Britanya’nın başkenti Londra’nın nüfusu, Kovid-19 pandemisinden kaynaklanan ekonomik gerileme ve insanların kriz sürecinde yaşamak için yeni yerler araması sonucu son 33 yılda ilk kez düşüşe geçebilir.

Denetim ve mali müşavirlik şirketi PwC, Londra nüfusunun bu yıl 300 binden fazla azalarak 8,7 milyona gerileyebileceğini bildirdi.

Nüfustaki düşüş eğiliminin, kent sakinlerinin tecritte yaşam koşullarını gözden geçirmesinin ve evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla başka bir yere taşınmayı düşünenlerin sayısındaki artışın bir sonucu olduğu düşünülüyor.

Ayrıca pandemi ve Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması sonucu iş olanaklarının azalması nedeniyle daha az üniversite mezununun yaşamak için Londra’yı tercih etmesi bekleniyor.

PwC’nin araştırması, Brexit referandumunun düzenlendiği 2016’dan bu yana AB ülkelerinden Londra’ya göç edenlerin sayısının azaldığını, bu yıl Londra’dan Avrupa’nın diğer kentlerine taşınanların sayısının Londra’ya taşınan AB vatandaşlarının sayısını geçebileceğini ortaya koydu.

Araştırmada ayrıca 2021’de Londra’da doğum oranlarının düşmesinin beklendiğini belirtildi.

Londra Meclisi’nin ağustosta düzenlediği bir ankette de Londralıların yüzde 4,5’inin bir yıl içinde başka bir yere taşınmayı planladığı kaydedilmişti.

Londra nüfusu II. Dünya Savaşı’nda kentteki birçok evin bombalanması nedeniyle ciddi düşüş yaşamıştı. 1939’da 8,8 milyon olan nüfus, 1980’lerde 6,8 milyona gerilemişti.

Independent Türkçe, Guardian