CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman bugünkü Meclis Genel Kurulu’nda “Ekonominin Önündeki Yeni Riskler” konulu konuşmasında Atlas Global’in uçuşlarını durdurmasının ve güneyde kapılardan geçişler konusunda yapılması planlanan değişikliklerin gündeme getirdiği risklere dikkat çekti. Hükümetin bu iki konuda ne gibi çalışmalar yaptığını soran Erhürman, ayrıca geçtiğimiz gün çöken okul inşaatı konusuna da değindi. 

ÇÖKEN BİNA İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARI NEDEN EĞİTİM BAKANI YAPIYOR?
Erhürman şöyle konuştu:
“Şu anda doğru bilgilere ulaşma kaygısı taşıyoruz. Bunun için dün itibarıyla bir tek talebimiz oldu. Bir an önce bağımsızlığı tartışmasız bir komisyon oluşturulsun, rapor ortaya çıksın ve bunun üzerinden konuşalım. Sürecin ele alınış şekliyle ilgili olarak ise bugün Mecliste de görüldüğü gibi birtakım sıkıntılar var. Milli Eğitim Bakanlığının bu süreçte inşaatın denetimine ve teknik konulara hiçbir dahli yok ama ilginçtir, teknik açıklamalar Eğitim Bakanının müsteşarından geliyor. Eğitim Bakanı da burada fotoğraflar gösteriyor. Burada Planlama İnşaat Dairesi denetleme yetkisine sahip ve hangi bakanlığa bağlı olduğu da açık. Bakan birtakım yargılara da varıyor. “İşçilik hatası” gibi sonuçlara varıyor. Madem ki yapılması gereken yapıldı ve bizim de talep ettiğimiz komisyon kurulup çalışmaya başladı, rivayetlerle hareket ederek iddia ortaya koymak doğru değil. Komisyon çalışmasını tamamlasın bunun üzerinden konuşalım. Şu anda ortada yeterli bilimsel veri yok. Muhalefet olarak ortaya iddia atmak yerine komisyonun bir an önce raporunu hazırlamasını istiyoruz.”

GELİR ÖNGÖRÜLERİMİZİN SARSILMA RİSKİ VAR
“Son dönemdeki gelişmeler ekonomiyle ilgili olarak öngörülmeyen yeni riskler ortaya koydu. İki risk var burada dikkate almamız gereken. Birincisi Atlas Global’ın durumu ve turizmde yaşamak zorunda kaldığımız sorunlar. Ekonomi açısından çok büyük risk. Öncü sektörümüz olan turizmin gelirleri bu ülke için son derece önemlidir. Atlas Global’ın durumu nedeniyle bilet fiyatlarının yükselmesi durumunda gelirlerde öngörülemez düşüşler yaşanabilir. Hükümet bu konuda ne yapıyor? Muhalefet olarak nasıl katkı sağlayabiliriz? Bu ciddi bir durumdur. Bir şey yapılması, bir yol bulunması gerekir. Bu konuda hükümet ne düşünüyor bunları duymak isteriz. ‘Ne yapalım, oldu bitti’ noktasına gelemeyiz. Turizm Bakanı ‘1 milyon turisti 2 milyona çıkaracağız’ diyor ama bu gelişme ciddi sıkıntılara gebedir. 
İkinci sorun da güneyde kapılardan geçiler konusunda gündeme gelen mevzuat değişikliği çalışmasıdır. Hepimizin bildiği gibi, son dönemde ekonomide gelir kanyaklarının en önemlilerinden biri güneyden kuzeye geçişlerde yaşanan artıştır. Güneyde yapılan mevzuat değişikliği çalışması takip edebildiğimiz kadarıyla hem bu gelirleri azaltma riskini taşıyor, hem de iki toplum arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hedefiyle çelişen sorunlar yaratabilir. Kapıların açılması Güven Yaratıcı Önlemler kapsamında ele alındı. Buralarda sıkıntının yaşanması ilişkilerin geliştirilmesi hedefini de sıkıntıya sokabilir. Bunun içindir ki BM ve AB nezdinde girişimler artırılmalıdır. Bu konuyu burada birbirimize propaganda yaparak ele almamız doğru değil. Sağlam bir zeminimiz var. Bu zemin kapılar meselesinin her zaman güven yaratıcı önlemler çerçevesinde ele alınmış olması ve başta BM olmak üzere tüm ilgili kesimlerin ilişkilerin artırılmasının önemine vurgu yapmasıdır. Eğer yapılan çalışma iki toplum arasındaki ilişkilerin artırılması hedefine ters düşecekse, bunun aktif girişimlerle tüm ilgili kesimlere anlatılması, oturup bekleyelim de ne olacağını görelim tavrı içinde olunmaması gerekir. Aksi halde hem iki toplum arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hedefine ters düşen, hem de ekonomimize ciddi zararlar veren gelişmelerin yaşanması işten bile değildir.”