1. HavenCo Limited

HavenCo Limited

İngiltere'nin güneydoğusundaki Suffolk sahilinden yaklaşık altı mil uzaklıkta olan bu yeri çoğu insan duymamış bile olabilir çünkü bu yere ulaşmak neredeyse imkansız. Ultra güvenli bir dijital veri kalesi olan HavenCo'da ne korunduğunu içinde çalışanlar dışında kimse bilmiyor. Şaşırtıcı olan şey ise 2008 yılında hiçbir açıklama yapmadan tüm operasyonu sonlandırmış olmaları.

 

2. Svalbard Küresel Tohum Deposu

Svalbard Küresel Tohum Deposu

Bu tohum bankası, bir dağın 120 metre içinde bulunur ve oldukça sağlam bir güvenlik sistemine sahiptir. Bu depoda olası bir felaket durumunda kullanılabilecek farklı çeşitte tohumlar bulunur. Bu depo o güvenlik sistemi sayesinde çok sıkı bir şekilde korunuyor ancak ıssız konumu da depoyu güvenli hale getiriyor.

 

3. İngiltere Merkez Bankası Altın Kasası

İngiltere Merkez Bankası Altın Kasası

Londra sokaklarının derinliklerinde gizli olan bu kasa dünyanın gelmiş geçmiş en büyük altın depolarından biridir. Kasada 4 milyon tondan fazla altın bulunur ve tahmin edeceğiniz gibi burası dünyanın en korunan yerlerinden biri. Bombaya dayanıklı kapıları ve çok az kişinin erişebildiği bir ses tanıma sistemi bulunur. Kapıların kilitleri 90 cm uzunlukta 6 farklı anahtar ile açılır.

 

4. ADX Florence Hapishanesi

ADX Florence Hapishanesi

Bu hapishanede 3.66 metre yüksekliğinde jiletli tel çitler, 1400 adet uzaktan kontrol edilebilen çelik kapı, hareket algılayıcı lazerler, yerdeki basıncı algılayan zemin ve kameralar bulunuyor. Bu hapishane dünyanın en tehlikeli adamlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. İçinde yaklaşık 400 mahkum olan hapishanede kimsenin kaçma ihtimali yok diyebiliriz. Bazı insanlar bu hapishaneyi cehennemin daha temiz versiyonu olarak tanımlıyormuş.

 

5. Iron Mountain

Iron Mountain

Paha biçilemez bir şeye sahipseniz onu Iron Mountain'a getirmeniz iyi olabilir. Tek girişi olan ve 2 parti silahlı askerlerle korunan bu yer, dünyanın en gizli mahzenlerine ev sahipliği yapar. İçinde 1.7 milyon metrekare boyunca kasalar vardır ve Edison'un ampul patenti gibi dünyanın en önemli ve gizli belgeleri, eşyaları burada bulunur. İçerideki kasaların sahiplerinin isimleri bile açıklanmıyor.

6. Federal Rezerv Bankası

Federal Rezerv Bankası

Kasalar, sokak seviyesinin neredeyse 80 metre altında bulunuyor. Ve bu bankada dünyadaki altınların dörtte biri bulunuyor. Modern güvenlik sistemleri dışında ayrıca girişinde 90 tonluk bir silindir bulunuyor.

 

7. Fort Knox

Fort Knox

Fort Knox'ın içindeki altın neredeyse 3 metrelik katı granit ile korunmaktadır. Dünyadaki en güvenli kasa olarak kabul edilen Fort Knox'un içinde 270 milyar dolar değerinde altın bulunur. Sadece ön kapısı 22 ton ağırlığındadır ve kapının gün içinde birden fazla değiştirilen kombinasyonları bulunur. Burada daha önce başarılı bir soygun gerçekleşmemiştir ve açıldığı yıl olan 1935'ten beri kimse bunu denememiştir bile

 

8. 51. Bölge

51. Bölge

Burası o kadar korunaklı ki tam yeri bile bilinmiyor. 52.Bölge, listedeki en popüler isimlerden biri. Bazıları Nevada'da olduğunu söylerken, diğerleri Kaliforniya'da olduğunu düşünüyor. Bu alanın üzerinden bilmeden uçsanız bile, bazı olağanüstü cezalara hazır olun.. Çeşitli güvenlik önemlerinin arasında üssün çevresine yerleştirilmiş sensörleri bulunur. Bu sensörler hareketi algılar ve bazıları bir hayvan ile insan arasındaki farkı bile ayırt edebilir. Orada tam olarak ne olduğunu kimse bilmiyor.

 

9. Vatikan Gizli Arşivleri

Vatikan Gizli Arşivleri

İçeri girebilen sınırlı sayıdaki kişi bile uygun izin olmadan hiçbir belgeyi görüntüleyemez. Vatikan Gizli Arşivlerinin bazı benzersiz sırlar içerdiği söylenir. Papa ölümüne veya istifasına kadar buranın sahibidir ve kendisi dışında sadece bir avuç insanın içeri girmesine izin veriliyor. Odada iklim kontrolü bulunur ve içinde yüksek güvenlikli bir yeraltı sığınağı vardır.

 

10. Mormon Kilisesi Gizli Kasaları

Mormon Kilisesi Gizli Kasaları

İçerideki kayıtlar, sıcaklık kontrolünün yanı sıra hareket ve ısı sensörleriyle bile korunur. Vatikan Gizli Arşivleri gibi, Mormon kilisesinin gizli mahzenlerinin de değerli soyağacı ve tarihi kayıtları içerdiği söyleniyor. Kasanın içinde 3.5 milyar görüntü içerek 2.4 milyon film bulunur. Bu gizli kasalar Utah'ta Little Cottonwood Kanyonu'nun kuzeyindedir.