Girne Amerikan Üniversitesi(GAÜ) İşletme Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Arif Sarı, COVID-19 Pandemisi ile birlikte artan siber saldırılar hakkında açıklamalarda bulundu.

COVID-19 Pandemisi’nin dünya ve ülke genelinde yarattığı ekonomik buhran sebebi ile birçok işletmenin kapılarını kapadığını, ancak bilgi işlem altyapılarında bulunan zafiyetler nedeni ile işletmelerin finans ve muhasebe departmanlarının siber saldırıya maruz kaldığını belirterek, bu tarz saldırıların çoğunluğunun yurtdışı merkezli olduğunu ifade etti.

Sarı; “Saldırganların özellikle işletmelerin kullanmakta olduğu kritik iletişim altyapısı, finansal veya muhasebe veri tabanı veya e-posta sunucularına yönelik saldırı gerçekleştirerek hedef sistem içerisindeki tüm verilerin çözülmesi çok zor olan güçlü bir algoritma ile şifreledikten sonra fidye talebinde bulundu. COVID-19 Pandemi’sinin oluşturduğu ekonomik buhran üzerine gelen siber saldırılar, işletmelerin servis ve satış operasyonlarını ciddi düzeyde negatif yönde etkilediğini belirten Doç. Dr. Arif SARI, ekonomik kriz ile mücadele eden bir işletmenin fidyeci bir siber saldırı ile kuşatma altına alınmasının ekonomik krizi daha da derinleştirmiştir” ifadelerini kullandı.

ÜLKEMİZDE BİRÇOK FİRMA YURT DIŞI MERKEZLİ SİBER SALDIRILARA HEDEF OLDU

Sarı; “Başta bankacılık ve yükseköğretim sektörü olmak üzere birçok işletmenin COVID-19 pandemi süresince fidyeci siber saldırılara maruz kaldı, bu konuda işletmelerin bilgi işlem altyapılarına yönelik üzerine düşen gerekli önlemleri alması, ancak ülke genelini ve ekonomisini etkileyen bu saldırıların Türkiye’de bulunan USOM (Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi) benzeri merkezi bir kontrol altyapısının kurulması vasıtası ile yüksek oranda önlenebilir” dedi.