North Cyprus Uk-Ahmet İLKTAÇ

Ülkemizin önemli isimlerinden, Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu ve Şeyh Nazım Kıbrisi’nin oğlu olan Nakşibendi Tarikatı lideri Şeyh Mehmet’in yer aldığı video ile ilgili görüşlerini kişisel sosyal medya hesabından açıkladı.

Şeyh Mehmet’in mütevazi bir kişiliğe sahip olduğunu ve üretime oldukça değer veren bir insan olduğunu ifade eden Karlıtaş, Lefke’de Nakşibendi Tarikatı’nın seveni de olduğunu sevmeyeni de olduğunu ancak kimseye zararı olmadığı için herkes tarafından saygı gördüğünü bildirdi.

Önemli olanın din ve lâiklik arasındaki dengeyi koruyabilmek ve siyasete alet etmemek olduğunu vurgulayan Hasan Karlıtaş, aynı zamanda tehdit unsuru olan veya olabilecek örgütlenmeler varsa, gereğini yapabilecek iradeyi gösterebilmek olduğunu dile getirdi.

“Laiklik, din ve siyaset ilişkisi bir tehdit ise gereği yapılmalı”

İşte Karlıtaş’ın ilgili paylaşımının tam metni:

“Elbette ki laiklik en önemli önceliğimiz. Ancak son günlerde paylaşılan video görüntüleri hakkında bir şeyler yazmak istedim. Nakşibendi Tarikatı yıllardır ülkemizde var. Lefke'de bulunan merkezin (Dergâhın) da, ziyaretçisi hiç eksik olmuyor. Şeyh Nazım Kıbrisi vefat ettikten sonra, yerine geçen oğlu Şeyh Mehmet görüntülerdeki kişi. Birkaç sefer görüştük. Mütevazı bir kişiliğe sahip, üretime önem veren bir insan. Özellikle babasının ölümü, festival dönemine denk düştüğü için, festivali iptal etme düşüncemiz karşısında bizlere ; Hayır siz festivali yapınız. Babam Seyh Nazim da bunu isterdi. Bu festival yapılacak. Üreten ürettiğini satsın. Sadece müzik konusuna dikkat ederseniz sevinirim tavsiyesinde bulunmuştu.

Mesleğim gereği, dergaha çok insan götürdüm. Orada, gerek ülkemizden gerekse Turkiye'den, çok sayıda milletvekili ve Bakan ile de karşılaştım. Pakistan eski devlet Baskani Pervez Müşerref, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ünlü sanatçı Cat Stevans ( Yusuf Islam ) da Lefke deki dergahı ziyaret edenler arasında. Yayımlanan görüntüler, iki sene önce çekilmiş. Doğruluğu veya yanlışlığı tartışılabilir. Ancak ülkemizdeki tarikat ve cemaat olgusu var. Nakşibendi, Nur, Süleymancılar örgütlenmeleri var.

Bunlar da biliniyor. Laiklik, din ve siyaset ilişkisi bir tehdit ise gereği yapılmalı. Nakşibendi Tarikatının, Lefke de seveni de sevmeyeni de var. Ancak kimseye zararı olmadığı için genel anlamda herkesten bir saygı görüyor. Önemli olan, dediğim gibi din ve lâiklik arasındaki dengeyi koruyabilmek. Siyasete alet etmemek. Ve tehdit unsuru olan veya olabilecek örgütlenmeler varsa, gereğini yapabilecek iradeyi gösterebilmek...”