Cyprus Xp Group Direktörü Zeki Ziya ihracatta da sınır tanımadı. Temmuz ayında İngiltere’ye 2 tır patates gönderen Ziya, son olarak da Güzelyurtlu üreticiden aldığı “Global GAP Sertifikası” olan narları İngiltere Pazarına soktu.

İngiltere piyasasına Kıbrıs patatesi ve narını sokmayı başaran Zeki Ziya, şimdi de İngiltere’ye narenciye götürmeyi planlıyor. Kısa süreli hedefleri arasında ise, maydanoz, nane ve golyandroyu da günlük olarak İngiltere göndermek var.

Yıllardır Kuzey Kıbrıs’a uygulanan ambargoları adeta yalanlayan Zeki Ziya, ambargoları başarısızlığın mazareti olarak nitelendirdi. Taşımacılık maliyetlerinin fazlalığından yakınan işadamı, ürünlere tahlillerin Türkiye’de yapılmasının da ihracatta sıkıntı olduğunu anlattı.

 

Misli KADIOĞLU

Cyprus Xp Group Direktörü Zeki Ziya, İngiltere Pazarına Temmuz ayında gönderdiği 2 tır patatesin ardından şimdi de 100 ton nar gönderdi. Güzelyurt üreticisinin sertifikalı narlarından “mükemmel” geri dönüşü alan Zeki Ziya, şimdi de İngiltere’ye narenciye ihracatı yapmayı planlıyor. İngiltere’ye uzun süreden beridir ihracat yapılmasında engel olarak görülen, ‘ambargo’ları adeta yalanlayan işadamı, maydanoz, nane ve golyandroyu da İngiltere pazarına sokma konusunda iddialı konuşuyor.

“Hiçbir engelle karşılaşmadık”

Sevdiği iş ortaklarından bir tanesi ile yaptığı bir toplantıda, “Kıbrıs’ın iklimi” ve “iklime uygun olarak Kıbrıs’ta yetiştirilen İngiltere’de Pazar bulabilecek ürünleri neler olabilir?” tartışmaları üzerine ihracata girişen Zeki Ziya, İngiltere’ye Temmuz ayında patates göndermeye başladı. Ziya ikinci ürün olarak Kuzey Kıbrıs’ta yetiştirilen narı İngiltere piyasasına sokmayı başardı.
Konu ile ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Zeki Ziya, iki tır patatesi Temmuz ayında İngiltere’ye gönderdiklerini söyledi. Ziya, ürünün “tamam” olması halinde, ihracatta hiçbir engelle karşılaşılmadığını ifade etti. Zeki Ziya, “Bizlere ‘Mersin engeldir. Malınız Mersin’de takılacak’ dediler. Neticede de bir kısım malımız Mersin’de takıldı. Bu ne sistemden ne bizden ne de üreticiden kaynaklandı. Biz eksik kaldığımız malı başka yerden almıştık. Geri gelen de bu mal oldu. Tecrübe edindik. Bir daha bilmediğimiz yerden almayacağız” dedi.

“Ambargolar başarısızlığın mazareti”

Ürünlere tahlillerin Türkiye’de yapılıyor olması ve KKTC’den İngiltere’ye mal göndermenin ciddi maliyetleri olmasını ihracatta yaşanan sıkıntılar olarak değerlendiren Zeki Ziya, maaliyetlerin yüksek oluşunun Güney Kıbrıs’taki taşımacılıkla ciddi fiyat farklarının oluşmasına neden olduğunu söyledi. Tahlilin Kuzey Kıbrıs’ta yapılabilmesiyle taşımacılık masraflarında da tasarruf edilebileceğini ifade eden Ziya, “AB titizdir. Eğer sağlıksız ürün yollarsan, Türkiye’den geriye döner. Bunu anlayışla karşılamak lazım. Şikayet etmemek lazım. Sağlıklı ve uygun ürün Mersin’den dönmez” diye konuştu.
 “Ekonomik başarısızlığa sebep ambargo mu? Tabi ki hayır” diyen Zeki Ziya, “ambargo”ları başarısızlığın mazareti olarak değerlendirdi.

Nara geri dönüş “mükemmel” olduğu yönünde

İngiltere’ye gönderdiği ikinci ithal ürün olan nar konusunda açıklamalarda da bulunan Zeki Ziya, Güzelyurt’taki nar üreticilerini de gazetemiz aracılığı ile bir kez daha tebrik ederek, ürettikleri ürünün sertifikalı olduğunu ve üreticiden 100 tonun üzerinde sertifikalı mal aldıklarını söyledi. Güzelyurt’taki üreticilerden narı korkusuzca aldıklarını belirten Zeki Ziya, bu sertifika ile tüketiciden geri dönüş alabildiklerini ve bu güne kadar da aldıkları geri dönüşlerin narın “mükemmel” olduğu yönünde olduğunu belirtti.
Global GAP Sertifikası’nın tüketiciyi korumaya yönelik bir sertifika olduğunu söyleyen Ziya, en uç satıcıların dahi bu sertifikası olan narı tercih ettiklerini vurguladı.

Operasyonun sürdürülebilirliği…

İhracatın sürdürülebilir olması için, “üretici”, “ihracatçı”, “satıcı” gibi tüm ayakların kar ediyor olması gerektiğini söyleyen Ziya, bu ayaklardan birinin zarar etmesi halinde bu operasyonun da sürdürülebilir olamayacağını belirtti. Zeki Ziya, özellikle taşıma maaliyetlerinin fazlalığına işaret ederek, bu konuda önlemler alınmasının şart olduğuna değindi.

Çalışma sistemi farklı

Çalışma sistemi hakkında da gazetemize bilgiler veren Zeki Ziya şöyle konuştu: “Çalışma sistemimiz mevcut tüccardan farklıdır. Anlaşma yaptıktan sonra peşin çalışıyoruz. Üreticiler bizi biz de üreticileri severiz. Önemli olan kurmuş olduğumuz ilişki. Kapasitemizi büyüteceğiz. Toplumun geçmiş tecrübeleri var. En önemlisi kopukluk süreci var.”

Sırada narenciye var

Son olarak da bu sektördeki planlarından söz eden Zeki Ziya, yakında İngiltere’ye narenciye ihracatına başlayacağının da müjdesini verdi. Öte yandan Ziya, Kıbrıs’ta yetiştirilen maydanoz, nane, golyandro gibi ürünleri de İngiltere ve Avrupa’ya göndermek için hazırlık yaptığına da dikkat çekti.