Hüsnü Kişi… Londra’nın en renkli simalarından… Bir koltukta çok fazla karpuz taşımayı becerebilenlerden… Londra’da yaşayıp, Türkçe konuşanlar onu Londra Türk Radyosu’nda yaptığı programlar, oynadığı tiyatrolar, siyasi çalışmalar, Türk Dili ve Kültürü Okullarına yaptığı katkılar ve Futbol Federasyon’undaki çalışmalarıyla biliyor.

Hüsnü Kişi, 1950 yılında Kıbrıs’ın Köfünye köyünde doğdu. Babasının öğretmen olması nedeniyle eğitim hayatını farklı okullarda tamamladı. İlkokula Aytotoro’da başladı, Çatoz’da devam etti ve Köfünye’de bitirdi. Ortaokula Larnaka Bekirpaşa Ortaokulu’nda başladı, daha sonra Lefkoşa’daki Bayraktar Ortaokulu ve en sonunda Mağusa’daki Namık Kemal Lisesi orta bölümünden mezun oldu.

1963’te başlayan toplumlararası çatışmalar nedeniyle birçok Kıbrıslı Türk genç gibi o da lisede okurken hem öğrenci hem mücahit oldu. 1967 yılında Namık Kemal Lisesi’nin bitirmesine rağmen, mücahitliğe 1969’a kadar devam etti. Aynı yıl İstanbul’daki İstanbul Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’ni (Yıldız Teknik Üniversitesi) kazanarak üniversite eğitimi için Türkiye’ye gitti. 1968’de hem dünyada hem de Türkiye’de devam eden öğrenci olayları genç Hüsnü Kişi’yi tedirgin etse de öğrenimini sürdürdü.

Türkiye’nin çalkantılı siyasal yapısı nedeniyle okulunu ancak 1977 yılında tamamlayabildi. Bu süre içerisinde Kıbrıslı Türk öğrencilerin örgütlü olduğu KÖGEF içerisinde aktif görevler aldı.

Üniversiteyi bitirdikten sonra Kıbrıs’a geri döndü ancak muhalif görüşleri nedeniyle dönemin iktidarı tarafından hoş karşılanmadı. İşe alınmadı, iş bulması engellendi. 1977, Aralık ayının soğuk bir gününde Londra’ya ayak basan Hüsnü Kişi, birçok Kıbrıslı Türk gibi Londra’daki yaşamına bulaşıkçılık ile başladı daha sonra da barmenlik yaptı. Bu işlerin kendine göre olmadığını anlayan Kişi, ünlü Casio Electronic’te servis elemanı olarak işe başladı ve daha sonra şirkette basamakları adım adım çıkarak Kalite Kontrol Menajeri oldu.

Topluma hizmet için aktif görev

İş alanında bu gelişmeler yaşanırken, Hüsnü Kişi, siyasi ve kültürel aktivitelerden de geri kalmadı. Kendisinden önce Londra’ya gelen ve birçoğu ile Türkiye’den tanıştığı arkadaşlarının kurduğu Kıbrıs Türk Demokrasi Derneği, CTP Londra Dayanışma Derneği ve Kıbrıs Türk Güzel Sanatlar Derneği’nde faaliyetlerini sürdürdü.

Sadece bu aktiviteler ile kalmadı Futbol Federasyonu, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi, Geçitkaleliler Birliği’nde de aktif görevler aldı, topluma hizmet etti. Türk Dili ve Kültürü Okullarında da yönetici olarak görev yaptı. On yıl Enfield Türk Okulu’nda, bir yıl da Waltham Forest Türk Okulu’nda çocuklara hizmet etti.

Tiyatro ve radyoculuk

Hüsnü Kişi’yi Londra’da yaşayan vatandaşlar daha çok Londra Türk Radyosu’nda yaptığı programlardan sonra tanımaya başladı. Daha sonra tiyatrocu Osman Balıkçıoğlu ile tanıştı ve bu kez de Balıkçıoğlu Kabare Tiyatrosu’nda oynamaya başladı. Kişi’nin tiyatro aşkı öğrencilik yıllarına kadar dayanır. 1975 yılında KÖGEF Tiyatro Ekibinde birçok oyunda görev alır. Hem Türkiye’de hem de Kıbrıs’ta oyunlar oynar.

Bugün 71 yaşında ve emekli olsa da zaman zaman Balıkçıoğlu Kabare Tiyatrosu ile oyunlar oynamaya devam ediyor. Hüsnü Kişi ikisi kız ve biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.