Başbakan Sibel Siber, kamu çalışanlarının haziran ayı maaşlarının bugün ödeneceğini, gecikmenin KKTC ile Türkiye arasında her ayın 15’inde mali kaynak aktarımı için yapılan temasın, hükümetin kurulma aşamasına denk gelindiği için aksamasından kaynaklandığını söyledi.

Siber, halka maaşları yükseltme sözü veremediklerini ama yaşam kalitesizi yükseltme sözü verdiklerini ifade ederek, halkın yüzünde mutluluk, güven ve “bu ülke benimdir, burası benimdir, bu hükümet benim adıma bu ülkeyi yönetiyor” duygusunu yaşatmak istediklerini belirtti.

Kendileri için halkın özne olduğunu vurgulayan Başbakan Siber, toplumun ülkesine, hükümetine, devletine yabancılaşmasını kırmaya çalıştıklarını kaydetti.

Bakanlar Kurulu, bugün saat 11.00’de Başbakan Siber başkanlığında toplandı.

Siber, toplantı öncesinde basına yaptığı açıklamada, halka seslenerek “Görevi devraldığımızdan beri size verdiğimiz söz vardı. Neydi bu? Açık, şeffaf ve hesap verebilirlik ilkesinden hiçbir zaman sapmayacağız” dedi.

Gündemi meşgul eden kamu görevlilerinin ödenmeyen haziran maaşları konusunun merak edildiğini belirten Siber, bu konuda bilgi verdi.

 

ÖDEME NİYE GECİKTİ?
KKTC ile Türkiye hükümetleri arasındaki mali işbirliği protokolü bulunduğunu ve Türkiye’den kaynak alındığını ifade eden Başbakan Siber, şöyle konuştu:

“Bununla bütçe açığımızı tamamlıyoruz. Bu prosedürde bir gecikme yaşandı. Çünkü her ayın 15’inde KKTC hükümeti ile Türkiye hükümeti temasa geçiyor. Ama bizim hükümetimizin kurulması geç olduğu için burada bir aksama oldu ve maaşların ödenmesi Cuma gününe yetişemedi. Biz çok uğraştık, maaşların gününde ödenmesi için büyük gayret sarf ettik ama paranın serbest kalması bir takım prosedürler gerektiriyor. Bugün size buradan bir söz veriyorum ki, bugün maaş ödemesi yapacağız ama detaylarla ilgili, kaçta ödenecek ve ne olacak, sizi daha sonra bilgilendireceğiz.”

 

“MAAŞLARI DEĞİL AMA YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTECEK KARARLAR”
Başbakan Sibel Siber, Bakanlar Kurulu’nun bugünkü toplantısında, halkın yaşam kalitesini yükseltecek kararlara imza atmak istediklerini belirterek, “Biz ‘yaşam kalitesini yükselteceğiz’ derken geçmiş iktidar yetkilileri tarafından maaşlarda yükselme diye algılandı. Size maaşlara yükselme sözü veremiyoruz ama yaşam kalitenizi yükseltme sözü veriyoruz” dedi.

Halkın yüzünde mutluluk, güven ve “bu ülke benimdir, burası benimdir, bu hükümet benim adıma bu ülkeyi yönetiyor” duygusunu, gerçeğini yaşatmak istediklerini ifade eden Başbakan Sibel Siber, “Çünkü bu gerçek sanırım unutulmuştu. Toplum başka yerde, hükümet edenler başka yerdeydi. Toplum kendi ülkesine, hükümetine, devletine yabancılaşmıştı. Biz bunu kırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

 

“SİZ ÖZNESİNİZ”

Siber, sözlerini, halka şöyle hitap ederek tamamladı:

"Siz öznesiniz. Bunu her sefer tekrarlayacağım ve sizin her türlü bilgiye erişme ve bilgi alma hakkınız vardır. Biz size bu bilgileri vermekle yükümlüyüz çünkü sizler adına buradayız, sizler adına bakanlar kurulunda toplantılar yapıyoruz, bizler sizler içiniz.”