İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erden Aşardağ , Havadis Web TV’de yayınlanan Damla Dabis’in sunduğu Gün Başlarken programına katılarak soruları yanıtladı.

Sorulan soru üzerine PCR testlerinde yapılan havuzlama yöntemini değerlendiren Aşardağ, bazı merkezlerde havuzlama yöntemi kullanılarak 8-10 kişinin örneklerinin tek kitle çalışıldığını, bunun bulaşı daha da artıracağını söyledi. Bu yöntemle pozitif olan vakaların negatif çıkabildiğini belirten Aşardağ, bulaşın bu oranda olduğu dönemlerde havuzlama yönteminin kullanılmasının yanlış olduğunu , devletin bu konu da kural koyması ve denetleme yapması gerektiğini vurguladı. Aşardağ şunları söyledi;

“Ülkemizde yeterli sayıda PCR cihazı var, yeterli sayıda çalışanımız var. Bizler halkımızın sağlığı için, bu pandeminin son bulması için ideali bulmak zorundayız. Normalde tek kitle tek kişiye çalışıp güvenirliği ve duyarlılığı düşürmemek lazım. Fakat yapılan bazı merkezlerde 8-10 kişinin örnekleri tek kitle çalışılıyor. Dolayısı ile o 8-10 kişi eğer negatifse 8-10 kişi negatif kabul ediliyor. Eğer pozitifse tek tek geriye dönüp bu kişilerin örnekleri çalışılıyor. Bu yöntemle PCR’ı pozitif olanların  negatif çıkma olasılığı artabiliyor. Bu pandemi ve bulaşta negatif bir etken olabiliyor. Bunu Sağlık Bakanlığı’da dile getirmişti, bu biliniyor. Özellikle özelde yapılan PCR’larda belli kuralları getirmek ve devlet denetimi şarttır.  Aksi halde hızlı PCR olduğu için, bir takım duyarlılık problemleri olduğu için tabi mecburen bu testleri kullanıyoruz ve iyi ki de kullanıyoruz ama daha da duyarlılığı düşürmek bulaşı daha da artıracaktır. Tek kitle çalışmak nerde, bir kitle bir çok hastanın örneğini çalışmak nerde. Pozitif olduğu halde negatif çıkan vakalar olabiliyor, bunu herkes de biliyor. Bildiğini gibi yapılan test sayısı ciddi rakamlara ulaştı. Yanılmıyorsam KKTC’de yapılan test sayısı dünyayı baz aldığımız zaman ilk üç sıradadır. Bu gerçekten övünülecek bir durumdur. Test sayısı ne kadar önemliyse yapılan testin güvenilirliği de çok önemlidir. Siz 8 kişinin örneğini tek kitle çalışırsanız devletin özel laboratuarlara verdiği diğer 7 kit başka şekilde kullanılacaktır. En doğrusu havuzlama yönteminin bu salgın oranında kullanılmamasıdır. “

“Lamp yöntemini ciddi ciddi düşünmeliyiz”

Lamp yöntemi ile testlerin yapılmasının ciddi kolaylıklar sağlayacağını söyleyen Aşardağ, “Bir anda 1000 kişiye lamp testleri yapabiliyorsunuz. Aletin büyüklüğüne göre bu testleri yapabiliyorsunuz. Günde 1 milyona kadar test yapılabiliyor. Bunu ciddi ciddi düşünmemiz lazım. Yanı başımızda Türkiye ile bu konuda temasa geçilmelidir. Orada lamp yöntemi ile çalışmalar vardır. Hızlı ve kolay sonuç alınabilmesi için çok önemlidir bu” dedi.

Özellikle kapalı mekanlarda, kalabalık ve havalandırılmamış mekanlarda, mümkün mertebe bulunamamaya dikkat etmemiz gerektiğini de söyleyen Aşardağ, “Sevdiklerimizi ve ailemizi koruyalım. Aşı sayısında ciddi ciddi sayıların artırılması gerekmektedir. Aşılarımızı yapalım. Artık son tura girdik, bu son turda kayıplarımız ve acılarımız olmasın” dedi.