Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, 2021-2022 yükseköğrenim yılının planlanmasına yönelik, üniversite rektörleri ve YÖDAK ile değerlendirme toplantısı düzenledi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya, Başbakan Ersan Saner, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, YÖDAK (Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu) Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı, YÖDAK üyeleri ve üniversite rektörleri katıldı. 

AVCI: “GÜZ DÖNEMİ İÇİN KESİNLİKLE YÜZ YÜZE EĞİTİM HEDEFİ KONULMASI GEREKİYOR. YÜZ YÜZE EĞİTİMİN YERİNİ HİÇBİR ŞEY TUTMAZ”

YÖDAK Başkanı Avcı ise, üniversitelerin hem ekonomik katkı, hem toplumsal katkı, hem de KKTC’nin dünyaya açılımında çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. 

Avcı,  bu tür çalışmaların güz döneminin açılması ve yüz yüze eğitimin başlaması için gerekli olduğuna değinerek, “Güz dönemi için kesinlikle yüz yüze eğitim hedefi konulması gerekiyor. Yüz yüze eğitimin yerini hiçbir şey tutmaz” dedi.

Avcı, yüz yüze eğitimin başlatılması ve dünyaya bu çağrıda bulunabilmek için hükümetin “aşılama” sorumluluğunu hatırlatarak, gelecek dönemin başlamasına kadarki süre içerisinde akademik, idari personelin ve öğrencilerin aşılanması gerektiğini belirtti.

Pandemi döneminde tüm dünya üniversitelerinin yarış içerisinde olduğunu, bu yarışta öne çıkmak için farklı strateji ve politikalar takip edilmesi gerektiğini kaydeden Avcı, aşısız gelecek olan öğrencilerin de burada aşılanmasına yönelik bir program hazırlanmasını önerdi. 

Aşısız gelen öğrencilerin, ülkede aşılanmasıyla, Covid-19 bağlamında hiçbir soru işareti kalmayacağını vurgulayan Avcı, aktif 84bin öğrencinin 10 ay boyunca adada bulunmasının ekonomiye getirilerine işaret etti. 

Üniversiteler tarafından YÖDAK’a iletilen problemleri de ele alan Avcı, belli sınavların KKTC’de yapılması, bazı imkanların TC vatandaşlığı olmayan akademisyenlere de verilmesi,  ALES sınavına katılım şartı sınırlandırmalarının düzenlenmesi, ön lisans alım koşulları, ünvan kriterleri ve akreditasyon konularında bildirilen tüm sıkıntıların derhal YÖK’e iletildiği ve ilgili çalışmaların başlatıldığını belirtti.  

Tüm bu ilerlemeleri kaydedilmek için YÖDAK çalışanlarının 24 saat boyunca mesai yapmak durumunda kaldığına da değinen Avcı, “YÖDAK’ın yapısının güçlendirilmesi tartışılmazdır”dedi. 

Güçlü bir YÖDAK’ın YÖK’le masaya oturduğunda, daha rahat talepte bulunabileceğine değinen Avcı, “2005 yasası ile o dönem 3-4 üniversite ve 10bin öğrenci kapasitesi ile çalışan YÖDAK, bugün 100 bin öğrenci kapasitesi, 21 aktif, 12 sırada bekleyen üniversite, 7-8 bin akademik kadro ile ve maalesef aynı ekip ve kadroyla yasanın bize verdiği planlama, koordinasyon, denetleme, akreditasyon sorumluluklarını yerine getirme çalışıyoruz” ifade etti.