KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Yakın Doğu Oluşumu arasında imzalanan protokol ile kendisi de denizcilik tarihinin önemli bir parçası olan Girne Üniversitesi’ne ait 66 yaşındaki TEAL Gemisi, Denizcilik Tarihi Müzesi oluyor.

TEAL, Denizcilik Tarihi Müzesi olarak resim, fotoğraf, denizcilik objeleri, gemi maketleri, denizcilik haritaları gibi 5 binin üzerinde materyale ev sahipliği yapacak.

TEAL’in Denizcilik Tarihi Müzesi olması için Yakın Doğu Oluşumu ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı arasında protokol imzalandı.

TEAL’in Denizcilik Tarihi Müzesi’ne dönüştürülmesi için düzenlenen törende konuşan Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, TEAL’in Yakın Doğu Oluşumu’nun kuruculuğunu yaptığı müzelerin incisi olacağını söyledi.

Günsel, “TEAL, 1955’te Birleşik Kraliyet Donanması’nda doğdu. Buradan emekli olduktan sonra Avustralya’da, Tanzanya’da, Karayipler’de balıkçılık yaptı, su sporları turizmi için kullanıldı. TEAL, adamıza 1994’te geldi. O günden bu güne Denizcilik Fakültemiz’de çok önemli hizmetleri oldu. Bundan sonra da ülkemizin kültürüne ve turizmine Denizcilik Tarihi Müzesi olarak hizmet vermeye devam edecek” ifadesini kullandı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Resmiye Eroğlu Canaltay da, TEAL’in müze olarak üstleneceği yeni misyonuyla denizcilik tarihini ülkede yaşatmaya devam edeceğini söyledi.

Canaltay, “İmzaladığımız protokol ile ülkemize müzecilik alanında büyük bir değer katacak bir projeye imza atılacak. Yakın Doğu Oluşumu müzecilik alanında imza attığı girişimlerle ülkemize büyük katkılar sunuyor. Müzecilik ve kültür ortamı, kültürel değerlerimize sahip çıkılmasını sağladığı gibi ülkenin tanıtımında ve turist sayısını çeşitlendirerek artırma konusunda çok önemli bir unsur” ifadesini kullandı.

Canaltay, ülkeye ve insanlık tarihine önemli bir değer katacak olan bu projenin, hayırlı olmasını temenni edtti.