Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter Radyo Vatan’da Levent Özadam’ın Serbest Kürsü Yerel Yönetimler Programı’na katılarak Gazimağusa’da yürütmekte olduğu projeleri ve çalışmalarını anlattı. Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Belediye başkanlığı görevinin ciddiyetini ve sorumluluğunu bilerek bu göreve talip oluğun ifade ederek, “beklemediğimiz çok ciddi sorunlarla karşılaştım ancak görevimi heyecanla yapıyorum.  Gurur duyarak yaptığım işler vardır” dedi.

Arter, Bağımsız Belediye Başkanı olmanın kendisi için avantaj olduğunu, UBP ve DP’nin desteğiyle kazanmış olmasına rağmen Gazimağusa’nın genelinden destek aldığını ifade ederek, siyasi rüzgarlardan etkilenmeden bağımsızlığın gereğini yaparak görev yürüttüğünü belirtti.

Belediye Başkanı İsmail Arter, 20 yıl belediye başkanlığı yapmış biriyle yarışarak seçimi kazanmasıyla ilgili sorulan bir soruya,  20 yıl görev yapıldığında ne kadar iyi olunursa olunsun sıkıntı oluşabileceğini, toplumun “artık yeter” dediğini söyleyerek, kendisinin 2 dönemden fazla görevde kalmayı düşünmediğini aktardı.

 

Geçmiş dönemde başlayan ve olumlu sonuçlanmayan kanalizasyon projesinin Gazimağusa’nın fiziki anlamda en büyük sıkıntısı olduğunu kaydeden Arter, “projede teknik olarak yaşanan sıkıntılar bazı noktalarda kötü kokuya neden oluyor. Geçici olarak çözüm bulmak için çalışıyoruz. Ab tamirat için proje hazırladı. Yapılan incelemelerde boru çapları ve meyillerin yeterli olmadığı sonucu çıktı. Projeyle birlikte müteahhit şirketin de hatalı olduğu sonucu vardır.” diye konuştu. Arter, bir kısım tamiratların yapıldığını, tamirat için büyük kazıların sıkıntıya neden olacağını ifade ederek, sorunlu noktaları görüntüleme yöntemiyle tespit ettikleri bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Gazimağusa’nın sahilleri olmasına rağmen denize ulaşmada sıkıntı yaşadığını, Derinya Plajı’nın  açılması için çalışma yaptıklarını ancak bazı güvenlik nedenleri nedeniyle gecikme olduğunu ifade eden Arter, bu anlamda aynı güzellikteki Silver Halk Plajı’nı düzenleyerek halkın hizmetine sunduklarını, Serbest Liman ile Gülseren arasında atıl olan sahil şeridini düzenleme çalışmalarının devam ettiğini, bölgenin insanların denize giremese bile oturabileceği ve vakit geçirebileceği bir haline geleceğini söyledi.

 

“Sulak alanlar konusunda ben de hassasım”

Glapsides Plajı Düzenleme Pojesi’nin de devam etiğini, betondan yürüyüş yolu yapıldığı için eleştiri alan projenin Çevre Koruma Dairesi’nden görüş alınarak hazırlandığını ifade ederek, “aynı hassasiyet  bizde de vardır. Sulak alanların korunması için yapılan çalışmalarda benim de imzam vardır. Plaja temel kazılarak beton yapılmadı. Bir tahribat yoktur. Uzun yıllar önce büfe yapımı için plaja beton döküldü, oto park için asfalt yapıldı. Geçmişte yapılanlar  yanlış mıydı? Geçmişte de benzer çalışmalar yapıldı. Ama yapılması gereken de buydu.” dedi.

Sivil toplum örgütlerinden yapıcı ve olumlu katkılar beklediğini, olumsuz yaklaşımların kendilerini bir yere götürmeyeceğini ifade ederek, projeleri kullanarak koruma esasıyla ele aldıklarını, kullanılmayan yerin korunmasının mümkün olmadığını belirtti.

