Dörtyol-Geçitkale bölünmüş yolu düzenlenen törenle hizmete girdi. Türkiye Cumhuriyeti finansmanıyla 15 milyon TL’ye mal olan 10 kilometre uzunluğundaki yol her biri 10’ar metreden oluşan iki şerit ile şeritleri birbirinden ayıran ikişer metre genişliğindeki refüjden oluşuyor. Söz konusu yolun 6 bin metrelik bölümüne oto korkuluk konurken, yol boyunca 31 bin fidan dikildi. Güney Mesarya ile Kuzey Mesarya’yı bir birine bağlayan yolun özellikle Kuzey Sahil Yolu üzerinden Gazimağusa-Girne arasındaki ulaşımı rahatlatması bekleniyor. Yol açılış törenine Başbakan İrsen Küçük, Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Temsilcisi Mustafa İsen, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, bazı bakanlar, milletvekilleri ve bölge belediye başkanları katıldı.

Küçük: Kalkınmanın üç anahtarı var. Yol, su ve enerji…

Başbakan İrsen Küçük açılış töreninde yaptığı konuşmada, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına işaret ederek, Türkiye’nin tüm kurumlarının temsilcilerinin bugün KKTC’de bulunduğunu kaydetti. Başbakan Küçük, “Anavatanımız, bir kez daha bizi en güçlü bir şekilde desteklemiş ve yanımızda yerini almıştır” dedi. 38 yıl önce 20 Temmuz sabahı Kıbrıs Türk halkının endişeli olduğunun ancak Türkiye’nin güvencesi nedeniyle umutsuzluğa kapılmadığını kaydeden Başbakan Küçük, 20 Temmuz Barış Harekatını müteakip de Kıbrıs Türkü’nün ekonomisinin iyileştirilmesi gerektiğini, Türkiye’nin destekleriyle KKTC’nin her geçen gün yeni yatırımlarla geliştiğini ifade etti. Kalkınmanın üç anahtarının; yol, su ve enerji olduğunu kaydeden Küçük, “ Bu 3 faktörde de Anavatanımız yanımızdadır” dedi. Yol yatırımların süratle devam ettiğini ve yol standartlarının yükseltildiğini vurgulayan Başbakan Küçük, köylerle kentler arasındaki yolların kalitesinin artırılarak gençlerin köylerinde istihdam edilmesinde ve ülke ekonomisine katılmalarına katkıda bulunduğunu ifade etti.

“Ercan’ın özelleştirilmesi başlı başına büyük proje”

Ercan Havalimanı’nın özelleştirilmesi projesinin başlı başına büyük bir proje olduğunu vurgulayan Küçük, projenin ulaşım ve turizmi çok daha ileri noktaya taşıyacağını, ülke kalkınmasına büyük katkılar yapacak proje olduğunu kaydetti. Küçük, Türkiye’den gelecek olan suyun içme ve kullanım dışında 50 bin dönüm arazinin sulu tarıma geçmesinde kullanılacağını belirterek, böylece tarım ve hayvancılık sektörünün kalkınmasına büyük güç katacağını söyledi.

 “Barış ve eşit şartlarda uzlaşma istiyoruz”

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, 1974 Barış Harekatı’nın yıldönümü nedeniyle bugün özel bir gün yaşandığını belirterek, “Biz Kuzey Kıbrıs ve Türkiye olarak, Barış ve Özgürlük Bayramı olarak kutluyoruz” dedi. Bugün kutlama törenleri yapılırken bir yandan da bazı yatırımların hizmete açıldığına ve bazı yatırımların da temelinin atıldığına işaret eden Atalay, özetle şunları kaydetti: “Hem yıl dönümüzü, bayramımızı kutlarken hem de çalışıyoruz. Müzakere süreci şöyle gitmiş, böyle gitmiş; bunlarla meşgul olmak yerine, burada bizim tutumumuz, Türkiye’nin ve KKTC’nin politikası belli. Biz barış istiyoruz, eşit şartlarda uzlaşma istiyoruz. O sağlanırsa biz ona varız diyoruz, sağlanmazsa kendileri bilir, biz yolumuza devam ediyoruz” dedi.

