Ahmet İLKTAÇ

  Mağusa’nın en eski ve fazla rağbet gören gazete bayisinin sahibi Hüseyin Öksüzoğluları, halkın kağıda basılı gazeteye eskisi kadar rağbet etmediğini söylüyor.

   Larnaka’da doğmasına rağmen çok küçük yaşlarda Mağusa’ya yerleşen ve kentin en sevilen kişiliklerinden olan Hüseyin Öksüzoğluları, kurumların kâğıt üzerine basılı gazeteye olan ilgisinin azalmadığını ancak halkın bir kısmının artık gazeteyi internetten okumayı tercih ettiğini belirtti.

Tam bir Mağusa sevdalısı olan Hüseyin Öksüzoğluları, kentin tarihi zenginliklerini de “eşsiz” olarak yorumladı.

Mesleğe ilkokul yıllarında başladı

  Gazetemiz NORTH CYPRUS UK’e konuşan Öksüzoğluları Ltd.’in sahibi Hüseyin Öksüzoğluları, 1958 yılında Larnaka’da doğumundan sonra ailesiyle birlikte 3 yaşında Mağusa’ya yerleştiklerini söyledi. 

   Hüseyin Öksüzoğluları, yine 1971 yılında ailesiyle birlikte Limasaol’a taşındıklarını, 1974’ü Limasaol’da yaşadıklarını, 1975’te Güzelyurt’a yerleştiklerini aynı yıl içinde de yeniden Mağusa’ya dönüş yaptıklarını anlattı.

   İlkokul öğrenimi aldığı 1968 yılında Mağusa Suriçi’nde Necdet Dökmecioğlu’na ait gazete ve kırtasiye dükkânında yardım amaçlı çalıştığını kaydeden Öksüzoğluları, o yıllarda Dökmecioğlu’na yaptığı yardımlarla harçlığını kazandığını bildirdi.

   Hüseyin Öksüzoğluları, 1975 yılında babası Nevzat Öksüzoğluları’nın günümüzde hala ana bayi olarak kullandığı Ziya Gökalp Caddesi üzerinde Polatpaşa İlkokulu’nun karşısındaki dükkânda kırtasiye ve gazete satışı yapmaya başladığını aktardı.

   Gazeteyi yine kentteki tek bayi olan Necdet Dökmecioğlu’ndan aldıklarını ve satışını yaptıklarını ifade eden Öksüzoğluları, 1992 yılında babasının hayatını kaybetmesinin ardından işi kendi başına yürütmeye başladığını dile getirdi.

  Hüseyin Öksüzoğluları, 1992 yılından önce evlere Yenidüzen ve Ortam gazetelerinin dağıtımını yaptıklarını daha sonra da Türkiye Gazetesi’nin dağıtımını yapmaya başladıklarını söyledi.

   1996 yılında Yaysat’ın sahibi Halil Paşa’nın büyük yardımlarıyla Suriçi’ne İstanbul’dan getirdiği büfeyi yerleştirdiğini ve orada da gazete satımına başladığını anlatan Öksüzoğluları, günümüzde hem Suriçi’nde hem de Ziya Gökalp Caddesi üzerindeki işyerinde çalışmaya devam ettiğini aktardı.

Eskiden 7, şimdi 18 gazete var

   Hüseyin Öksüzoğluları, Otelcilik Okulu mezunu olmasına rağmen, ailesini gazete bayiliğinden kazandığıyla büyüttüğünü kaydetti.

   Geçmişte kâğıda basılı gazetenin günümüze göre çok daha fazla okunduğunu ifade eden Öksüzoğluları, 20 yıl önce günlük 6-7 gazete satıldığını ancak şimdi günlük 18 gazete olduğunu ifade etti.

   Hüseyin Öksüzoğluları, geçmişte KIBRIS Gazetesi’ni günde 320 adet sattığını, günümüzde bu sayının 150’lere düştüğünü söyledi. Öksüzoğluları, kurumların eksiksiz olarak gazeteleri satın almaya devam ettiğini ancak halkın eskisi gibi gazete satın almadığını, halkın gazeteyi daha çok internetten okumayı tercih ettiğini dile getirdi.

   Gazete dağıtımı ve bayiliğinin yanında “Dündar abisinin” piyango bileti satma sektörüne girmesini sağladığını anlatan Hüseyin Öksüzoğluları, TC Milli Piyangosu ve Devlet Piyangosu’nun satışını yaptığını kaydetti.

   Hüseyin Öksüzoğluları; “Mağusa benim için hiç bitmeyen sevdadır” sözleriyle yaşadığı kente olan sevgisini kelimelere döktü. Aslen Larnaka’da doğmuş olmasına rağmen Mağusa’nın yerinin kendisinde çok farklı olduğunu belirten Öksüzoğluları, Mağusa’nın tarihi dokusunun eşsiz olduğunun altını çizdi.