Böbrek hastalarında Covid 19 infeksiyonuna bağlı ölüm oranları özellikle bazı alt gruplarda normal popülasyona göre yüksek. Bu nedenle tüm dünyada aciliyet sırasına göre merkezde hemodiyaliz tedavisi gören, evde diyaliz tedavisi alan, böbrek nakli olmuş ve henüz bir replasman tedavisi almayan son dönem böbrek yetmezlikli hastaların acil aşılanması gereken yüksek riskli grupta oldukları kabul ediliyor

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Tuncer, nakil olmuş hastalar ile ilgili aşılanma konusunda bilgiler verdi…

İşte o paylaşım:

Böbrek hastalarında Covid 19 infeksiyonuna bağlı ölüm oranları özellikle bazı alt gruplarda normal popülasyona göre yüksektir. Bu nedenle tüm dünyada aciliyet sırasına göre merkezde hemodiyaliz tedavisi gören, evde diyaliz tedavisi alan, böbrek nakli olmuş ve henüz bir replasman tedavisi almayan son dönem böbrek yetmezlikli hastaların acil aşılanması gereken yüksek riskli grupta oldukları kabul edilmektedir.

Böbrek Hastalarında Covid 19 İnfeksiyonunun Sonuçları (İngiltere):

Diyaliz: İngiltere Renal Registry verileri, 11 Kasım'a kadar merkezde hemodiyaliz tedavisi gören 662 hastanın COVID-19'dan öldüğünü göstermiştir; Bu rakam merkezde hemodiyaliz tedavisi gören hastaların neredeyse % 3'üdür. İlk dalga sırasında COVID-19 ile enfekte olan merkez içi hemodiyaliz hastaları için 14 günlük ölüm oranı % 20 idi. Bu hastalar haftada üç kez hemodiyaliz tedavi tesislerini paylaşırlar ve enfeksiyonu en aza indirmeye yönelik önemli çabalara rağmen, hastalar arasında ve  personele yanlışlıkla bulaşma riski altında kalırlar.

Böbrek nakli : COVID-19 salgını, böbrek nakli olan veya böbrek nakli bekleyen kişiler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. 25 Kasım 2020 itibariyle böbrek nakli olan kişilerde 1.271 pozitif COVID-19 testi kaydetmiştir (İngiltere'deki tüm böbrek nakli alıcılarının% 3.2'si). Bu pandemi döneminde COVID-19 için pozitif test edilen böbrek nakli olan kişilerden 208'i (% 16) hayatını kaybetti. COVID-19 aşılarının bu son derece savunmasız hastalarda COVID-19 enfeksiyonuna karşı koruma sağlamasını bekleniyor. Etkili bir COVID-19 aşısı, personel ve hasta enfeksiyonunu azaltarak daha düşük ciddi hastalık ve ölüm oranlarına neden olur.

Henüz diyaliz veya organ nakli tedavileri almayan son dönem böbrek yetmezlikli kişiler: Henüz renal replasman tedavisi almayan ancak eGFR'si 15 ml / dak'dan az olan (CKD evre 5) hastaların da enfekte olması durumunda COVID-19'dan hayatını kaybetme olasılığı normal popülasyona göre  daha yüksektir. Erken aşılama bu riski azaltabilir. Ek olarak, bu grubun, halihazırda diyaliz tedavisi görenlerle birlikte erken aşılanması, bu tedaviyi alabilenlerin güvenli ve zamanında nakledilmesine de izin verecektir.