Lefkoşa’daki trafik yoğunluğunu rahatlatmak amacıyla Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı 10 kavşakta yeni düzenlemeye gidiyor.

 

Çalışma kapsamında geçici olarak Başbakanlık kavşağına, trafik akışının bilgisayar ile düzenlenebileceği LED teknolojili trafik ışıkları ile elektrik kesintilerine karşı kesintisiz güç kaynağı cihazı monte edildi.

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, LED teknolojili trafik ışıklarının monte edildiği Başbakanlık kavşağında incelemelerde bulundu.

 

Taçoy’a Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran ve kavşaktaki trafik ışıklarını yenileyen şirket Özkan Paralik İşletmeleri’nin Direktörü Hasan Paralik eşlik etti.

 

TAÇOY

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy  yaptığı açıklamada, Başbakanlık kavşağının Lefkoşa’da trafiğin en yoğu olduğu kavşaklardan biri olduğunu, LED’li ve kesintisiz güç kaynağı desteği kullanımının, Bakanlık bünyesindeki Trafik Hizmetleri Komisyonu’nun kararı ile gerçekleştiğini belirtti.

 

LED teknolojili ışık kullanılmasıyla trafik ışıklarının da bilgisayar programı ile düzenlenebileceğini kaydeden Taçoy, “Amacımız buradaki trafiğin yoğun olduğu saatlerde, trafik akışını hızlandırmaktır” dedi.

 

Taçoy, LED teknolojili trafik ışıklarının Polis’le işbirliğinde sabah iş başlangıcı ve ikindi paydos saatlerinde düzenleneceğini söyledi.

 

GEÇİCİ BİR DÜZENLEME...10 KAVŞAK İÇİN İHALE

 

Bunun geçici bir düzenleme olduğunu esas çalışmanın, Haziran ayı ortasında 10 kavşak için çıkılacak ihaleyi kapsadığını, söz konusu ihalenin 10 kavşak için etüt ve proje  çalışmasını içereceğini belirten Taçoy, yıl sonunda kavşaklarda fiziki olarak düzenlemelere başlamayı hedeflediklerini söyledi.

 

Düzenlemeler için kaynağın ayrılmış olduğunu ifade eden Taçoy, Lefkoşa’daki trafiği rahatlatmak için başlatılan çalışmaların Başbakanlık, Citroen, Çağaloğlu, Gönyeli, Yakın Doğu Üniversitesi, Atatürk Kapalı Spor Salonu, Alpet Benzin İstasyonu, Kıbrıs Gazetesi, Hamitköy ve Haspolat olarak adlandırılan kavşakları içerdiğini, Başbakanlık kavşağı da dahi, 10 kavşağın etüd ve projelere göre tekrardan tasarlanacağını söyledi.

 

ERDURAN

 

Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran, kavşakların yeniden düzenlenmesinin iki yıllık bir çalışma olduğunu, hedeflerinin 2015 sonuna kadar projelerin hayata geçirilmesi için ihaleye çıkmak olduğunu söyledi.

 

2010’da yapılan trafik sayımlarına göre 2012-2020 Mater Planı’nı hayata geçirdiklerini belirten Erduran,  inşa aşamasında olan Lefkoşa Çevre Yolu’nun hizmete girmesiyle, Lefkoşa içindeki trafiğin yoğunluğunun ne kadar azalacağının önemli olduğunu söyledi.

 

Erduran, “Çevre yolu üzerine düşen yükü almayacaksa üstüne bir çevre yolu daha düşünmek zorunda kalacağız” dedi.

 

2010’da yapılan sayımlarda Gönyeli Kavşağı’ndan Lefkoşa yönüne günde 33 bin araç geçtiğinin tespit edildiğini, bu rakamın bugün 50 bin civarında olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Erduran, Çevre yolunun açılmasıyla bu rakamın tekrardan 33 binlere düşmesinin beklendiğini, 40 bin civarlarında kalması halinde yeni bir çevre yolunun da gündeme geleceğini ifade etti.

 

PARALİK

 

Özkan Paralik İşletmeleri Direktörü Hasan Paralik, Başbakanlık Işıkları diye adlandırılan kavşaktaki çalışmalarla ilgili olarak, eski trafik ışıklarının görünürlüğü daha net olan LED teknolojili trafik ışıklarıyla değiştirildiğini ve ek olarak geri sayım göstergelerinin de yerleştirildiğini belirtti.

 

ELEKTRİK KESİNTİLERİNE KARŞI ÖNLEM

 

En önemli düzenlemenin ise elektrik kesintilerinden etkilenmemesi için kesintisiz güç kaynağı cihazının monte edilmesi olduğunu belirten Paralik, söz konusu cihazın 8 saat elektrik sağlama kapasitesi olduğunu ifade etti.