North Cyprus UK

Diyalog TV’de Çiğdem Aydın’ın programında değerlendirmelerde bulunan Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Önal, korona virüs tedbirleri çerçevesinde bankaların uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Önal, bireysel ve ticari tüm müşterilerin taksit ödemelerinin 3 ay ötelendiğini hatırlatarak, bu erteleme döneminde borçlara faiz uygulamama gibi bir durumlarının olmadığını aktardı.

Vatandaşların bankalardaki tasarruflarının güvende olduğunu vurgulayan Önal, bu konuda yanlış söylentiler yayanlara ‘vatan haini dedi.

Çeklerin takasları konusunda da konuşan Önal, ülkedeki işletmelerin %85-90’ının kapalı olduğunu ve takas odası açık olsa da olmasa da bir şey fark etmeyeceğini söyledi ve 27 Mart tarihinde takasların takas açıldığını ekledi.

Önal, Bankalar Birliği ve Merkez Bankası’nın üzerinde çalıştığı ‘Destek Paketi’ ile ilgili detayları da paylaştı.

Diyalog TV’de Çiğdem Aydın’ın programında değerlendirmelerde bulunan Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Önal, korona virüs tedbirleri çerçevesinde bankaların uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Alınan önlemlerin çok gelişmiş finansal sistemi olan ülkelerin aldığı önlemlerin ilerisinde olduğunu ve öncesinde alındığını kaydeden Önal, ötelenen kredi taksitleri konusunda şu bilgileri verdi:

“100 milyon Euro’nun üzerinde bir likiditenin müşterilerimizin cebinde kalmasını sağladık”

“Birçok işletmenin faaliyetlerini durdurması nedeniyle bir takım zorluklar yaşanabileceğini hepimiz tahmin ettik.

Merkez Bankamız, Maliye Bakanlığı başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile yakın temas içerisinde çalışarak öncelikli yapmamız gereken işleri tespit etmeye çalıştık.

Önceliğimiz kapalı kalan işletmelerin ve onların çalışanlarının likidite ulaşmakta zorluk çekeceğini düşündük. Sorunlarımız zaten ortaktı. Çözümlerimizin de herkesi kucaklayıcı olması gerektiğini düşündük. Bu çerçevede bir çaba gösterdik. Piyasadaki likiditeyi çekmemek için ne gibi kararlar alınması gerektiğini hep beraber düşündük.

19 Mart tarihinde, kapalı işletmelerin ve onların çalışanlarının hem anapara hem faiz kredi ödemelerini, taksit ödemelerini 3 ay süre ile erteledik.

Buna ilişkin kararı 21 bankamızın oybirliği ile aldık.

27 Martta kapalı ve açık, bireysel ve ticari tüm müşterilerimizin kredilerini 3 ay boyunca erteledik.

Hepimizin geliri azalacağı için, azalmış gelirin kredi ödemelerinde kullanılmamasının imkânını yaratmaya çalıştık. Yarattığımız imkânın finansal miktarı 100 milyon Euro’nun üzerinde. 100 milyon Euro’nun üzerinde bir likidite kredi ödemeleri için bankalara yapılması yerine müşterilerimizin cebinde, işletmelerimizin kasasında ve hesaplarında kalmasını sağladık.

Farklı farklı uygulamalar farklı tarihlerde yürürlüğe girdi. Bu kafa karıştırmış olabilir.

Bu dönemde tüm bankalarımız mümkün olduğunca az ekiple çalışıyor. Dolayısıyla almış olduğumuz kararların uygulanmasında gecikmeler yaşanabilir. Ancak alınan kararları 21 bankanın tamamı uyguluyor.”

“Ertelediğimiz her bir kredinin anaparası üzerinden faiz işlemeye devam ediyor”

“Erteleme döneminde faiz uygulamamak gibi bir kararımız yok. Faiz almamak gibi bir durumumuz da maalesef yok.

Ertelediğimiz her bir kredinin anaparası üzerinden faiz işlemeye devam ediyor. İster ticari bir kredi olsun, ister bireysel bir kredi olsun.

Mevcut anaparası ve ilgili kredinin orijinal faiz oranı ne ise onun üzerinden bir faiz işlemeye devam ediyor.

Bu ertelemenin bir maliyeti var.

Eğer müşterimiz 1000 TL taksit ödüyor ise, 1050 TL’lik taksitlerle ödemeye devam etmesini sağlamaya çalıştık.

Bir anda 3 aylık döneme ilişkin taksiti ya da faizi istemedik.

