Kerpiç veya taş olarak inşa edilen evler, hem hikayeleri hem de değerleriyle Kıbrıs tarihinin çok özel tanıklarıdır

Hasan KARLITAŞ

Kıbrıs’ın yakın tarihinin, hiç kuşkusuz en önemli tanığı, tarihi Kıbrıs evleridir.

Özellikle Osmanlı Dönemi’nin karakteristik mimari dokusunu yansıtan evlerin, yaşanmış hikâyeleri de oldukça etkileyicidir. Bazıları çok iyi durumda olan tarihi evlerin ya da konakların önemli bir bölümü, ne yazık ki yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Mülkiyet ve çok parçalı hisse sorunu nedeniyle, paramparça bir yapıda olan bu değerli yapılara devletin yasal güçle elini uzatması elzemdir. Kıbrıs’ın her köşesinde ama özellikle, Lefkoşa, Larnaka, Limasol, Baf, Mağusa, Büyükkonuk ve Lefke bölgelerinde yaygın olan bu özel yapılar, göz bebeğimiz gibi korunarak, geleceğe taşınmalıdır...

Daha ziyade kerpiç veya taş olarak inşa edilen evler, hem geçmişte yaşanan hikâyeleri hem de tarihi değerleri ile Kıbrıs tarihinin çok özel tanıklarıdır.

Tarihi konaklar kurtarılıp

geleceğe taşınmayı bekliyor

Kıbrıs’ta tarihi değeri yüksek, çok sayıdaki Osmanlı eseri yanında İngiliz Dönemi ve daha sonraki dönemlerde, Osmanlı mimari etkisiyle inşaa edilen çok sayıda özellikli konak bulunmaktadır.

Kıbrıs adası, çok sayıda farklı medeniyete ev sahipliği yapması ve geçmişten gelen tarihi evleriyle de ayrıcalıklı bir konuma sahiptir.

Ülkemizde çok iyi restore edilip, butik otel, cafe veya özel mülk olarak yaşatılan konaklar olsa da, durumu iyi olmayan tarihi evler de var.

Tarihsel ve kültürel mirasın en önemli tanığı, tarihi Kıbrıs Evleri’yle alakalı, çözülemeyen hisse ve mülkiyet sorunları, devletin yasal düzenleme yapmasıyla çözülmelidir. Hisse ve mülkiyet sorunları çözümlenip, bu özel mekânları birer açık hava müzesi şekline dönüştürüp, kültürel ve tarihsel miras hanemize katabiliriz...

Daha ziyade kerpiç veya taş olarak inşa edilen evler, hem geçmişte yaşanan hikâyeleri hem de tarihi değerleriyle Kıbrıs tarihinin çok özel tanıklarıdır. Tarihi evlerin, birbirinden özel kapıları, kapı tokmakları, pencereleri, cumbaları, geniş iç avluları, bahçeleri, su kuyuları, özenle tasarlanmış iç dekorları ve tavan süslemeleri oldukça dikkat çekicidir.

“Koru, restore et, geleceğe taşı, kültürü yaşat” felesefesiyle tarihi evler için adım atılmalıdır.