Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu, tüzük kurultayıyla aktif üyelik, ön seçim uygulamalarını tüm seçimlerde yerleştirmek, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkeleri ve çağdaş çevrecilik ilkelerinin kökleşmesi ve sosyal adalet anlayışı temelinde daha ilerici adımlar atmayı amaçladıklarını söyledi.

 

Tüzükle ilgili önümüzdeki hafta ilçelerde üyelerin görüşlerini alacaklarını ve 20-21 Haziran tarihlerinde çalıştay düzenleyeceklerini kaydeden Hüdaoğlu, parti meclisinin ardından 28 Haziran’da Tüzük Kurultayı’nı gerçekleştireceklerini belirtti.

 

Hüdaoğlu “TKP geleneğinden itibaren partimizde üyelik sistemi ile doğrudan üyelik katılımcılığı mevcuttur. Ayrıca, yüzde 50 cinsiyet kotası bulunmaktadır. Dolayısı ile bunları hayata daha şimdi geçirmiş bir partinin yetkililerinin bu konularda ilklerden bahsetmesi doğru değildir” dedi.

 

TDP’den yapılan bir açıklamaya göre, TDP Genel Sekreteri Hüdaoğlu katıldığı bir televizyon programında Kıbrıs sorunu, hükümetin durumu ve gündemdeki konulara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

 

“İKİ TOPLUMLU SOSYAL ETKİNLİKLER OLUMLU”

 

Suphi Hüdaoğlu, Mustafa Akıncı’nın seçilmesinin ardından olumlu bir hava yakalandığını ve sürecin olumlu ve hızlı ilerlediğini belirtti. Bu süreçte iki toplumun birbirini anlamasına olanak sağlayacak, kaynaşmasına neden olacak sosyal etkinliklerin önemine dikkat çeken Hüdaoğlu, bu tür etkinliklerin artırılması gerektiğini söyledi. 

 

Bu tür sosyal etkinliklerin toplumların empati yeteneğinin gelişmesine, dolayısı ile çözüm sürecine yardımcı olduğunu belirten Hüdaoğlu, kısa zaman içinde benzer bir etkinliğin kuzeyde de gerçekleşeceğini belirtti.

 

Hüdaoğlu, Güney Kıbrıs’ta da çözüm iradesinin yeterli olmamakla birlikte geliştiğine işaret ederek, Rum toplumu arasında Maraş’a karşılık Ercan Havaalanı’nın açılmasının kabul oranının yüzde 25’lerden yüzde 47’lere çıktığını kaydetti. Hüdaoğlu, gelişmeler olumlu olmakla birlikte, adil ve sürdürülebilen bir çözüm için daha yürünecek uzun bir yol olduğunu söyledi.

 

“TAÇOY’UN AÇIKLAMALARINA PARTİSİ BİLE SAHİP ÇIKMADI”

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’un ‘Limanlar özelleştirilecek’ söylemine toplumun çok büyük çoğunluğunun tepki gösterdiğini belirten Hüdaoğlu, “Sn. Taçoy’un açıklamalarına kendi partisi bile sahip çıkmadı” dedi.

 

Güven Yaratıcı Önlemeler çerçevesinde kapalı Maraş’ın açılmasına karşılık, Mağusa Limanı’nın serbest ticarete, Ercan Havaalanı’nın da uluslararası trafiğe açılması gündemde iken, Mağusa Limanı’nın özelleştirilmesinin gündeme gelmesinin manidar olduğunu vurgulayan Hüdaoğlu, Taçoy’un açıklamalarını ‘talihsizlik’ olarak niteledi.

 

Halkın kurumlarının ‘Özelleştirme’ adı altında peş keş çekilmesine onay vermediklerini belirten Hüdaoğlu, Ercan ve KTHY örnekleri ortadadır. Kaybeden hep halk olmuştur” dedi.  

 

“EMANETÇİ DÖNEM ÜLKEYİ DAHA DA GERİYE GÖTÜRÜR”

 

TDP Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu, hükümet partilerinin halktan koptuğunu, tamamen kendilerine ait dar bir gündemle icraat yapmaya çalıştıklarını savundu.

 

14 Haziran’daki CTP kurultayının ardından kurulacak yeni hükümetin toplum yararına icraat yapmasını temenni etmekle birlikte, buna ne kendilerinin, ne de toplumun inancı olmadığını belirten Hüdaoğlu, “Öyle anlaşılıyor ki, hükümette emanetçi bir dönem yaşanacak. Umarız bu dönem bir zamanlar Türkiye’deki Özal-Akbulut dönemine benzemez. Emanetçi bir başbakanla kurulacak yapının ülkeye hizmet etmesi mümkün değildir. Yeni dönemde temennimiz ‘kukla’ bir başbakan olmamasıdır” ifadesini kullandı.

 

“ERKEN SEÇİM YAKLAŞMAKTA”

 

Yaşanan gelişmelerin erken seçimin adım adım geldiğinin göstergesi olduğunu dikkat çeken Hüdaoğlu, TDP olarak meclisin bu yapısı ile bir icraat hükümeti çıkaracağına inanmaklarını  ancak Siyasi Partiler Yasası ve Seçim ve Halk Oylaması Yasası değişikliği gibi elzem olan konuların görüşüleceği, erken seçim tarihi belirlenmiş bir geçiş hükümetinde yer almayı tartışabileceklerini söyledi.

 

“TDP ÖRGÜTLENMESİNİ ARTIRARAK DEVAM ETTİRİYOR”

 

Suphi Hüdaoğlu, halkın TDP’ye olan ilgisinin her geçen gün arttığını, her MYK toplantısında onlarca üyelik onayladıklarını, birçok bölgede örgüt kurduklarını, kısa zamanda 5-6 örgüt daha kuracaklarını söyledi.

 

TDP’nin önümüzdeki dönem yol haritasının da partinin çeşitli kademelerinde değerlendirildiğini belirten Hüdaoğlu, ittifakları ve işbirliklerini önemsediklerini söyledi.  TDP’nin en geniş halk kesimlerini kucaklama niyetinde olduğunu kaydeden Hüdaoğlu, işbirliği anlayışını desteklemekle birlikte, yetkili organların büyük çoğunluğunun çatı partisi kurularak, yeniden isim değişikliği konusuna sıcak bakmadığını açıkladı. 

 

“KANSER, ŞEKER HASTALIĞI, DİKKAT EKSİKLİĞİ…”

 

Bir soru üzerine kimyasal kullanımına yönelik değerlendirmelerde de bulunan Hüdaoğlu, kimyasalların kanser, şeker hastalığı, hormon bozukluğu yaptığını; ABD’de son olarak yapılan bir araştırmanın çocuklarda dikkat eksikliğine neden olduğunu ortaya çıkardığını belirtti.

 

Kimyasalların kanser yaptığı gibi, varolanı da büyüttüğüne dikkat çeken Hüdaoğlu, “Kimyasal kullanımı maalesef bizim ülkemizde de yaygındır. Birçok belediye ‘toplum istiyor’ diyerek bunları kullanmaktadır. Toplum kimyasalların kullanılmaması yönünde  kesinlikle baskı unsuru oluşturmalıdır.  Hem çocuklarımız, hem de toplum sağlığı için bunun yapılması elzem bir gerekliliktir” ifadelerini kullandı.