*”Asrın Projesi” diye nitelenen Türkiye’den KKTC’ye borularla su getirilmesi projesinin ikinci adımı olan Geçitköy Barajı’nın temeli görkemli bir törenle atıldı. Kırmızı-beyaz balonlar ve TC–KKTC bayrakları ile donatılan alanda, temelin atılmasının ardından havai fişek gösterisi yapıldı ve gökyüzüne kırmızı-beyaz balonlar bırakıldı.

*Eroğlu: “Türkiye’den gelecek su ve elektrik, ada için bulunmaz nimet olacak…Kıymeti iyi bilinmeli… Rum komşular bize ve Türkiye’ye dostça yaklaşmalı”

*TC Başbakan Yardımcısı Atalay: “Bugün temeli atılan proje, 1974 Barış Harekatı’ndan sonra yapılan en önemli iş, atılan en önemli adımdır”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’den gelecek su ve elektriğin, ada için bulunmaz bir nimet olacağını vurgulayarak, kıymetinin iyi bilinmesini ve Rum komşuların kendilerine ve Türkiye’ye dostça yaklaşmasını istedi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye’den gelecek su projesinin kıymet ve anlamı bilinirse aynı zamanda bir “Barış Projesi” ve suyun da bir “Barış Suyu” olduğunu vurguladı. Eroğlu, 21. yüzyılda suyun kazanacağı öneme paralel bir proje olan projenin, Kıbrıs’ta ortak devlet kurulursa iki kurucu devlet arasındaki ilişkilerin gelişmesini; ortak devlet olmazsa da iki komşu devletin yakınlaşmasını ve işbirliğini sağlayacağını ifade ederek, ikisine de hazır olduklarını söyledi. “Asrın Projesi’nde 2. dev adım” diye nitelenen Geçitköy Barajı’nın temeli Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu’nun katılımıyla atıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kültür Dairesi Devlet Halk Dansları Topluluğunun gösterilerinin ardından tören alanına yerleştirilen dev ekrandan projenin tanıtımı yapıldı. Törende Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, TC Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu konuştu. Konuşmaların ardından ise temel atımı ile tören tamamlandı. Kalabalık bir halk topluluğu da alanda töreni izledi ve TC yetkililerine “Hoşgeldiniz” pankartları açtı.

1986’da Özal’la imzalanan protokol
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye’nin KKTC’yi tanıdığı, başka ülkelerin ise baskılar sonucu tanıma kararını geri aldığı dönemin ardından, KKTC’nin kuruluşunun üçüncü yılında, 1986 yılında dönemin Türkiye Başbakanı Turgut Özal’la birlikte iki ülke arasında işbirliği protokolü imzaladıklarını hatırlattı. “Dostlarımız sinmek durumunda kalırken düşmanlarımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ortadan kalksın diye yapmadıkları şey bırakmıyorlar. Ve Anavatan Türkiye Başbakanı Dünya’nın dikkatine Türkiye’nin tutumunu ve kararlılığını daha iyi getirebilsin diye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile resmi bir antlaşma yapıyor” diyen Eroğlu, KKTC’nin her alanda gelişmesi için imzaladıkları protokolde 18 gölet yapımının da yer aldığını anlattı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, 3’ü yeraltı sularını zenginleştirme, 15’i de sulama amaçlı bu göletlerden Geçitköy Göleti’nin temelini 1989’da attıklarını ve 1990’da bitirdiklerini, o günleri çok iyi hatırladığını ifade ederek, “Ve şunu samimiyetle söylüyorum ki daha o günlerden başlayarak bir gün suyun buralara akacağını hayal ediyor, bunu düşünmekten, hayal etmekten susuzluğun acısını bilen bir köy çocuğu, bir Kıbrıs insanı olarak büyük bir mutluluk duyuyordum” dedi.

Bugün kapasitesi 26 milyon metreküp
Geçitköy’ün 1974 sonrasında inşa edilen 18 göletten Gemikonağı’ndan sonra ikinci büyük gölet olduğunu ve yaklaşık 1.8 milyon metreküp su toplama kapasitesi bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün ise kapasitenin 14 kat büyüyerek, 26 milyon metre küpe çıkacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, tüm göletlerin bugünkü kapasitesi 10 milyon metreküp civarındayken Geçitköy’de tutulacak su miktarının 26 milyon metreküp olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’den gelecek su miktarının ise yılda 75 milyon metreküp olacağını hatırlattı. Üniversitelerde ve turizmde sağlanacak gelişmelerle önümüzdeki 10-15 yılda bunun yarısının içme ve kullanma suyu olarak kullanılacağını; sulu ziraat alanlarının da yaklaşık 37 bin dönüm artacağını anlatan Eroğlu, “Bu müthiş bir potansiyel, inanılmaz bir sıçrama yapma olanağı demektir. Değerli kardeşlerim, bugün mutluyuz, heyecanlıyız, gururluyuz… Göletimiz, koskocaman bir baraj oluyor” diye konuştu.

“Tarihe koskocaman bir not”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Geçitköy Barajı’nın, Anavatan Türkiye ile KKTC’nin ayrılmaz birlikteliğine çok anlamlı bir halka eklediğini dile getirerek, 30 Mart 2012 tarihine iki ülke ilişkilerinin yeni bir doruk noktası olacak şekilde atılacak baraj temeliyle tarihe silinmeyecek, göz ardı edilemeyecek koskocaman bir not düştüklerini söyledi. 7 Mart 2011’de Türkiye’de Alaköprü’de atılan temel için asrın projesi yakıştırmasının çok doğru bir tanımlama olduğunu, çünkü 21’inci yüzyılın suyun stratejik öneminin giderek artacağı bir yüz yıl olacağını ve ilk kez böylesi bir teknolojiyle suyun deniz altından başka bir noktaya taşındığını anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ne mutlu bizlere ki insanlık, bölgemiz ve dünyamız için yepyeni ufuklar açacak böylesi bir projeye bizler imza atıyoruz.”

“Projenin mimari Erdoğan’dir”
2009 Milletvekilliği seçimlerinde de 2010 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Anavatan Türkiye’den KKTC’ye su ve elektrik enerjisi getirilmesi için çalışacağını, konunun üzerinde önemle duracağını vurguladığını belirten Eroğlu, “Ama şu açık ki bu son projenin mimarı hiç kuşkusuz Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır” diye konuştu. Eroğan’ın daha İstanbul Belediye Başkanlığı döneminden Kıbrıs’a su götürülmesi konusunu kafasında projelendirmeye başladığını ve günü gelince gereken direktifleri verdiğini, çalışmaların yapıldığını ve projenin artık adım adım hızla ilerlediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Erdoğan’a, önceki Devlet Bakanı Cemil Çiçek’e, Kıbrıs İşlerinden Sorulu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’a, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Türkiye Hükümeti’ne ve her zaman yanlarında olan Anavatan’daki kardeşlerine teşekkür etti.

Neden asrın projesi?
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk mühendis ve müteahhitlerinin artık dünyanın en ilerileri arasında yer aldığını, su projesinin de teknolojik açı kadar anlamı ve içeriği bakımından da asrın projesi olduğu inancı taşıdığını dile getirerek, nedenlerini şöyle açıkladı: “Çünkü bu proje, 21’nci yüzyılda suyun kazanacağı öneme paralel bir projedir. Bu proje Kıbrıs’ta bir ortaklık olursa iki kurucu Devlet arasındaki ilişkilerin gelişmesine, işbirliği olanaklarının artmasına büyük katkı sağlayacak niteliktedir. Yok eğer olmaz herkes kendi yoluna devam ederse de bu proje iki komşu devleti birbirine yakınlaştırma, işbirliği yapmalarını sağlama açısından büyük önem taşıyacaktır. Biz ikisine de hazırız. Unutmayalım ki bir zamanlar kimse Güney Kıbrıs’ın bizden elektrik enerjisi alacağını düşünemezdi ama aldılar, alıyorlar...