 

Arter, adaylık aşamasında çok sayıda projenin gündeme geldiğini, çok sayıda proje arasından 29 projeyle yola çıktıklarını ifade ederek, Hayvan Barınağı’nın tamamlanmış projelerden olduğunu, geçmiş dönemde kararı alınan bir proje olan barınağının kuzey Kıbrıs’ın en büyük barınağı olduğunu ifade etti. Barınakta halen 500 köpeğin barındığını ancak şehrin caddelerinde köpeklerin olduğunu ifade eden Arter,  Hayvanlarla ilgili Mağusa Gelişim Akademisi ve hayvan severler kulübü gibi oluşumların bu konuya katkı yaptığını ancak ters olarak aldığı köpeklere bakamayan ve sokağa atanların olduğunu söyledi.

 

“Hendek projesi Gazimağusa’nın çehresini değiştirecek”

Gazimağusa’nın çehresini değiştirecek projelerden olan Hendek Projesi’nin Anıtlar Yüksek Kurulu’nu onayıyla hazırlandığını, hendeğin turizme kazandırılacağını ve tarihi potansiyele hizmet edeceğini ifade ederek, bölgenin uzun zamandır insanlardan kopuk olduğunu, projenin TC Yardım Heyeti’nin katılarıyla yapılacağını söyledi.

Diğer proje olan Perşembe Pazarı Düzenleme projesi ile üretici ve tüketiciyi buluşturan çok hareketli bir nokta olan pazar yerini çağdaş yapıya kavuşturacağını, insanların yazda sıcaktan kışta soğuktan korunarak alışveriş yapacağını ifade ederek, projenin Ağustos 2017’de biteceğini söyledi.

Laguna’da 2 büyük adanın turizme kazandırılması için 1 yıllık çalışmayla yat limanı projesi hazırladıklarını ancak projenin güvenlikle ilgili gerekçelerden dolayı ertelendiğini ifade eden Arter, Laguna kayalıklarının üzeri için proje hazırladıklarını ve insanlara vakit geçirme imkanı sunacak projenin 2017 yılının içinde başlayacağının bilgisini verdi.

 

“Salamis Yolu aydınlatma ve kaldırımlarıyla yenilenecek”

Salamis Yolu Düzenleme projesiyle de güzergahın kaldırımlar ve aydınlatma ile birlikte yenileneceğini, TC Yardım Heyeti’nden onay aldıklarını ifade etti. Salamis Yolu’nun öğrenci yoğunluğu olan sosyal yapısı farklı bir bölge olduğunu ifade eden Arter, 3 üniversitenin daha kurulacağı Mağusa’da dengeli bir kurulum istediklerini, tek bir bölgede yığılma olmasının sıkıntı yaratacağı için her tarafa öğrenci nüfusunun yapılmasını istediklerini belirtti.

Arter, Maraş Bölgesi’ndeki tüm asfalt ve kaldırımların yenilenmesi için de hazırladıkları projenin de onayını aldıklarını söyledi.

 

DAÜ ile ilgili değerlendirmede de bulunan Arter, üniversite içinde teşvik verilerek yapılan yurtların ruhsat aşamasında belediyeye getirisi olmadığını, teşviklerin belediyeyi sıkıntıya sokmadan verilmesi gerektiğini kaydetti.

Belediye Başkanı İsmail Arter, belediyelerin sayılarının düşürülmesiyle ilgili doğru reçete yazılırsa başarılı olunabileceğini ancak tüm yerleşim birimlerinin belediyelere bağlandığı dönemde belediyelerin gelişmediğini aksine geri gittiğini ifade ederek, ekonomik daralmanın olduğu bir dönemde vergileri artırmadıklarını gelirlerinin düştüğünü, proje yapmak için ekstra kaynak gerektiğini söyledi.

Emekliye çıkan 30’a yakın personelin kıdem tazminatlarının 5-6 milyon TL’yi bulduğunu aktaran Arter, belediyenin mali durumunun iyi olduğunu, sosyal yatırımları eksiksiz yaptıklarını söyledi.

Arter, Türkiye’den gelen suyun geçiş döneminde alınması için sözleşmeye ilk imza koyan belediyelerden biri olduklarını, Beski’nin kurulduğunu ancak istenen duruma gelmediğini, iç su hatları olarak 2 km’lik asbest kısmı tamamlayacaklarını, Mutluyaka’da Halken sitesine bağlantı yaptıklarını söyledi.