Onlarca örgütün oluşturduğu Çözüm ve Barış Platformu, İsviçre’de pazar günü başlayacak Kıbrıs zirvesi öncesi çözüm talebiyle Dereboyu’nda eylem düzenledi,  “Barışın Tam Zamanı” diyerek liderlere çağrı yaptı.

Lefkoşa Dereboyu’nda Osman Örek Caddesi ile Mehmet Akif Caddesi kavşağında başlayan yürüyüş,  Pronto kavşağı olarak bilinen bölgede sona erdi. Burada barış ateşi yakıldı, etkinlikler düzenlendi.

Eylemciler, etkinlik boyunca “Kıbrıs’ta Barış Engellenemez” diye slogan attı, “Şimdi Tam Zamanı” yazılı pankartlar taşıdı.

Etkinliğe destek veren örgütler adına ortak açıklama Mine Balman ve Merthan Hamit tarafından okundu.

Açıklamada, “Bitmeyen göçler, dinmeyen acılar, birleştirilemeyen ortak yurdumuz her gün yüzümüze bir tokat gibi çarpmaktadır” denildi.

On yıllardır süren müzakere süreçlerinin zaman zaman anlamsızlaştığı ve hiç sonlanmayacak gibi bir algı yaratıldığı belirtilen açıklamada, “Bu göçleri, acıları ve ayrılığı bitirecek bir yolun tam da sonuna gelmek üzereyiz. Bizler, yürümek zorunda bırakıldığımız bu karanlık yolun sonunda artık ışığı görüyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Olası bir çözümün tüm bölge halklarının geleceğe umutla bakmasını sağlayacağı da kaydedilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’e “Adayı çözüme, bölgeyi barışa ulaştıracak adımları atmanızı bekliyoruz. Barışın tam zamanı” diye çağrıda bulunuldu.