“KKTC emin adımlarla yoluna devam ediyor”

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KKTC’nin yatımlarıyla, ekonomisiyle ve demokrasisiyle emin adımlarla yoluna devam ettiğini belirtti. Ülke kalkınmasındaki en önemli göstergelerden ikisinin yol ve su olduğunu kaydeden Atalay, KKTC’nin yol konusunda büyük gelişme kaydettiğini, dar yollarda iki aracın aynı anda zor geçtiği yollardan bugün ana arterlerin duble yol olduğu döneme gelindiğini söyledi.  KKTC yollarıyla ilgili harita üzerinden değerlendirmelerde bulunan Atalay, en acele ettikleri konulardan birinin ana arterlerin birbirine bağlanması olduğunu, bu bağlamda en öncelikli projelerinin de İskele-Ercan bağlantısının sağlanması olduğunu ifade etti.

“Su 7 Mart 2014’te akacak… En önemli fiziki bağ…”

Türkiye’den deniz altından boruyla KKTC’ye su getirilmesi projesiyle ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, projeyle ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü, daha önceden Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da açıkladığı tarihi yineleyerek, 7 Mart 2014 tarihinde suyun KKTC’ye akıtılmaya başlanacağını vurguladı.
Atalay, su projesinin Türkiye ile KKTC’yi birbirine bağlayan en önemli fiziki bağ olacağını kaydetti. Atalay, “KKTC’li kardeşlerim müzakere süreci şöyle gitmiş, böyle gitmiş buna fazla kafa yormasınlar, biz işimize bakalım, ekonomimiz iyi gitsin, bürokrasimiz iyi gitsin, vatandaşımızın refahı artsın, ülkemiz kalkınsın, her şeyimiz tamam olsun, biz bunlarla uğraşalım” dedi.

“Refah seviyesi artıyor… Ekonomik program başarılı”

Atalay, KKTC’nin refah seviyesinin hızla arttığını, ekonomik programın başarıyla gittiğini, fert başı milli gelirde yükselme olduğunu, Güney Kıbrıs’ta kriz yaşanırken KKTC’de yüzde 5 civarında büyüme kaydedildiğini, her şeyin iyi gittiğini belirtti.

“Ercan ihalesi ve diğer özelleştirmeler”

Ercan’ın özelleştirilmesiyle ilgili hükümet çalışmalarını tebrik eden Atalay, ihaleyle ilgili çok büyük başvurular olduğunu, özelleştirmeyle birlikte KKTC’ye gidiş ve gelişlerin daha cazip hale geleceğini ifade etti.

Telekomünikasyon Dairesi’nin ardından başka özelleştirmelerin de geleceğini ancak bunları şimdiden telaffuz etmek istemediğini kaydeden Atalay, “Devlet, bu tür işlerden elini çekecek. Devlet ticaret, yatırım yapmayacak. Devlet işte böyle yolları yapacak, ana hizmetleri yapacak, üretimle ilgili konuları özel sektör yapacak. Devlet sadece denetleyecek. Türkiye olarak biz bugünkü ekonomik performansımızı böyle yakaladık” dedi.

Hedeflenen 470 km yolun 464 km’si tamamlandı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner de, 1998-2000 ve 2000-2010 yıllarını kapsayan KKTC Karayolları Master Plan dahilinde hedeflenen 470 kilometre yolun 464 kilometresinin tamamlandığını ifade etti. Saner, bugün açılışı yapılan yolun Kuzey Çevre Yolu’nun yapımının ardından gündeme geldiğini, Kuzey Mesarya,Güney Mesarya ve Karpaz bağlantısı için atılmış en önemli adımlardan biri olduğunu ifade etti.
Saner, göreve geldiklerinde 123 kilometre olan bölünmüş yolu 153 kilometre’ye, 37, 6 kilometre olan aydınlatmayı da %120 artışla 84 kilometre’ye yükselttiklerini ifade eti. Bakan Saner, 57,5 kilometre daha bölünmüş yolu 2014 yılı itibarıyla hizmete koymayı hedeflediklerini, 35 kilometre ikinci sınıf yolun ihalesi için de son çalışmaları yaptıklarını kaydetti.

Ercan İhalesi

Ercan Havalimanı ihalesinin işletme hakkı devir yöntemiyle 26 Ağustos’ta son bulacağını ve ihaleye çok ciddi boyutta ilgi olduğunu kaydeden Saner, “KKTC’de bugüne kadar yapılmış en büyük ihale olarak tarihe geçecek diye düşünüyorum” dedi. Saner, Ercan Devlet Havalimanı’nda aletli iniş siteminin önümüzdeki ay itibarıyla devreye gireceğini kaydetti.

“Telefon dairesi’nde geri adım yok”

Saner, Telefon Dairesi’nin liberalleşme sürecinde asla geri adım atmayacaklarını, limanların yapılandırılması çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti.