Dünyanın en önemli turizm fuarı olarak bilinen Berlin Fuarı Koronavirüs gerekçesiyle iptal edildi. Yaşanan bu iptal, turizme dayalı ekonomi politikasından dolayı kuzey Kıbrıs’ı ciddi bir sıkıntıya sokacak.

Gazedda Kıbrıs'ın haberine göre dünyadaki turizm politikalarının belirlendiği Berlin Fuarı dünyayı tehdit eden Koronavirüs salgını nedeniyle iptal edildi. 

Alman Turizm Endüstrisi Federal Birliği Başkanı Michael Frenzel, Uluslararası Berlin Turizm Borsası Fuarı (ITB) koronavirüs salgını nedeniyle iptal edildiğini açıkladı. Bu yıl 54’üncüsü düzenlenmesi planlanan Uluslararası Berlin Turizm Borsası Fuarı (ITB), koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla iptal edildi.

Kuzey Kıbrıs’ın kitle turizm politikası ne olacak?

Bilindiği üzere, kuzey Kıbrıs, turizm politikalarının yüksek çoğunluğunu Berlin’deki fuara yönelik belirliyor. Kuzey Kıbrıs gibi ekonomisi turizme dayalı olan ekonomiler, yaşanan bu iptal ile ciddi sıkıntıya girecek. Berlin Fuarı, Kıbrıs’ın kuzeyine organize edilecek turların belirlenmesinde önemli bir role sahipti. Fuarın iptali ile Kıbrıs’ın kuzeyine yönelik düzenlenen turlar ciddi sıkıntıya girecek. 

Öte yandan, bireysel olarak Kıbrıs’ın kuzeyini tercih edecek turistler ile ilgili de çalışma Berlin’deki fuarın iptal edilmesiyle birlikte zorluk yaşayacak. 

Cari işlemlerin dengede olma sebebi Turizm

Kıbrıs’ın kuzeyinde cari işlemler dengesinin dengede olma sebebi görünmeyen işlemlerdeki özellikle turizm ve yükseköğrenim gelirleridir. Devlet Planlama Örgütü’nün kararları, turizmin cari işlemler dengesindeki rolünü büyük olarak niteliyor. Koronavirüs’ün bu yıl turizmden elde edilecek gelirleri düşüreceği göz önüne alındığında, hali hazırda gelirlerini turizme bağlayan kktc’nin bu süreçten nasıl çıkacağı ise bilinmiyor. KKTC gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturan yükseköğretimde de aynı risk bulunuyor. Koronavirüs riski, yükseköğretim gelirleri için önemli bir darbe olabilir. Turizm Bakanlığı’nın konuyla ilgili ne adım atacağı ise henüz belli değil. Maliye gelirleri azaldığında ne olacağı ile ilgili plan yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. 

Airbnb krizi büyüyor

Kıbrıs’ın kuzeyinin işgal altında olmasından kaynaklı olarak, Airbnb’de 2019 öncesi kayıt altına giren evlerle sınırlı olarak hizmet verilebiliyor. Airbnb’ye yeni listeleme yapmak şu an itibariyle mümkün değil. Yaşanan bu sorun, evini kiralamak isteyen birçok insanın, evlerini kayıt yapamamasına neden oluyor. 

Turistlerin ülkede konaklamasına ve ekonomiye katkı sağlamasına olanak sağlayan bu sistemlerin Kıbrıs’ın kuzeyini tanımaması Kıbrıs’a gelecek insan sayısında azalma olmasına neden olacağı düşünülüyor. 

Güneyde Airbnb ile ilgili alınan kararın kuzeye etkisi belirsizliğini koruyor

Bilindiği gibi, Airbnb gibi internet sitelerinde konaklama hizmeti veren kişilerin, Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen yeni yasa uyarınca devlete kaydolmaları gerekecek.

Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki haklardan yararlanarak Airbnb üzerinden ev kiralama hizmeti sunan Kıbrıs’ın kuzey yarısındaki evlere ise, alınan bu yeni kararla birlikte ne olacağı hala bilinmiyor.

Bu durumun bunun kuzeye ciddi biçimde olumsuz yansıma ihtimali mümkün görünüyor. Alınan kararla, adanın kuzeyinde olan mülkleri listelemek mümkün olmayacak. Mevcut listelenmiş mülkler belli bir süre içinde bu platformlarda yer almayabilir. Muhtemelen, Türk malı olmayan diğer mülklerin tekrar listelenmesi de çok düşük bir ihtimal olacak.

Bu durumda ekonominin önemli sektörlerini oluşturan turizm ve inşaat sektörünün ciddi bir krize gireceğini söylemek mümkündür. Eşdeğer veya tahsis araziler üzerindeki mülklerin turizm amaçlı kullanılması zorlanacağı gibi boş konut stokunun kira gelirlerini de düşürmesine neden olabilir.