* İngiltere’deki Kıbrıslı Türk iş adamları, Kuzey Kıbrıs’taki yatırım olanaklarını incelemek ve sorunları saptamak için, İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile birlikte Kasım ayında Kuzey Kıbrıs’a gitmeyi planlıyor.

İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türk iş adamlarını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne çekmek için İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası girişimde bulundu. Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren Başbakanlığa bağlı Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) ile işbirliğine giren Oda, bir proje gerçekleştirdi. Kasım ayında Kuzey Kıbrıs’a gidecek olan iş adamları oradaki yatırım olanaklarını araştıtarak devlet yetkilileriyle görüşme imkanı bulacak.

İşletmesi olanlara ve yeni yatırımcılara destek
Yönetime geldiği günlerde bir açıklama yaparak hedeflerini anlatan İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Muhammet Yaşarata bu konuda girişimlerini sürdürdüklerini dile getirdi. Yatırımcılara destek vermek, özellikle ticarete yeni adım atacak olanlara doğru yönlendirmelerde bulunmayı amaçladıklarını anlatan Yaşarata, işletmesi var olan iş adamlarına da iyi bir işletme planı için her türlü desteği verebileceklerini kaydetti.

Yeni çalışma alanları ve fırsatlar yaratmak için
Ticareti geliştirmek amaçlı Kıbrıs, Türkiye ve İngiltere arasındaki sosyal ve kültürel etkinlikleri artırıp ticarete aktif promosyon sağlamak amacında olduklarının ifade eden Yaşarata, Türkçe konuşan toplumda, sosyal sorumluluğu geliştirerek ve eğitimi destekleyerek yeni çalışma alanları ve fırsatlar oluşturmak, ayrıca güçlenip, üyelerine faydalı hizmetler sunabilme isteğiyle çalıştıklarını anlattı.

İşletmecilere çağrı: Üyemiz olun
Yaşarata, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın üyelik sistemi ile ilgili de bilgiler vererek, yıllık üyelik ücretinin 2012 /2013 yılları için £50 olduğuna değindi. Yaşarata İngilterede Türkçe ko-nuşan işyerlerine özellikle öneri, yol gösterme ve destek bağlamında yardım sağlamak amacında olduklarının altını çizdi. Yaşarata işletmecileri Kıbrıs Türk Ticaret Odasına üye olmaya davet etti.
Yaşarata , sosyal ve ekonomik bilinci oluşturmak için seminerler düzenlediklerini ve bunun yanında Türkçe konuşan toplumun iş bağlamında belediye ve diğer yüksek devlet mercileri arasındaki ilişkileri geliştirmesine de yardımcı olduklarını belirtti.

 

İşadamları Kasım’da Kıbrıs’ta
Kasım ayında İngiltere’den 20-30 iş adamının KKTC’ye giderek incelemelerde bu- lunacağını söyleyen Yaşarada, KKTC’de yatırım olanaklarının araştırılması ve sorunların saptanması için YAGA ile ortak bir çalışma yürüteceklerine işaret etti.

YAGA Başkanı Derviş Besimler ve temsilcileri, Kuzey Kıbrıs Ticaret Odası Başkan ve üyeleri ve Kuzey Kıbrıs Sanayi Odası Başkan ve üyeleri yanında, KKTC Devlet Yoneticileri ile görüşmeler yapacağını söyledi.

 

Sorunlar yetkililere aktarılacak
İngiltere’deki işadamlarıyla birlikte, Kuzey Kıbrıs’taki sistemi daha yakından görmek ve anlamak için yapacakları bu ziyarette, Ticaret Odası ve Sanayi odası da bu projenin bir parçası olacağını belirtti.  Yatırımcılarının  sorunların belirleneceğini,  İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türk işletmecilerin söylediği ve yatırım yapmaya çekindiği noktaların saptanacağını anlattı. Devlet yetkililerine sorunları aktarmak istediklerini söyledi.

“Ambargo ve direk uçuşlar bizim için önemli konu”
İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın Kıbrıslı Türklerin ambargolar ve direk uçuşlar gibi konuları İngiltere Parlamentosu’nda direk tartışmak için de girişim başlattığına işaret eden Yaşarata, bu konunun kendileri için çok önemli olduğunu, İngiltere’de 100 bin imza toplayarak bunu İngiltere Başbakanı’na ulaştırmak için çabaları olduğunu söyledi. Konuyu şu anda İngiltere’deki sivil toplum örgütleri ile görüştüklerini belitti. Yaşarata, bugün İngiltere’de 300 bin Kıbrıslı Türk, 200 bin de TC vatandaşı yaşadığını, bu gücü kullanmak gerektiğini vurguladı