Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fikri Toros kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cumartesi günü Derinya’da iki tarafta da aşırı sağ unsurlar tarafından yapılacak eylemler dikkat çekti ve ilgili merciler tarafından gerekli tedbirlerin alınmasını talep etti.

Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin son ayağı ile ilgili de görüşlerini paylaşan Toros, “Kıbrıslı Türklerin siyasi eşit statüde, toplumsal varlığının meşruyet kazanacağı Federal Kıbrıs’a dair irademizin, barışın, refahın ve istikrarın mı; yoksa kalıcı bölünmenin, ekonomik yıkımın ve gerginliğin mi hüküm süreceğini belirleyecektir” dedi.

Fikri Toros, sorunu derinleştirecek olan zihniyeti, kalıcı barışa, uzlaşıya ve diyaloğa oy vererek sandıkta bırakmamız gerektiğini açıkladı.

Cumartesi olası provokasyonlar önlenmeli

İşte ilgili paylaşımın tam metni:

Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi arifesinde Cumartesi günü̈ Derinya sınırının her iki tarafında da aşırı sağ unsurlar tarafından eş zamanlı eylemler olacağına dair duyumlar alıyoruz.

1996 yılında yine aynı bölgede yaşanan kan dondurucu olaylar hala hafızalarımızdadır. Bu tür eylemler, hangi taraftan kaynaklandığından bağımsız olarak kabul edilmezdir!

Kıbrıs’ta devam eden sorun ve bölünmüşlük, istikrarsızlığın yanında nefret de körüklemektedir. Bu yüzden, barış, istikrar ve refah özlemi içinde olan Kıbrıslı toplumlar ve Doğu Akdeniz’deki komşularımız, statükonun devamını kabul edilemez ve sürdürülemez olarak değerlendirmektedirler. Kıbrıs sorunu bölgesel sorunların çekirdeği konumundadır ve daha fazla gecikmeden kapsamlı olarak çözümlenmeye muhtaçtır. Kıbrıslı toplumlar, nesiller boyunca birbirini besleyen bu unsurlardan çok çekti, çok canlar yitirdi. Bunların bizleri yeni felaketlere sürüklemesine izin vermeyeceğiz.

Bu çerçevede Birleşmiş Milletlerin ve Güvenlik Konseyi daimî üyesi ülkelerin misyonlarını, Kıbrıslı Türk ve Rum yetkililerle işbirliği içerisinde gerekli olan tedbirleri almaya ve olası provokasyonları önlemeye davet ediyorum. Medya organları da benzer bir sorumluluk içinde olmalı ve bu önlemleri desteklemelidirler.

Pazar günü yapılacak olan kritik seçim, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşit statüde, toplumsal varlığının meşruyet kazanacağı Federal Kıbrıs’a dair irademizin, barışın, refahın ve istikrarın mı; yoksa kalıcı bölünmenin, ekonomik yıkımın ve gerginliğin mi hüküm süreceğini belirleyecektir.

Bu seçimde sorunu derinleştirecek olan zihniyeti, kalıcı barışa, uzlaşıya, ve diyaloğa oy vererek sandıkta bırakacağız...ve bu adanın tüm çözüm karşıtlarına Martin Luther King’in o manidar sözlerini hatırlatacağız: “Karanlık, karanlıkla kovulamaz; sadece aydınlıkla kovulur” ...