Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, çok ümit verici bir sürece girilen Kıbrıs müzakerelerinde sürecin sonuç alıcı şekilde cereyan edebilmesi için toplumun ve ekonomik grupların her kesiminin ciddi katkısına ihtiyaç olduğunu belirtti. Harmancı, yeni dönemin geçmiş dönemlerden en önemli farkının samimiyet olduğuna işaret ederek, her iki liderde de samimiyet gördüğünü söyledi.

 

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı bugün İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş’ı kabul etti.

 

Demirtaş’a ziyaretinde KKTC İzmir Konsolosu Uğur Umar ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros da eşlik etti.

 

Ziyarette, Kıbrıs sorunu konusunda umut verici bir sürece girildiği belirtilerek, bu aşamada tüm kesimlerin sürece destek olması gerektiği vurgulandı.

 

DEMİRTAŞ

 

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya tebrik ve takdir duygularını iletmek için KKTC’ye günü birlik bir ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

Kıbrıs sorununun çözülmesi gerektiğinin altını çizen Demirtaş, bölünmüşlüğün son bulmasının her iki tarafın da çıkarına olacağına vurgu yaptı.

 

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “çözüme yıllar değil, aylar kadar yakınız” sözü ile sıra dışı yapıcı bir yaklaşım sergilediğini vurguladı. Demirtaş, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yolunda devam etmesi ve tüm kesimlerin de bu duruşa destek olması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

TOROS

 

KTTO Başkanı Fikri Toros ise yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta bulunacak bir çözümün ekonomik kazanımlarıyla ilgili farkındalık yaratmak için çalışma içinde olduklarını söyledi. Toros, söz konusu çalışmalarını yürütürken gerek Rum tarafı, gerekse Türkiye’deki paydaşlarıyla ciddi bir işbirliği içinde olduklarını belirtti.

 

Oda başkanı olmasının ardından İTO Başkanı Demirtaş ile yakın bir diyalog kurduklarını ve işbirliği içinde çalışmaya başladıklarını kaydeden Toros, söz konusu işbirliğinin artarak devam edeceğini söyledi. Toros, İTO’nun Kıbrıs’ta müzakere süresinin yeniden başladığı dönemde gerçekleştirdiği ziyaretin kendilerine ciddi güven ve güç verdiğini de sözlerine ekledi.

 

HARMANCI

 

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, İTO’nun ziyaretinden büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

 

Kıbrıs sorununun çok ümit verici bir sürece girdiğine işaret eden Harmancı, bu ümit verici sürecin sonuç alıcı şekilde cereyan edebilmesi için toplumun ve ekonomik grupların her kesiminin ciddi katkısına ihtiyaç olduğunu belirtti. Yeni dönemin geçmiş dönemlerden en önemli farkının samimiyet olduğuna vurgu yapan Harmancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Ben iki liderde de samimiyet görüyorum. Ve bundan çok büyük memnuniyet duyuyorum. Liderlerin bazı kalıpları ciddi şekilde kırdıklarını görüyoruz.Liderlerin Lefkoşa’nın her iki yakasını gezmeleri ve sosyal içerikli etkinliklerle yurttaşlarla buluşmaları sürece çok büyük bir ivme kazandırdı. Tüm bunlar siyasetçinin de bir insan olduğunu ve bir tek politika konuşmak için bir araya gelmediklerini, ayrıca aynı çoğrafyanın bireylerinin aynı çoğrafyayı ortak bir şekilde paylaşılabileceğini bize gösterdi”

 

İzmir ile Kıbrıs arasında gerek sosyal gerekse de kültürel anlamda çok büyük benzerlikler olduğunu kaydeden Harmancı, İzmir ile ilişkileri geliştirmeye hazır olduklarını belirtti.

 

LTB’nin inşaatı yarım kalan Kültür Sarayı ile ilgili olarak da bilgiler veren Harmancı, İTO, KTTO, İzmir Büyük Şehir Belediyesi ve LTB’nin işbirliğinde Kültür Sarayı’nın tamamlanabileceğini söyledi.