AKEL, Avrupa Parlamentosu’nun Maraş ile ilgili Türkiye’yi kınamasını selamladığını açıkladı. AKEL tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin iki devletli çözümü öne çıkarma hedefiyle uyguladığı yöntemleri Avrupa Parlamentosu’nun reddettiğini ve Kıbrıs sorununa hedeflenen çözüm olarak iki bölgeli, iki toplumlu federasyonu açıkça desteklediğine de vurgu yapıldı.

Yine aynı kararda, Türkiye'den BM Genel Sekreteri'nin ilgili çağrısına uymasını isteyerek, çözüm için görüşmelerin Crans Montana’da kalınan yerden başlatılması gerektiğini vurguladığını güçlü bir şekilde belirtilmesine de dikkat çeken AKEL, Hrisi Avgi’ci Lagos da dahil olmak üzere üç aşırı sağcı AP milletvekilinin bu karara aleyhte oy vererek, gerçek yüzlerini bir kez daha gösterdiklerini bildirdi.

“Görüşmelerin başlatılması acil gereksinim”

İşte AKEL’in ilgili açıklamasının tam metni:

Maraş bölgesine yönelik olarak Türkiye'nin sergilediği hukuka aykırı hareketleri ezici bir çoğunlukla kınayan ve böylesi hareketlere son verilmesi çağrısında bulunan Avrupa Parlamentosu kararını AKEL selamlamaktadır., Türkiye'nin iki devletli çözümü öne çıkarma hedefiyle uyguladığı yöntemleri Avrupa Parlamentosu’nun reddettiğini ve Kıbrıs sorununa hedeflenen çözüm olarak iki bölgeli, iki toplumlu federasyonu açıkça desteklediğini ve üstelik Türkiye'den BM Genel Sekreteri'nin ilgili çağrısına uymasını isteyerek, çözüm için görüşmelerin Crans Montana’da kalınan yerden başlatılması gerektiğini vurguladığını güçlü bir şekilde belirtmesi de büyük önem taşımaktadır.

AKEL ve Sol Grup, geçtiğimiz Eylül ayından bu yana ve arka arkaya üç Genel Kurul’da da Maraş konusunun derhal tartışılması çağrısında bulunuyordu. Türkiye tarafından Mağusa’nın sahil şeridinin açılması üzerine Avrupa Parlamentosu’nun diğer grupları da bu konunun gündeme alınmasını ve hatta AKEL'in ısrarıyla “Türkiye'nin hukuka aykırı hareketlerinden sonra Maraş’ta gerilimin tırmanması ve görüşmelerin yenden başlatılması acil gereksinimi” başlığı altında konunun tartışılmasını kabul ettiler.

Avrupa Parlamentosu’nun bu güçlü karara varması ve gönderdiği güçlü mesajlar için çalışan herkesi tebrik ediyoruz. Mahkûm edilmiş olaν Hrisi Avgi’ci Lagos da dahil olmak üzere üç aşırı sağcı AP milletvekili bu karara aleyhte oy vererek, gerçek yüzlerini bir kez daha göstermektedirler.