Buzlat, Kuzey Kıbrıs’ta ambargoları deldi. Dünya ülkelerine buz küplerinde su ithalatı yapan şirket iki kıtada 50 ülkeye giriyor…

Türkiye Cumhuriyeti’nin gümrük kapılarının bizlere kapalı olduğuna katılmıyorum. Biz gümrükten geçmesi en zor ürünlerden suyu geçiriyoruz. İşi prosedürlere uygun yaptığımız için de hiçbir aksilikle karşılaşmadık.

 

Misli Kadıoğlu

Kulaklarımız, ülkede ihracata konulan ambargolar nedeniyle yıllarca üretimlerini dış ülkelere satamayan üreticilerin dertlerine aşina…Ancak bu kez dinlediğimiz öykü, bunun aksine umut verici ve dünya ülkelerine yayılan bir başarının hikayesi. Hayal eden, azmeden ve sonunda hedeflediği noktaya adım adım tırmanan Kıbrıslı bir işadamı Meriç Erülkü. 6 yıldan buyanadır buz üretimiyle farklı bir sektörde başarıyı yakaladı.
Önceleri inşaat işleri, uluslararası bir firmada internet dalında yöneticilik gibi mesleklerde çalışan Meriç Erülkü, planladığı bir alanda yatırım yaptı ve dünyada bir ilki düşünerek buz üretmeye başladı. Bununla da kalmadı, arkasında “Made in North Cyprus” yazan, içerisinde buz olması için tasarlanan küçük küplerde su bulunan  Buzlat’ı iki kıtada 50 ülkeye satmayı başardı.

Kıbrıs’taki yıllık buz üretiminin üç katı yurt dışına satılıyor
Meriç Erülkü’nün hedeflediği özellikle bir Kıbrıslı Türk için belki de imkansız gibiydi. Ancak onun başarısı, azminin kanıtı oldu. Peki öylesi bir fikir nasıl doğdu? “Araştırmacı bir insanım. Yenilik üretmek için uğraşıyorum. Bu iş de bunlardan bir tanesiydi.” diyor Erülkü. “Makineleri özel olarak imal ettirdik. Sonra da fikrimizi tescil ettirdik. Türkiye’de de markamızı tescil ettirdik.” diyerek devam ediyor söze.  Kıbrıs ana hedefi olmamış hiç.  Amacının dünyaya açılmak olduğunu söylüyor. “Biz, sınırları aşmak istedik.” diyecek kadar da iddialı. Bu uğraşları sonucunda hedeflerini başardıklarını da söylüyor Meriç Erülkü. Bir yıllık tüketimi on günde üretebilecek kapasitede bir sistemleri olduğunu ifade ediyor. Yalnızca Kıbrıs’la sınırlı kalmak istemediklerinin de bu nedenden olduğunu vurguluyor. Kıbrıs’taki yıllık buz tüketiminin üç katını yurt dışına satıyorlar.

“Önceleri bize deli gözüyle baktılar
“Önceleri bize deli gözüyle baktılar ancak daha sonrasında taklit edildik.” diyor Erülkü. Yüzde 80 oranında ihracat ağırlıklı çalıştıklarına dikkat çekerek, şu anda çalıştıkları üç bölge olduğunu, ancak amaçlarının sınırları daha da genişletmek olduğunu söylüyor. Kıbrıs’tan dünyaya su sattıklarını belirten işletmeci, suyu farklı ambalajlayarak buz olması için yurt dışına gönderdiklerini anlatıyor.

Ambargoları deldiler
Elbette ki, ambargoların olduğu bir ülkede ihracat esnasında çeşitli engellerle karşılaşmıştırlar diye düşünüyor ve bu konuyu da soruyoruz. Ancak yanıt, beklediğimizin aksine çıkıyor. Yurt dışına sevkiyat yaparken zorluklarla karşılaşmadıklarını ifade eden Erülkü, ürünlerinin sürekli tahlilden geçirildiğini belirtirken, üretimlerinin tüm prosedürlere uydukları için de herhangi bir engelle karşılaşmadığını vurguluyor. Erülkü şöyle devam ediyor söze: Türkiye Cumhuriyeti’nin gümrük kapılarının bizlere kapalı olduğuna katılmıyorum. Biz gümrükten geçmesi en zor ürünlerden suyu geçiriyoruz. İşi prosedürlere uygun yaptığımız için de hiçbir aksilikle karşılaşmadık.


Dünyanın iki kıtasında 50 ülkeye ithalat!
Onun hedefi sınırları daha da genişletmek…Türkiye’de de Buzlat adı altında tescillenen ve satılan ürün, dünyanın iki kıtasına girmiş durumda. Asya ve Avrupa’dan sonra Meriç Erülkü’nün hedefi Amerika’ya da girebilmek…Evet, dünyanın iki kıtası ve yaklaşık 50 ülkede, arkasında “Made in North Cyprus” yazan su önce marketlere, marketlerden donduruculara, sonra da sofralara giriyor.

İngiltere için arayışta…
Meriç Erülkü’nün bir diğer öncelikli hedefleri arasında İngiltere de var. İngiltere’de çok fazla Kıbrıslı Türk yaşamasına rağmen, Kıbrıslı Türk markası Buzlat’ın bu piyasada hala yer alamaması Erülkü’yü harekete geçirdi. Eğer bir dağıtım şirketiyle anlaşırsa bu bölgede de ihracata başlamaya hazır olduğunu söylüyor. Gazetemiz aracılığıyla bir de çağrıda bulunarak konuyla ilgilenen herkesi kendisiyle irtibata geçmeye çağırıyor.