Ali KALAY


Londra’da Türk Dili ve Kültür Okulları’na verdiği önem, katkı ve çabalarıyla tanınan KKTC Eğitim ve Kültür Ataşesi Hasan Kortay,  Türk okullarında verilen eğitim kalitesinin her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Okul yöneticileri, müdürler, öğretmenler ve öğrencilerle sık sık bir araya gelen Kortay, “Eğitimdeki bu yükselişi gözlemlemek mümkün. Çıta yükseldiği zaman, verilen eğitimin kalitesi yükseldiği zaman, o okullarımızın almış odukları ‘bronze, silver, gold’ ödülleri olduğu zaman, bu çıta bir üst noktaya çıkacak. Çıta yükseldiği zaman bir Türk okulunun açılma olasılığını da  yüksek görüyorum” dedi.  

 

1 Nisan 2009 yılında beri KKTC Londra Temsilciliği’nde Eğitim ve Kültür Ataşesi olarak görev yapan Hasan Kortay gazetemize, Türk okullarının içinde bulunduğu durum, sorunları, ihtiyaçları ve  eğitim kalitesi ile ilgili özel açıklamalarda bulundu.
Londra’da 25 Türk Dili ve Kültür Okulu ile temas içinde bulunduklarını ifade eden Kortay, “Ataşelikle temas içinde olan 25 okulumuz bulunmaktadır. Tabii son bir okulumuz daha açıldı. Wimbledon bölgesinde. Bu okulla da temas halindeyiz ve onların ihtiyaçları neyse karşılamaya çalışıyoruz” dedi.

Türk okulların en büyük ihtiyacı nedir sorumuza Kortay, “ Öncelikle  geçmişi irdelediğimiz zaman, Türk okullarının ortak noktalarda birleşmesi gerektiği ortaya çıkar.  Şöyle ki; her bir okulan farklı eğitim ve öğretim saatleri vardır. Bu saatlerde kimisi 40 dakika eğitim verirken, kimisi de bir saat eğtim vermektedir. Dolayısıyla saat ayarlaması önemli”
Müfredat konusunun da çok önemli olduğunu kaydeden Kortay müfredat ilgili de şunları söyledi: “Müfredat konusu önemli, bu konuda da ortak noktalarda birleştirmemiz gerektiği kanatindeyim. Okullar aslında serbest bir şekilde çalışmıyorlar.  Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın buraya “Seviye 1” ve “Seviye 2” öğrencileri  için hazırladığı kitaplar geldi. O kitaplar  kaynak kitaplardır.  Bu kitaplar, bütün Türk okullarında vardır, mevcuttur. Bir de T.C Eğitim Müşavirliği’nin dağıtmış olduğu kitaplar var. Yani bunlar ikisi de birleştirilerek bir müfredat oluşturulmuş durumda. 2004 yılında da burada görev yapan öğretmenlerin, hazırladığı bir müfredat diye nitelendirebileceğimiz bir çalışması vardır. Bu çalışma sonrasında da hangi konular Türk okullarında işlenilecek, nasıl bir yöntem izlenilecek o müfredatla belirlenmiştir”

 

Kortay  Türk okullarında öğretmen sıkıntısı var mı şeklinde sorumuza da şu yanıtı verdi: “Türk okullarına baktığımız zaman KKTC’den 11 tane öğretmen gelmektedir. Bu 11 öğrtemen de 25 okulun içinde 14 okula dağtılmaktadır. Yani bizim 11 öğretmenimiz bu 14 okula dağılmaktadır ve gitmektedir.
Tabiki her zaman için okulların öğretmen sıkıntısı olacak. Şöyle olacak; şimdi öğrencilerin yaşları, seviyeleri her zaman aynı olmadığından dolayı zaman zaman 8 kişilik sınıflar oluşmaktadır. Ve sınıf sayısı çoğalmaktadır. Dolayasıyla sınıf sayısı çoğaldığı zaman oraya girecek olan öğretmen sayısı da çoğalmaktadır. Hal böyle olunca okulların öğretmene ihtiyacı doğal olarak artmaktadır.
Tabiki Türk okulları açıldığı zaman devlet öğretmenlerin sadece bir okulda görev yapmaları söz konusu değil, birden fazla okul olduğundan dolayı, özelikle Cumartesi günleri bu okulların açık olmasından dolayı, Cumartesi okullarında büyük bir sıkıntı doğmaktadır. Her okul tabiki büyüklüğüne göre, öğrenci sayısına göre, daha fazla öğretmen istemektedir. Bu sayıyı Cumartesi günleri artırmamız mümkün değil, eğer bir okuldan bir öğretmen alıp, diğer okula gönderirseniz mutlaka o okul şikayetçi olacak. Bundan kaynaklanan bir sıkıntı söz konusudur. Bunun dışında da sorun yok”