Yine müşterilerimizin elinde likidite kalması için yaptığımız bir operasyon oldu bu…”

“İnsanlarımız sisteme güvensinler, vatan hainlerinin ekmeğine yağ sürmesin”

Vatandaşların bankalardaki tasarruflarının güvende olduğunu vurgulayan Önal, bu konuda yanlış söylentiler yayanlara ‘vatan haini dedi.

Önal şöyle konuştu:

“Bankalarda tasarruf sahiplerinin içleri rahat olsun. Tasarruf sahiplerimizin haklarını korumak üzere varız. Bankalarımızın hepsi hem Merkez Bankası’nın hem de uluslararası kuralların getirdiği sorumluluklara uyuyor. Bunun tersi söylentileri çıkaranların iyi niyetli olmadığını düşünüyorum. Hatta ileri gideyim, vatan haini olduklarını düşünüyorum. Vatan hainlerinin çıkardığı söylentilere de prim verilmemesi gerektiğini söylemek istiyorum.

Finansal sistemimiz oldukça kuvvetli. Tüm bankalarımız Merkez Bankamız tarafından sürekli denetleniyor. Bankalarımızın tamamı uluslararası finansal sistemin kurallarına uyuyor. İnsanlarımız sisteme güvensinler, vatan hainlerinin ekmeğine yağ sürmesinler.”

“Şu anda takasımız çalışıyor”

Çeklerin takasları konusunda da konuşan Önal, ülkedeki işletmelerin %85-90’ının kapalı olduğunu ve takas odası açık olsa da olmasa da bir şey fark etmeyeceğini ifade etti.

Takas konusunda kararı verenin Merkez Bankası olduğunu belirten Önal sözlerini şöyle sürdürdü:

“Takas konusunda kararı veren Merkez Bankamız… İlk önlemler yürürlüğe konulduğunda takas da bir süreliğine kapalı kaldı. Takasla beraber, Bakanlar Kurulu’muz ayrıca kapalı işletmelerin çeklerinin de işlem görmemesi ile ilgili bir karar aldı.

Ülkedeki işletmelerin %85-90’ının kapalı kaldığını düşünürseniz, bu işletmelerin düzenlediği çeklerin de takas odası kullanılmaksızın ibraz yoluyla işlem görmeyeceğini varsayarsanız, aslında takas odası açık olsa da olmasa da bir şey fark etmeyeceğini görürsünüz.

Kaldı, kişilerin bankalarına başvurarak tahsil imkânları her zaman açık kaldı. Dolayısıyla ille de takas yoluyla işlem yapılması gibi bir zorunluluk da yok.

27’sinde tekrardan takas açıldı, şu anda takasımız çalışıyor.

Takas ve çekle ilgili konuları konuşurken, en son Bakanlar Kurulu kararı da bu dönemdeki çeklerin bedellerinin olmaması durumunda 15 günlük çek yasağı süresinin 90 güne uzatılması yönündedir. 90 günlük süre kapalı kalan ve çeklerini ödemek için nakdi bulunmayan işletmeler için bir çözüm.

Ödeyebilecek işletmelerin ödemelerini yapması gerekir diye düşünüyorum. Ödeyebilecekken ödememesi bir tür ahlaki zafiyet diye düşünüyorum.

Bu karar da eleştirilen kararlardan bir tanesi oldu. İki kesimi de dinlemek gerekir diye düşünüyorum.

Karşılıklı iletişimle birçok sorun çözülür diye düşünüyorum.”

“Az maliyetli çok düşük faizli bir kredi paketi oluşturmaya çalıştık”

Şu anda Bankalar Birliği ve Merkez Bankası bir destek paketinin üzerinde çalıştığı ve paketin önemli ölçüde netleştiği bilgisini veren Önal, netleşen detayları paylaştı:

“Şu anda Bankalar Birliği ve Merkez Bankası destek paketinin üzerinde çalışıyor. Destek paketinin parametreleri önemli ölçüde netleşti.

Muhtemelen kredi tutarı 500 bin TL’ye kadar olacak. İşletmelerimizin cirolarının %5’i ile kısıtlı olacak. Toplam paket tutarı 1 Milyar TL olacak. Faiz oranı 3 puan faiz desteği olmak üzere yıllık %9 olacak. Enflasyonun altında bir faiz oranı. Negatif faizle müşterilerimiz borçlanmış olacak. Komisyon ve masraf olmayacak. Bu işlemlerde Devlet damga vergisi almayacak. Kredi garanti fonumuz vereceği kredinin %7’sine ücretsiz olarak kefalet desteği sağlayacak.

Mümkün olduğunca az maliyetli çok düşük faizli bir kredi paketi oluşturmaya çalıştık.

Bu paketteki gelişime bağlı olarak ilave paketler çıkarmayı da düşüneceğiz.”