Ertan Hidayettin 40 yılı aşkındır Londra’da yaşayan Türkçe konuşan toplumlara hizmetleri ile biliniyor. Bununla da kalmayıp Haringey ve Islington belediyelerinde toplum görevlisi, toplum geliştirme görevlisi, eşitlik uzmanı olarak Londra’da yaşayan herkese 40 yıl boyunca yardımcı oldu.

Ertanç Hidayettin 1952 yılında Lefke’de doğar. İlk ve orta eğitimini Limasol ve Lefke’de tamamlar. Liseyi Lefkoşa Türk Lisesi’nde bitirir ve 1970 yılında eğitim için Londra’ya gelir. Lise yıllarında en çok sevdiği ders İngilizce’ydi. Dil Bilgisi açısından iyi bir İngilizcesi olmasına rağmen “konuşma” yönünü geliştirmek için Londra’ya gelir gelmez dil okuluna gider. Londra’ya gelen birçok Kıbrıslı Türk gibi o da ilk olarak Wimpy’lerde, plastik fabrikasında ve benzeri işlerde çalıştı.

Bu arada eğitimine de devam eder. Öğretmen olmak istiyordu. Bunun için Furzedown College of Education’da üç yıllık eğitimde sonra ortaokul öğretmeni olur. Ancak o yıllarda İngiltere’de öğretmenler arasında işsizlik baş gösterir ve birçok öğretmen iş bulamaz. Ertanç Hidayettin de bunlardan biridir. 1977 yılında Haringey Belediyesi’nin Turn Pike Lane’deki Danışma Bürosu’nda Türkçe çevirmen olarak işe başlar. O günden sonra da belediyelerin kapısından içeriye adımını atar ve emekli olana kadar da çıkmaz. Önce Haringey Belediyesi’nde daha sonra da İslington belediyesinde topluma 30 yıl hizmet eder. 2007 yılında gönüllü olarak belediyeden emekli olur.

Emekli olduktan sonra Waltham Forest Türk Okulunda Proje Yönetmeni olarak çalışmaya başlar. Bu vesile ile İngiltere Türk Dili Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu ile tanışır. Konsorsiyum’un koordinatörü olur. Uzun yıllar yönetim kurulunda görev yapar.

2007’de emekli olmasına rağmen çalışmaya devam eder. 2010 yılında okul dışı eğitim veren toplum okullarına destek sağlayan bağımsız kurum, National Resource Centre for Supplementary Education’da çalışmaya başlar ve geçtiğimiz yıl Nisan ayında bu kurumdan da emekli olur.

BİRÇOK DERNEKTE GÖNÜLLÜ ÇALIŞTI

Ertanç Hidayettin, Londra’ya ilk geldiğinde İngiltere Kıbrıs Türk Öğrenci Federasyonu’nun toplantılarına katılırdı. Sol görüşlü bir dernekti ve özellikle Hüseyin Osman ile Yaşar İsmailoğlu’ndan çok şey öğrendiğini söylüyor. Haringey Belediyesi’nde çalışırken çok sayıda dernekle iletişime geçme şansı oldu. Kıbrıs Türk Demokrasi Derneği ve CTP Londra Dayanışma Derneği ile bu dönemde tanıştı. Mehmet Ali İle birlikte Türk Eğitim Derneği’nin kuruluşuna yardımcı oldu.

Afrika kökenli Kıbrıslıları bir araya getirip Afro Cypriots Facebook grubunun yöneticisi olarak görevine devam eden Ertanç Hidayettin “Aralık 2018 yılında grubun düzenlediği etkinlik büyük ses getirmişti” dedi.

Ertanç Hidayettin, kültür ve sanat ile sürekli iç içedir. Londra’da faaliyet gösteren Kıbrıslı Sanatçılar Platformu’nun aktif üyelerinden. Aynı zamanda 10 yılı aşkın bir süredir kültür, sanat ve eğitim konularının işlendiği TV programları yapmaktadır. Kıbrıs Genç TV, Euro Genç TV ve BRT'’de de yayınlanan programları ile Londra’da yaşayan topluma katkısını sürdürmektedir.

Ertanç Hidayettin 1977 yılında evlendiği Ayla hanım ile mutlu bir evliliği var. Bu evlilikten Neşe isimli bir kızı ve bu kızından Melek ve Jeyda isimli torunu var. Hidayettin topluma hizmet etmeye devam ediyor.