CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), turizm sektöründe  yerel ürün kullanımını artırmak amacıyla imzalanan işbirliği  protokolünde yaptığı konuşmada Kıbrıs Türk halkının en temel derdinin var oluş ve kimliğini geleceğe taşıma olduğunu söyledi ve bunun en önemli unsurunun kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi yaratmak olduğunu vurguladı.

Bu nedenle turizm üzerinde kafa yormak gerektiğini dile getiren Erhürman, 260 milyon dolar olan  turizm gelirlerinin biraz daha artırılmasıyla dış kaynağa ihtiyaç duyulmayabileceğini anlattı.

Turizmle ilgili turizm gelirinin nasıl artırılabileceği ve turizmden elde edilen gelirin nasıl daha fazlasının içeride tutulabileceğinin ele alınması gerektiğini kaydeden Erhürman, siyasi istikrar olmayışının turizmi olumsuz etkilediğini, göreve gelen hükümetlerin görev yaptıkları süre içerisinde bir turizm vizyonu oluşturma ve ayakları üzerinde duran politikalar yaratmalarının mümkün olmadığını söyledi.

“TURİZMDE ÖZERK BİR YAPI OLUŞTURULMALI”

Turizm, tanıtım ve pazarlama konularında  sektör temsilcilerinin ve daha uzun sürekli olacağı için cumhurbaşkanlığı tarafından atanacak kişilerin de yer alacağı özerk bir yapı oluşturulmasının önemine işaret eden Erhürman, turizmde markalaşmasının düzenli uzun ve istikrarlı bir çalışma gerektirdiğini vurguladı.

Turizm sektöründe çalışan KKTC vatandaşlarının oranının yüzde 20 olduğunu ve ülkede yüzde 20 civarında da işsiz genç olduğunu belirten Erhürman, hükümetleri döneminde  turizm kolejleri oluşturarak sektöre yönelik nitelikli eleman yetiştirmeyi hedeflediklerini ancak bu çalışmanın devamlılığının olamadığını belirtti.

Turizm ve sanayi sektörünün böyle bir birliktelik noktasına gelmesinin çok olumlu olduğunu kaydeden Erhürman, “Biz neyi üretmeliyiz” sorusunu iki sektörün birlikte sorup üzerinde çalışması gerektiğini söyledi.