Güney Kıbrıs, korona virüsün Avrupa’da hızla yayılması üzerine peş peşe toplantılar yaparak mevcut önlemlerine ek önlemler kararlaştırıyor. Bazı önlemlerin, alındığı anda uygulamaya konulduğu ancak bazılarının, siyasi ekonomik veya başka olumsuz etkileri olacağı kaygısıyla Rum yönetimini zor bir ikileme soktuğu kaydedildi. Aralarında, KKTC-Güney Kıbrıs arasındaki geçiş noktalarından bazılarının kapatılmasının da bulunduğu bazı önerilerin, daha ileri incelenmesi için Rum Bakanlar Kurulu’nun bugün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında toplanacağı haber verildi.

Fileleftheros haberi “Korona Koşuyor, Hükümet de Koşuyor… Bakanlar Kurulu’nun 24 Saat İçerisinde İkinci Toplantısı… Bakanlar Dün Karar Vermedi, Barikatlardaki Önlemlerin Artırılması Önerileri Bugün Yeniden Masaya Yatırılacak” başlık ve spotlarıyla aktardı.

SINIR KAPILARI İÇİN ÖNERİLEN ÖNLEMLER

Habere göre Dışişleri, İçişleri, Sağlık, Adalet, Savunma ve Turizm bakanları dün toplandı ve Sağlık Bakanı Konstantinos Yoannu’nun, kişilerin KKTC-Güney Kıbrıs arasındaki geçişlerine katı kısıtlama getirilmesi önerisi yeniden ele alındı. Yoannu’nun, sınır kapılarından sadece Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin (gazete “yani sadece Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarının” izahını yaptı) geçişlerine izin verilmesi önerisinin zemin kazanmakta olduğu kaydedildi.

Dünkü toplantıda KKTC-Güney Kıbrıs arasındaki bazı sınır kapılarından geçiş saatlerinin kısıtlanması önerisi de yeniden gündeme gelirken “daha iyi denetim yapılabilmesi” için bazı kapıların “geçici olarak kapatılması” da önerildi. Yine, sınır kapılarından geçiş yapan yabancı ülke vatandaşlarının kimlik denetimlerin artırılması önerisi de ele alındı.

Bu önerilerden hiçbirinde karar alınmadı, bakanlar sadece kabul veya ret görüşlerini ortaya koydu. Bu tür kararların derhal uygulamaya konulup konulmayacağı kararı için Rum Bakanlar Kurulu bugün toplantıya çağrılacak.