CTP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, Kanal T’de yayınlanan gazeteci Serhat İncirli’nin sunduğu “Günaydın Kıbrıs” isimli televizyon programına katıldı.

Ülke gündemine dair birçok konuya ve soruya doyurucu cevaplar veren CTP Lideri, izleyicilerden gelen örtülü ödenekle ilgili soruya da detaylı yanıt verdi.

Tufan Erhürman, örtülü ödeneğin bu denli şişkin olmaması gerektiğini, açık olması gerektiğin ve Sayıştay denetime tabi olması gerektiğini vurgulandı.

ÖRTÜLÜ ÖDENEĞİN BU KADAR ŞİŞKİN OLMASI GEREKMİYOR

Televizyon programında, örtülü ödeneğin yasa ile düzenlenecek bir konu olduğunu ifade eden Erhürman, örtülü ödeneğin bu kadar şişkin olmasının asla gerekmediğini ve açık bir biçimde kullanılması gerektiğini ve sadece devletin güvenlik maksatları için çok düşük bir miktarının örtülü kalması gerektiğini bunun da Sayıştay denetiminde olması gerektiğini daha önce de söylediğini kaydetti.

Bir ülkede yürütmenin içinde olan hiçbir makamın hiçbir şekilde denetime tabi olmayan bir kamu ödeneği kullanamaz ilkesine dikkat çeken Erhürman, “denetimsiz kamu ödeneği olmaz. Neden? Çünkü bu makam yürütmenin içindedir” dedi.

Tufan Erhürman, ilginç bir biçimde Cumhurbaşkanı’nın yürütmenin dışında olduğunu anlatmaya çalışan kişiler olduğunu ifade etti şöyle devam etti:

“Bu kişileri anlamak mümkün değil. Çünkü ben Cumhurbaşkanı’nın yürütmenin içinde yer aldığını Anayasa’nın 5’inci maddesini okuyarak söylüyorum. Ama aynı kişiler aynı zamanda örtülü ödenek üzerinden tartışmaya giriyor. Evet. Bizde de örtülü ödenek denetime tabi olmalıdır ve muhakkak daralmalıdır. Çünkü bizde o örtülü ödeneği kullanan kişi İngiliz Parlamenter sisteminin kraliçesi değildir. KKTC’de sistem klasik İngiliz parlamenter sistemi gibi klasik bir parlamenter sistem değildir. Yürütmenin içinde olan halk tarafından doğrudan doğruya seçilen ve yürütmenin içinde de anayasal yetkilerle donatılmış olan bir makam vardır orada. Dolayısıyla bu makamın bütün harcamaları Sayıştay’ın denetimine tabi kılınmalıdır”.

Sayıştay’ın denetim sonuçlarında devlet güvenliği ile ilgili kısmın sonuçlarını örtülü bırakabileceğini anlatan Erhürman, örtülü ödenekte devlet güvenliği kısmı haricindeki kalemlerin açık olması gerektiğini altını çizdi.