Kıbrıslıların vazgeçilmezi lezzeti “molehiya”, geleneksel bir yemek…

Yaz mevsiminin olmazsa olmazı molehiyanın mevsimi geldi. Eskisi kadar çok olmasa da Kıbrıslılar geceleyin bir araya gelip molehiya ayıklarken, kahvelerini yudumluyor.

Saatlerce süren ayıklama işi, sohbet eşliğinde hızla bitiriliyor. Bu ritüel yok olmaya başlasa da Kıbrıs kültürümüzün bir parçası olarak biliniyor.

Arap kökenli bir yemek çeşidi olan molehiya bitkisi, Temmuz-Ağustos aylarında çıkıyor. Özenle ekilip biçilen molehiyalar daha sonra pişirmek için ayıklanıp, kurutuluyor. Kimileri, molehiyayı taze olarak da pişiriyor.

Kurutulup saklanıyor

Molehiyayı kurutmak da özen istiyor. Ayıklanmış molehiya yaprakları, kimsenin girmeyeceği, rutubetsiz ve hijyen odalarda, çarşaflar üzerinde serilip, kurumaya bırakılıyor.

Ayıklamaya vakti olmayanlar için de alternatifler var. Özenle ayıklanıp kurutulmuş molehiyaların da satışı marketlerde yapılıyor. Son yıllarda ayıklanmış molehiyaya talep giderek artınca, ayıklama işinden de gelir elde edenler oldu.

Kurutulmuş molehiyayı paketlenmiş halde marketlerde bulmak mümkün. Ama birçok Kıbrıslı evinde kurutup saklamayı tercih ediyor.

Pişirme aşamasında leziz kokusu tüm sokağa yayılan molehiya, Kıbrıslıların vazgeçilmez yemeklerinden biri. İster yazın ister kışın tüketilen molehiya tavuk ya da kırmızı etle pişiriliyor ve tadına doyum olmuyor.