

Harmancı ‘bizim için aslında mihenk taşıdır. 1974’ten sonra ilk kez kimsenin pasaport göstermeden sınırı aşabildiği bir etkinlik, ortak bir kültür inşa etmemiz de önemli’ diye konuştu.

Harmancı, Kıbrıs Ralli Federasyonu Başkanı’nın kuzeye gelerek basın toplantısına katılmasını da duvarların yıkılması açısından önemli bir adım olarak değerlendirdi.