Başbakan Ersin Tatar İngiltere'de yayınlanan The Telegraph gazetesine özel röportaj verdi.

Gazetenin baş muhabiri Robert Mendict ile telefonla bir röportaj gerçekleştiren Başbakan Tatar tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüs salgınında  KKTC’nin  başarısını anlattı.

Başbakan Tatar, The Telegraph'a verdiği demeçte, Kuzey Kıbrıs, 57 gün boyunca yeni bir Covid-19 pozitif kaydetmemiş bir ülkenin güvenliği içinde  binlerce vatandaşını İngiltere'den kurtarmayı planlıyor "dedi

"Kuzey Kıbrıs Başbakanı vatandaşlarını Birleşik Krallık’tan taşımayı planlıyor” başlığıyla verilen haber/röportajda, “Sadece Türkiye tarafından tanınan ülke, şimdiye kadar pandemi sırasında Birleşik Krallık'ta, çoğu Londra'da olmak üzere yaklaşık 100 Kuzey Kıbrıs Türk'ünün öldüğünü korku ve üzüntü içinde izledi. Buna karşılık, kendi devletinde vatandaşlarından sadece biri öldü” ifadesi kullanıldı.

Muhabir Robert Mendict haberinde, yaklaşık 350.000 nüfusa sahip Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)de kaydedilen  108 vakanın, üçte birinin Alman turistler olurken- resmi olarak kayda geçen  dört  ölüm vakasının ikisinin Alman, üçüncüsünün de  Türkiye’den gelen bir ziyaretçi olduğunu kaydetti.

The Telegraph’a verdiği röportajda KKTC Başbakanı Ersin Tatar, “İngiltere'de yaklaşık yüz Kıbrıslı Türk ölmüştür. Bu çok korkunç bir haber. Hayatını kaybeden insanlar için çok üzgünüz. Şimdi bazılarını Kıbrıs'a geri getirmeye çalışıyoruz. Aileleri onların buraya geri getirilmesini istiyor. ” dedi

Robert Mendict imzalı  haberde ayrıca “Kurtarma operasyonu, Avrupa'daki en kötü Covid-19 ölüm oranına sahip olan İngiltere'yi aşağılamakla tehdit ediyor.İngiltere'de adada olduğundan yüz kat daha fazla Kıbrıslı Türk öldü. Kuzey Kıbrıs'ın son ölümü neredeyse üç ay önceydi ve son hastası  olan 83 yaşındaki Zekai Gece 11 Mayıs'ta  Başbakanın da katıldığı bir törenle doktorlar ve hemşirelerin alkışları arasında  hastaneden  taburcu edildi” ifadesi kullanıldı.

Mendict haberin devamında  Başbakan Tatar’ın eğitim durumuna da değindi ve şöyle kaydetti:

“Cambridge Üniversitesi'nden mezun olmadan önce Doğu Londra'daki özel bir okulda eğitim görmüş olan  Sn.Tatar, rapor edilen ilk vaka anında meşru güney komşusundan ayrılan Kuzey Kıbrıs'ta tam bir sokağa çıkma/eve kapanma emri verdi. Hastaların 9 Mart'ta hastaneye kaldırılıp garantinaya alınmasının ardından uçuşlar  hemen durduruldu ve 14 Mart'ta okullar kapatıldı, elzem  mağazalar hariç tümü kapatıldı yurtdışından gelenlere  14 günlük katı bir karantina uygulandı. Güney Kıbrıs'la olan kara sınır kapıları da geçişlere kapatıldı”

Başbakan Tatar röportajda, "İtalya'da olanları incelediklerini ve yalnızca katı tedbirlerin  virüsün yayılmasını önleyeceğini ve  hastanelere yığılmanın önüne geçebileceğini gördüklerini"  de kaydetti.

'Anavatan' olarak nitelendirdiği Türkiye ile olan tüm havayolu denizyolu ulaşım bağlantılarının kesildiğini de kaydeden Mendict,  Tatar’ın “Korkmuştum çünkü Kıbrıs'ta böyle bir şeyin olması bizi mahvedecekti. Kuzey Kıbrıs'a tüm uçuşları durdurdum ve bu karar bizi kurtardı. Kuzey Kıbrıs'a bu uçuşlara Mart ayı sonuna kadar izin verseydim, 50.000'den fazla yabancı turist gelip buraya koronavirüs getirecekti. İlk günlerde corona ile nasıl baş edeceğimizi bilmiyorduk.  Uzun bir yol aldık.  Virüsü kontrol edebildik şimdi açılımı planlıyoruz” şeklindeki sözlerini de aktardı.  

Tatar sözlerini şöyle sürdürdü:

“İngiltere'de bu koronadan bağışıklık kazanacaklarını düşündüler. Bu kadar basitti. İngiltere'de alınan önlemler çok geç kalınmıştı. 31 Ocak'ta ilk vakası rapor edildiğinde İngiltere'nin  kapanmaması 23 Mart'a kadar Boris Johnson'ın karar almamasına şaşırdım. Koronanın gittiği her yere kadar  gitmesine ve bağışıklığa izin verilmesi gibi farklı bir politika izlediler. Ben bu konuda yorum yapacak bir pozisyonda değilim ama daha sonra katı kurallar aldılar ve kapandılar. Daha önce kapanmış olsaydılar daha iyi olabilirdi. Geriye bakınca daha iyi olabilirdi”

“İngilterede yüksek ölüm oranından dolayı üzüntüsünü ifade ederek ingilterede ölenlerden  5’ini şahsen tanıdığını da belirten Tatar,  eğitimli bir muhasip ve  Poly Peck firmasında yardımcı mali sorumlu olarak da  görev yaptı” diyen Mendict, son  haftalarda  Kuzey  Kıbrıs’taki British Residents Derneğinin  adada evi bulunan İngiliz vatandaşlarının adaya geri dönüşleri için  lobicilik  yapmaya başladığı haberini de okuyucularına iletti. Mendict, Başbakan Tatar’ın “10 binden fazla İngilizin Kuzey Kıbrıs'ta evi bulunduğunu söyleyen ve 1000’inin geri dönmekte çok arzulu oldukları” yönündeki görüşünü de aktardı.