Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 11.00’de toplandı.

 

Genel Kurul’un gündeminde Türk Ajansı Kıbrıs (TAK), Yayın Yüksek Kurulu ve Süt Endüstrisi Kurumu’nun 2015 yılı bütçeleriyle ilgili yasa tasarıları bulunuyor.

 

Meclis’te ilk olarak Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı Avrupa Parlamentosu’nda görevlendirilecek sürekli heyet üyelerinde yapılan değişiklik görüşüldü. Buna göre sürekli heyet üyesi DP-UG milletvekili Menteş Gündüz yerine, DP-UG Gazimağusa milletvekili Fikri Ataoğlu atandı.

 

Daha sonra Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere görüşüldü.

 

Bu sırada UBP milletvekili Nazım Çavuşoğlu söz aldı. Çavuşoğlu, yasanın güncellenmesinin bir ihtiyaç olduğu, asgari müşterekte buluşmanın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, tüm toplumu ilgilendiren yasanın beklentileri karşılamadığını iddia etti.

 

Çavuşoğlu, yasanın getirilme gerekçesinin popülizm yaratma olduğunu savundu.

 

Yasanın mutabakatla geçirilmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, şu anki durumun böyle olmadığını belirtti.

 

Çavuşoğlu, yasanın geliştirilmesi için komitede enerji harcama ve sağduyulu davranma çağrısı yaptı.

 

Çavuloğlu, UBP’nin yasa tasarısının ivediliğine ret vereceğini söyledi.

 

ÇAKICI

 

TDP milletvekili Mehmet Çakıcı da şu anki yurttaşlık yasasının sürdürülebilir olmadığını, kötü bir sistem olduğunu söyleyerek, yeni yurttaşlık yasa tasarısına ivedilik vermemenin bu kötü durumu sürdürmeye yol açacağını belirtti.

 

Yasanın değişmesi gerektiğini, bu şekilde devam etmenin mümkün olmadığını söyleyen Çakıcı, “Yasanın ertelenmesi, geçirilmemesi, insan hakları ve adalete terstir” dedi.

 

Çakıcı, yasa tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesine olumlu oy vereceklerini açıkladı.

 

DENKTAŞ

 

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, ivediliği istenen yasanın çok önemli bir yasa olduğunu söyleyerek, bazı kesimlerin yasa tasarısının içeriğini köken üzerinden istismar etmeye çalıştığını belirtti.

 

Denktaş, yasanın birçok maddesi ile ilgili parti görüşlerini komitede sunacaklarını söyledi.

 

Ülkede yaşayan, doğan büyüyen gençlerin yasadan faydalanarak vatandaş olması gerektiğini belirten Denktaş, kıstas olmadan Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlık vermenin, vatandaşlığı hak eden insanlara yapılacak en büyük kötülük olacağını ifade etti.

 

Yasanın bütünüyle ele alınmasının şart olduğunu söyleyen Denktaş, yapılması gerekenin her maddesini tartışarak ve mutabakat sağlayarak geçirmek olduğunu belirtti.

 

Denktaş, yasa tasarısının tüm siyasi partilerin içinde olacağı bir ad-hoc komite oluşturularak görüşülmesi önerisini yaptı. Denktaş, buna ilişkin önerisini okudu.

 

Denktaş’ın önerisini Danışma Kurulu’nda görüşülecek.

 

ULUÇAY

 

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, konunun Meclis katında ele alınması gereken, ülke açısından çok önemli bir konu oluğunu, dikkatle ele alınması gerektiğini söyledi.

 

Uluçay, Denktaş’ın önerisinin yerinde olduğunu, “15 yıl uygulaması” şeklinde bir uygulama olmadığını söyleyerek, bir takım yanlış anlamalar bulunduğunu belirtti.

 

Hazırlanan üç yasa tasarısı olduğuna işaret eden Uluçay, birine ivedilik alındığını diğer ikisinin bugün görüşüleceğini söyledi.

 

Yasanın hiç kimseyi dışlamadığını, ayrım yapılmadığını belirten Uluçay, yasanın felsefesinin çalışma izni ile ülkede bulunanların yurttaşlığa gidebileceği imkanı sağlamak olduğunu kaydetti.

 

Uluçay, yasa tasarısında somut kriterler getirilmiş açılımlar bulunduğunu söyledi.

 

Uluçay, mutabakat sağlanmasının kendileri için önemli olduğunu vurguladı.

 

Tezkere, oyçokluğuyla kabul edildi.