“Rum komşular dostça yaklaşmalı”
Ben inanıyorum ki Anavatan Türkiye’den buraya gelecek su ve elektrik enerjisi Kıbrıs Adası için bulunmaz bir nimet olacaktır. Bunun kıymeti iyi bilinmeli ve Rum komşularımız artık bize ve Anavatan Türkiye’ye dostça yaklaşmalıdır. Yani bu proje aynı zamanda bir Barış Projesidir, bu su aynı zamanda bir Barış Suyudur... Eğer kıymeti ve anlamı bilinirse…”

Küçük: “İkinci Bayram suyla…”
Başbakan İrsen Küçük, Kıbrıs Türkü’nün bayram yaşadığını, böyle bir mutluluğa kavuşmanın önemli olduğunu, ikinci büyük bayramın da Anadolu’dan gelecek suyla yaşanacağını söyledi. Küçük, asrın projesiyle Kıbrıs Türk halkının Anadolu halkına yeni bir bağla bağlandığını kaydederek, atılacak temelle mutlu sona bir adım daha yaklaşacaklarını vurguladı. Başbakan Küçük, suyun önemine işaret ederek su olmayan yerde hayat, bereket, medeniyet, kalkınma olamayacağını kaydetti ve KKTC’de kalkınmada öncelikli sektör kabul ettikleri turizm ve eğitim sektörleri için her halukârda suya ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.  İrsen Küçük, projenin esas sahibi olan Türkiye Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nü kutladı. Barajın 26 milyon metreküp, Türkiye’den gelecek suyun 75 milyon metreküp olacağını kaydeden İrsen Küçük, Türkiye DSİ’de görev yaptığı zamanlarda su paylaşımı yüzünden yaşanan sıkıntılardan örnekler vererek, Türk çiftçisinin bu suyun Kıbrıs’a gelmesine izin vermesine teşekkür etti. “2 yıl sonra suyun akışını hep birlikte kutlayacağız” diyen Başbakan Küçük, bu kararı verenlere teşekkür etti ve projenin hayırlı olmasını diledi.

“Özel sektör güçleniyor, ekonomi rayına oturuyor”
Türkiye Başbakan Yardımcısı Atalay, TC-KKTC ekonomik programının çok verimli şekilde yürüdüğünü; KKTC’nin kalkınması için her desteği vermeye devam edeceklerini yineledi. Özellikle yeni 3 yıllık program çalışmalarının şu anda devam ettiğini, ilk 3 yıllık programın sonuçlarının çok olumlu olduğunu ifade eden Beşir Atalay, “Kuzey Kıbrıs’ta özel sektör güçleniyor, ekonomi rayına oturuyor. Ben KKTC Meclisi’ni de tebrik ediyorum. Çok önemli yasaları, özellikle geçen haftaki özelleştirmeyle ilgili yasayı çıkarmışlardır. Bütün bunlar ekonominin rayına oturmasında, ekonomik programın daha etkili yürümesinde çok önemlidir.

“Yeşil ada cennet gibi olacak”
Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yeşil adayı cennet gibi yapacaklarını; orman teşkilatlarının da seferberliğe başlayacağını; KKTC’deki vatandaşlara gelir getirici zeytin, keçiboynuzu, bal ormanlarına kadar birçok çalışma hazırlayacaklarını kaydederek projenin 1 milyar 100 milyon TL olacağını vurguladı. Türkiye’nin bunu başaracak gücü olduğunu; krediye bile tevessül etmediklerini; kısa sürede öz kaynaklarla bunu yapacaklarını belirten Eroğlu, Türkiye’nin de KKTC’nin de yıldızının parlak olduğunu söyledi.