*  Kıbrıs Sanat Müzik ve Bale Okulu, yüzlerce çocuğa sanat sevgisini aşılayarak yeteneklerini keşfetme ve kendilerini bu anlamda geliştirme fırsatı sağlıyor.

 

Önde gelen kültür sanat merkezlerinden Kıbrıs Sanat Müzik ve Bale Okulu ülkede çığır açan çalışmalar yapıyor. Yüzlerce çocuğun sanat ruhunun gelişimine katkı koyan Kıbrıs Sanat Müzik ve Bale Okulu, Girne, Lapta ve Lefkoşa’da bulunan şubelerinde piyano, keman, gitar, bakır nefesli enstrümanlar, çocuk ve gençlik korosu, klasik ve modern bale bölümlerine, halkdansları ve resim bölümünü de ekleyerek 3 yaş ve üzerindeki çocuklara kültür ve sanat sevgisi aşılıyor.

2005 yılında açıldı

Gazetemize konuşan Kıbrıs Sanat Müzik ve Bale Okulu’nun yaratıcıları Turgay Hilmi ve Gözlem Özdeğirmenci’den Kıbrıs Sanat Müzik ve Bale Okulu’nun kuruluşuyla ilgili bilgi alıyoruz önce. Merkez, 2005 yılında KKTC Bavyera Fahri Kültür Ateşesi, korno sanatçısı Turgay Hilmi, ve Ankara Senfoni orkestrasında keman sanatçısı ve Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra ülkesine dönmeye karar veren Gözlem Özdeğirmenci tarafından kuruldu. Bir anda yoğun bir ilgi gören merkez kadrosunu da eğitimli bir ekiple oluşturarak gün geçtikçe başarılı işlere imza atmaya başladı. İlk şubesini Girne’de açan Kıbrıs Sanat Müzik ve Bale Okulu daha sonra Lapta’da ve Lefkoşa’da da iki şube açtı.

Sanatla uğraşan herkese kapımız açık

Çocukların erken yaşta yeteneklerini keşfetmelerini ve geliştirmelerini, sanat, müzik ve dansla iç içe olmalarını sağlayan merkezde velilere yönelik ve yetişkinlere yönlik dersler de düzenleniyor. Merkez’in kurucuları, sanatla uğraşmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu belirtiyor. Kıbrıs Sanat Müzik ve Bale Okulu, sadece öğrencilere eğitim vermekle yetinmiyor. Aynı zamanda, yurt içi ve yurt dışında performanslarını sergileme fırsatı tanıyorlar.

Papa’ya dinleti yapan ilk müslüman çocuk korosu

İlk kez Kıbrıs Sanat ve Bale Okulu çocuk ve gençlik korosu enstrüman bölümü öğrencileri, 2007'de Malta'nın başkenti Valetta'da, Malta Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katıldılar. Orada ortak bir konser verme olanağı buldular. Hem de Papa’nın huzurunda. O heyecanı bizlerle paylaşıyor Turgay Hilmi, “Üç şeref konuğundan bir tanesiydik. Papa’ya Cumhurbaşkanı’mızdan  ipek böceği kozasından bir elişi hediye ettik. Kendisinden, hem Kıbrıs’ın kuzeyi hem de güneyindeki liderlerimize, Kıbrıs’ta barış için destek vermesini istedik. Çocuklarımız Papa’nın huzurunda dinleti yapan ilk Müslüman çocuk korosudur. Papayı birkaç metreden görmenin heyecanını yaşadık. Ve en güzeli de çocuklarımız ‘Al Yemeni Mor Yemeni’ şarkısını Papa’nın huzurunda okudular” diyor.

Dünyada da eğitim olanağı

Ardında da bu merkezde eğitim alan çocuklar, Fransa, Almanya, Amerika gibi ülkelerde ortak provalar yaparak müzikal paylaşımlarda bulundular.
Gözlem Özdeğirmenci’nin de dediği gibi çocuklara, dünyada da bir eğitim imkanı sunmuş oluyorlar.

Kuzey Kıbrıs’ta sanatı sorguladığımız sırada Turgay Hilmi alıyor sözü, “Sanat eğitimiyle ilgili devletin hiçbir katkısı yoktur. Ancak sanat, siyasetin açamayacağı kapılar açıyor. Carmina Burana’yı yapmış olduğumuzda, Alman yakın dostun Bavyera Başbakanı buraya geldi. Bu daveti bir bakan yapmış olsaydı gelmezdi. Siyasetçiler sanatla birlikte çok daha ileriye gidebilirler.” diyor. Özdeğirmencioğlu ise, yüzlerce çocuğa sanat ruhu aşıladıklarını ve gelecekten umutlu olduğunu belirtiyor.

Hedef daha da gelişmek

Öte yandan, İngiltere’de hem başlıca bale okullarında müdürlük yapan hem de balet olan bir eğitmenin de aralarına kattı Kıbrıs Sanat Müzik ve Bale Okulu. Böylelikle okula birçok kapı daha açılmış oldu. Okul yöneticileri, önümüzdeki günler için İngiltere için de projeler geliştirme aşamadında. Hedefleri ise, her şubeyi kendi içerisinde daha da geliştirmek.