Türkiye‘den KKTC Su temin projesi çerçevesinde deniz altında kurulan boru hattında arıza meydana geldi. 

Arızanın giderilmesi için çalışma başlatıldı.

BRT’ye konuşan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, “borunun deniz altında askıya alındığı noktada kopma meyadan geldi. Boru deniz altında askıya alındığı 250 metre derinlikteki noktada koptu” dedi.

Bu tür bir arızanın proje yapılırken öngörüler arasında olduğunu ifade eden Oğuz, “O nedenle Geçitköy barajI ınşa edildi. Emniyet açısından rezerv var. Şuan barajda 20 milyon metre küp su bulunmaktadır. Bu da ülkenin 10 aylık su ihtiyacını karşılar” diye konuştu. 

Türkiye Devlet Su işleri’nin ilgili firma ile temasa geçtiğini söyleyen Oğuz, borunun tamit edilmesi için çalışmaların başlatıldığını belirtti.

TÜRKİYE'DEN GELEN SU BORUSU  PATLADI

T24'ün haberine göre Mersin'deki Alaköprü Barajı'nda tutulan suyu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne taşıyan boru patladı. ‘Asrın Projesi’ olarak adlandırılan ve 17 Ekim 2015’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle hayata geçirilen projede onarılması güç bir durum yaşandı.  

"Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi" olarak 2013’te başlatılan su taşıma işlemi deniz altına döşenen borularla iki yıl içinde tamamlanmıştı. Anamur sahilinden döşenen borular, denizin 250 metre altına indirilmişti. Sahilden 5 mil açıktaki (7-8 km) boruların dipten koparak su yüzüne çıktı ve patladı. Kalyon İnşaat tarafından üstlenilen projenin bu bölümü Malezyalılarla ortak yapılmıştı. Deniz dibinden kopan boru, içinde tatlı su olduğu için deniz yüzeyine çıktı.  T24’ün ulaştığı görüntülerde deniz yüzeyindeki borudan oluk oluk suyun akarak denize karıştığı görülüyor. Kopan borunun bulunduğu alanın Mersin güzergâhı üzerinde olması nedeniyle gemi trafiğini de etkilemesi bekleniyor.  

T24’ün görüşüne başvurduğu uzmanlar, yeniden yapımının çok güç olduğunu, DSİ’nin elinde bu konuda bir ekipmanın bulunmadığını söylüyorlar. Çalışmaların 6-7 aydan önce de başlamasının da mümkün olamayacağı görüşünü dile getiriyorlar. Türk Petrollerine ait bir geminin bölgeye hareket ettiği, ancak bu geminin sadece durum tespiti için çalışma yapabileceği söyleniyor. KKTC’deki su rezervlerinin şimdilik adadaki su ihtiyacını karşılayabilecek durumda olduğu, ancak patlayan borunun yapımının hem masraflı hem de çok uzun sürebileceği için ciddi sorun yaratacağı endişesi yaşanıyor.

Su ihtiyacının hemen hemen tamamını yeraltı su kaynaklarından karşılayan KKTC'de Türkiye'den yılda 75 milyon metreküp su, ‘Asrın Projesi’ ile adaya aktarılıyordu. KKTC'nin su problemini köklü bir çözüme kavuşturmak maksadıyla hayata geçirilen proje, Türkiye ile KKTC tarafında birer baraj ve 80 kilometresi deniz geçişi olmak üzere toplam 107 kilometrelik isale hattından oluşuyor. Deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçirilen yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor.