Yeşilin maviyle buluştuğu ender ülkelerden cennet vatan Kıbrıs’ta da kıyı kesimlerinde görülen kum zambakları muhteşem görüntüler oluşturuyor

Ahmet İLKTAÇ

Doğasıyla, havasıyla, deniziyle ve yeşiliyle cennetten bir parça olan Kıbrıs’ımızda kıyı kesimlerde görülen kum zambaklarının denizi arkasına alan görüntüleri izleyenleri kendinden geçiriyor.

Ağustos ve Ekim aylarında çiçeklenen, yeşil gövdeleri, bem beyaz yapraklarıyla her biri muhteşem bir görüntüye sahip olan kum zambakları, ülkemizin turizm sembolleri arasında yer alıyor.

Mağusa, İskele ve Karpaz kıyılarında ve özellikle de Long Beach kıyılarında sıkça görülen kum zambakları yetkili kurumlardan tarafından koparılarak yok edilmelerini önlemek için koruma altına alındı. Halen yürürlükteki yasalara göre kum zambaklarına zarar verenlere ciddi para cezaları öngörülüyor.

KUM ZAMBAĞI NEDİR?

Kum zambağı (Pancratium maritimum), nergisgiller (Amaryllidaceae) familyasına ait, kıyı kumullarında yetişen soğanlı bir bitki türüdür.

Çok yıllık, soğanlı, genişçe uzun şeritsi yapraklı, yaklaşık 40–45 cm boyunda, beyaz çiçekli, çiçek sayısı 3-15, koronalı, korona tepallerin 2 / 3 ü kadardır. Çiçeklenme zamanı Ağustos ve Ekim ayları arasındadır. Tüm Akdeniz ülkelerinde ve Karadeniz’in güney kıyılarında yetişir.