Hasan KARLITAŞ

‘İnanç Turizmi’, alternatif bir turizm hareketi olarak, tüm dünyada hızla yayılıyor.

Kudüs ziyaretleri, Mekke ve Medine yolculuğu, Budist tapınakları ziyaretleri, Konya’da Mevlana’nın yaratmış olduğu etki ve ‘Aziz Paul’un ayak izlerini takip etme gibi, inanç akımları, milyonlarca kişinin seyahat ettiği dinamik bir turizm hareketi olarak, her geçen gün büyüyor.

Kıbrıs adası ve Kuzey Kıbrıs da, bu turizm türüne çok elverişli olup, yüksek tarihi değeri bulunan birçok kiliseye, manastıra ve bazilikaya ev sahipliği yapıyor.

Kıbrıs’ın din yolları üzerindeki konumundan ötürü, hem Hıristiyan hem de İslami eserler bakımından çok zengin bir potansiyeli var. Kıbrıs’taki inanç turizmi açısından değer taşıyan başlıca çekim noktalarını şöyle sıralayabiliriz…

İnanç turizmi değerleri

Hristiyanlık açısından, St. Barnabas Manastırı ve mezarı, Apostolos Andreas Manastırı, Aziz Mamas Kilisesi, Soli St. Auxibius Bazilikası, Salamis St. Epiphanius Bazilikası, Ay. Philon Kilisesi, St. Hilarion Kalesi, Ay. Trias Bazilikası, Baf’taki St. Paul’s Pillar, Trodos Bölgesindeki Bizans-ortaçağ kiliseleri ve Larnaka’daki Aziz Lazarus Kilisesi öneme sahiptir.

İslami açıdan ise Ercan Havaalanı yakınlarındaki Kırklar Türbesi, Lefke’deki Şeyh Nazım Kıbrısi’nin dergahı, Çatalköy’deki Hz. Ömer Türbesi, Lefkoşa’daki Arap Ahmet Camii, Lefke’deki Vezir Osman Paşa Türbesi, Mağusa’daki Kutup Osman Tekkesi ve Larnaka’da kalan Hala Sultan Tekkesi’nin özel bir yeri vardır.

Bunların haricinde Katedral’den camiye dönüştürülen, St. Sophia Katedrali (Selimiye Camii) ve St. Nicholas Katedrali (Lala Mustafa Paşa Camii) mimari şaheserler olarak göze çarpar.

İnanç turizmi, turizm tanıtımlarında, çekim gücü çok yüksek bir değere sahiptir.