Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, Kıbrıs sorununun çözümü için çıkış yolunun 'üçüncü yol' olduğunu belirterek, ‘üçüncü yol’ modelini "iki devlet esasına dayalı bir ortaklık yoludur ve bir çıkış yoludur. Bu yol, iki devletin ayrılığına değil iş birliğine dayanan federasyon dışı bir ortaklıktır" olarak açıkladı.

Bu modelin, Tayvan modeli veya Kosova modeli olmadığına dikkat çeken Özersay, "Bu model tam da olması gerektiği gibi Kıbrıs modeli bir çözüm önerisidir" ifadelerini kullandı.

Halkın Partisi olarak söz konusu ‘üçüncü yol’ modelinin Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’deki şartlara çok daha uygun olduğuna inandıklarını belirten Özersay, "Yapıcı ve yaratıcı olmazsak bugünkü statükonun Kıbrıs Rum liderliğine sağladığı konforlu ortamın devamına hizmet etmiş oluruz. Yarım asırlık ezberlerin dışına çıkılmalıdır" dedi.

Özersay’ın açıklamasının devamı şöyle:

"Zaman içerisinde bu ortaklık iki devletin ayrılığına da federasyona da evrilebilir. Ona günü gelince iki halk ayrı referandumlarla karar verir. Kurulacak olan iş birliğine dayalı ortaklık iyi çalışır ve memnuniyet yaratırsa zaten iki halkın iradesiyle o ortaklık bir federasyona evrilebilir. Eğer sıkıntı olur ve iş birliği dahi yapamazsak o zaman zaten iki devletin ayrılığına dayalı bir yola girilir ve ayrılık kaçınılmaz olarak gerçekleşir.

Bizim önceliğimiz Kıbrıs Türk halkının hak ve menfaatlerini koruyacak kalıcı ve yaşayabilir bir çözümdür. Bunun için de yeni ve yaratıcı fikirlere ihtiyaç vardır. Olaylara ya siyah ya beyaz diye yaklaşmamak gerekir. İlla ya federasyon olacak ya da iki ayrı devlet olacak diye diretmek bizi bir yere götürmez. Bu anlayış bizi statükonun devamına mahkum eder. Çözüm 'Üçüncü Yol' dadır."