North Cyprus UK

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Mağusa City Mall’da esnafla biraraya geldi.

Erhürman’a Eski Başbakan ve CTP Eski Başkanı Ferdi Sabit Soyer, CTP Milletvekilleri Teberrüken Uluçay, Asım Akansoy, Erkut Şahali ve Sıla Usar İncirli ile CTP Mağusa İlçe Başkanı Oktay Kayalp eşlik etti.

City Mall’da Mağusa esnafının sorunlarını dinleyen Erhürman, işyerlerinin 3 ay boyunca kapalı kaldığı sürede sağlıkta pandemi hastanesi, personel ve ekipman gibi eksikliklerin giderilmemesini eleştirdi.

“Niye kapandığımızı asla unutmayın” diyen Erhürman, sürecin başından beridir uyarılarının dikkate alınmadığını anlattı.

“Çok sayıda vaka ile karşılaşırsak altından kalkamayız”

Erhürman şöyle konuştu:

“10 Mart’ta ilk vakamızla karşılaştık, 14 Mart’ta kapanmaya gittik. Sürecin başından beridir aşı bulunana kadar salgının bitmeyeceğini ve kapalı olduğumuz sürede sağlık alanındaki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyledik.

Kademeli olarak ‘yeni normal’e döndüğümüz zaman sağlıktaki eksikliklerimiz giderilmemişse ve çok sayıda vaka ile karşılaşırsak altından kalkamayız. Bunları daha ilk haftadan söyledik.

Dedik ki, dört şeyden asla tasarruf etmeyin.

Birincisi; sağlık… Pandemi hastanesi, ekipman, çalışan, test kiti, yatak sayısı, ventilator gibi şeylerden tasarruf etmeyin. Ikincisi; Hane halkını, ister yerli olsun ister yabancı, aç bırakmayın. Üçüncüsü; işsizliğin maliyeti çok yüksek olur. buraları desteklşeyin, tasarruf etmeyin. Dördüncüsü; KOBİ’leri destekleyin. Buralardan bu dönemde gelir etmeye çalışmayın, batarlarsa maliyeti daha büyük olur.”

“Treni kaçırdılar…”

“Açık çek verdik, gerekirse iç borçlanmaya gidin dedik. ‘İç borçlanmaya gitmeyiz’ dediler. Ama üç ay sonra, TC ile protokol imzalayacakları zaman, 400 milyon iç borçlanma kararı çıkardılar.

Yani, 3 ay önce dediğimiz zaman bu kararı almış olsalardı, sağlıktaki eksiklerimiz şu ana kadar giderilir, özel sektörün desteklenmesi ciddi ölçüde gerçekleşmiş olurdu. Bu treni kaçırdılar…”

“İkinci pakette hesap – kitap yok”

Yeni açıklanan İkinci Ekonomik Paketi değerlendiren Erhürman, önerilerinin bu pakette de yer bulmadığını anlattı.

Erhürman, “Doğru dürüst bir harcama planı çıksın, işçilere desteğe devam edilsin ki işsizlik önlensin, özel sektörün kamuya olan borçları faizsiz olarak ertelensin, insanlar borçlanarak borçlarını ödeme noktasına getirilmesin dedik. Dediklerimizin hiçbiri bu pakette yok” ifadelerini kullandı.

Pakette hiçbir hesap – kitap bulunmadığını vurgulayan Erhürman, esnaf için ise 4 bin TL’lik bir hibeden bahsedildiğini aktararak, “Esnaf bununla nasıl ayakta kalacak?” diye sordu.

“1 Temmuz’dan sonra risk ile karşı karşıyayız”

1 Temmuz’dan sonra tekrar kapanma veya tekrar kapanma ihtiyacı duymadan insanların piyasadan çekilmesi riski ile karşı karşıya olduğumuzu anlatan Erhürman, insanların ‘vaka gelebilir’ korkusu ile restorantlara, kuaförlere ve benzeri işyerlerine gitmeye çekinecekleri öngörüsünü ortaya koydu.