1996 yılında faili meçhul bir cinayete kurban giden Gazeteci-yazar Kutlu Adalı, bugün saat 09.30’da Yenidüzen ve Kutlu Adalı Vakfı’nın düzenlediği etkinlikle mezarı başında anılacak.

EYLEMLER DÜZENLENECEK

Adalı cinayetinin aydınlatılması için çalışmaların sürdürülmesi adına bir dizi eylem de yapılacak.

Bu Memleket Bizim Platformu, Kutlu Adalı’nın ölüm yıl dönümü çerçevesinde Polis Genel Müdürlüğü önünde saat 11.30’da basın açıklaması yapacak.

Sol Hareket, gazeteci yazar Kutlu Adalı cinayetinin soruşturulması ve katillerin cezalandırılması talebini ortaya koymak amacıyla, saat 18.00’de Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği önünde basın toplantısı düzenleyecek.

Bu Memleket Bizim Platformu organizasyonuyla Kutlu Adalı için eylem ve anma etkinliği düzenlenecek. Eylem 19.00’da Lefkoşa Türk Belediyesi önünde toplanma ile başlayacak ardından 19.30’da kortej şeklinde yürüyüşe geçilip Kutlu Adalı’nın öldürüldüğü yere gidilecek ve oraya karanfiller bırakılacak. Son olarak ise Gençlik Merkezi’ne (Kızılbaş Kilisesi) gidilerek orada etkinlikler düzenlenecek.

POLİS: KUTLU ADALI CİNAYETİNE İLİŞKİN TÜRKİYE'DEN BİLGİ İSTENDİ

Polis Genel Müdürlüğü, Kutlu Adalı cinayetine ilişkin soruşturmayla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamada; son günlerde, 1996 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen gazeteci-yazar Kutlu Adalı’nın ölümü ile ilgili; farklı kesimlerin kendi görüşleri doğrultusunda yazılı, görsel ve sosyal medya üzerinden yönlendirici haberler yaptığı vurgulanarak, geçmişte gündeme gelen benzer konular yeniymiş gibi gösterilerek, halk üzerinde algı oluşturulmaya çalışıldığı belirtildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; “Merhum Kutlu Adalı’nın öldürülmesi sonrasında iddia edilen her bilgi ve beyan sonrası, mütemadiyen yapılan soruşturma ve araştırmalarda tüm gayretlere karşın suç faillerini tespit etmek mümkün olmamıştır. Bu nedenle de dosya “meydana çıkarılamadı” olarak tasnif edilmiş bulunmaktaydı.Son olarak ülke dışından yapıldığı bilinen bir sosyal paylaşım sitesinde, konu ile ilgili bazı açıklamalar içeren paylaşımlar yer almıştır. Bahse konu bu paylaşım ve gelişmeler çerçevesinde, Polis Genel Müdürlüğü tarafından cinayet dosyası yeniden soruşturma ve araştırma kapsamına alınmıştır. Bu maksatla Türkiye Cumhuriyeti makamlarından, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında 25.12.1987 tarihinde imzalanan “Suçluların Geri Verilmesi, Mahkeme İlâmlarının Karşılıklı Tenfizi ve Adli Yardımlaşma Yasası” uyarınca ilgili birimden gerekli bilgi talebinde bulunulmuştur. Cinayet dosyası ile ilgili Polis Genel Müdürlüğünce gerekenler hassasiyetle yapılmaya devam edilmekte olup, araştırma ve incelemeler olay aydınlatılıncaya kadar elde edilecek yeni bilgiler çerçevesinde sürdürülecektir.Kamuoyuna saygıyla duyurulur”. 

MECLİSTE ARAŞTIRMA KOMİTESİ KURULDU

Bu yıl organize suç örgütü lideri  Sedat Peker’in itiraf nitelikli açıklamalarıyla birlikte yeniden gündeme gelen Adalı cinayeti için bugüne kadar Meclis Komiteleri kuruldu ancak hiçbir sonuca varılamadı.

Adalı cinayetini araştırmak üzere geçtiğimiz haftalarda Meclis Araştırma Komitesinin kurulması kararı Mecliste oybirliği ile kabul edilmiş olsa da bu karar, komite üye sayısı gibi tartışmaların gölgesinde kaldı ve somut bir adım atılmadı.