Namık Kemal Meydanı yanında 1597 Cafer Paşa tarafından yaptırılan tarihi çeşme Gazimağusa Belediyesi ve Vakıflar İdaresi EVKAF ile ortak yürütülen çalışmada halkın ve turistlerin hizmetine açıldı.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi EVKAF Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun’un yaptığı açıklamada; Vakıflar İdaresi ile Gazimağusa Belediyesinin ortak yürüttükleri çalışma doğrultusunda Gazimağusa surlarının içindeki Osmanlı tarihinden miras 9 çeşmenin bakımı,onarımı ve suların bağlanması ile halkın ve turistlerin hizmete açılacağını, Gazimağusa Belediyesi ile yapılan ilk çalışmanın tarihi Namık Kemal Meydanı’nın kuzeybatı köşesinde bulunan 1597 tarihinde yapılan Cafer Paşa çeşmesinin tarihi dokusuna zarar vermeden bakım onarımı yapıldıkdan sonra suyun bağlanmasıyla halkın ve turistlerin hizmetine açıldığını söyledi. Uzun, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’in ve Vakıflar İdaresinin gösterdikleri hassasiyetin 500 yıllık çeşmelerin vakıf edenlerin,yapanların anısını yaşatılması ve bu tarihin gelecek nesillere aktarılması yönünde olduğunu vurguladı.Cafer Paşa çeşmesinin hayat bulmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Cafer Paşa Çeşmesi

Namık Kemal Meydanı'nın kuzeybatı köşesinde, Venedik Sarayı'nın ön cephesinin sağında, birçok Osmanlı çeşmesinden biri olan ve hâlâ Mağusa'ya güzellik katmaya devam eden Ağa Cafer Paşa Çeşmesi bulunmaktadır. Çeşmenin, 1597 yılında yapıldığına inanılmaktadır. Ağa Cafer Paşa, 16. ve 17.yüzyıllarda Mağusa sakinlerine tatlı su dağıtımının geliştirilmesini başlatan Osmanlı valisi olarak tanınmaktadır. Roma dönemine ait lahitin ise Baf'tan getirildiği ve Venedikliler tarafından saraya taşındığı düşünülmektedir.