Neden aynı bölgelerde bulunan Türk okulları tek çatı altında eğitim ve öğretim sunmuyorlar şeklinde sorumuza Kortay, “ Yapılan “Birinci Eğitim Çalıştayı sonrasında böyle bir düşünce ortaya çıktı. Okulların birleştirilmesi veya tam gün eğitim veren bir Türk okulunun oluşması gündeme geldi. Tabiki bunları tek tek okul başkanlarıyla konuştuğumuz zaman olumlu ve sıcak bakıyorlar. Ama iş eyleme geldiğinde, bu birleşmeminin biraz zor olacağı görüşündeyim. Aynı bölgelerde ama ayrı günlerde farklı günlerde  farklı saatlerde eğitim ve öğretim veriyorlar. Örnekte verebiliriz buna; Hornsey Atatürk Okulu ile Ali Rıza Değirmencioğlu, aşağı yukarı aynı bölgede bulunmaktadırlar.
Ama biri Cumartesi eğitim verirken bir diğeri de Pazar günü eğitim veriyor.Dolayasıyla birleştirilmesi biraz zor görünmektedir  bu açıdan baktığımız zaman”

Kortay Türk okullarında eğitim ve öğretim gören öğrencilerin başarı seviyeleriyle ilgili de şunları söyledi: “A Level ve GCSE konusunda Türk okullarında eğitim alan öğrencilerimiz son derece başarılı.
Türk Dili ve Kültürü konusuna gelince de; Öğrencilerimiz Türk Dili ve Kültürünü öğreniyorlar. Kıbrıs’tan buraya gelen öğretmenlerimizin çeşitli meziyetlerinin olması, resim, müzik,folklor bilmesi ve Ateşeliğimizin de bu özelliklerine göre öğretmenlerimizi ilgili okullara görevlendirmesi, o okullarımızın da kültür olarak daha üst noktalara tırmanmasını sağlamaktadır”

Kortay, Ataşeliğin yürüttüğü ve destek  verdiği faaliyetlerle ilgili de şunları söyledi: “Yıl boyunca T.C  Eğtim Müşavirliği ve Ataşeliğimizin ortaklaşa oluşturduğu ve genelge haline getirdiği ayrıca okullara gönderdiği bir takım yarışmalar var.

Nedir bu etkinlikler? Şiir okuma yarışması, bilgi yarışması, resim yarışması, 23 Nisan törenleri organizasyonu, İngiltere Kıbrıs Türk Örgütleri Konseyi’nin yıllardır üstlenmiş olduğu 19 Mayıs törenlerinin geçen yıldan itibaren T.C Eğitim Müşavirliği, Türk Toplumu Futbol Federasyonu ve Ateşiliğinin de birlikte oluşturduğu komitenin, 19 Mayıs törenlerinin daha güzel daha coşkulu kutlanması için uğraş vermesi faaliyetlerimizin arasında bulunmaktadır. Bunlar yıllık olarak yaptığımız olağan faaliyetlerdir.

Bunun dışında Eğitim ve Kültür Ataşeliği, Universal Crash Clamps and Repair Ltd Direktörü Sayın Serdar Sarı’nın sponsorluğunda geçen yıl birinci fotoğraf  ve yarışması yaptık ve bu yıl ikincisini düzenliyoruz aynı firmanın sponsorluğunda. Bu da yaptığımız faaliyetlerin başka bir boyutudur”

 

Kira konusuna bir çözüm getirmemiz mümkün değil
İki yıldır Londra’da görev yaptığını ve her hafta okulları ziyaret ettiğini ifade eden Kortay, “Bu ziyaretlerimde öğretmenlerimizle toplantı yapıyorum. Okul başkanlarının şikayatçi oldukları konuların başında kira ücretleridir. Buna herhangi bir çare üretmemiz mümkün değil. Dolayasıyla kira konusunda yapılabilecek bir şey yok. Biraz önce konuştuğumuz gibi kira konusu nasıl çözülür? Bize ait ortak bir binamız olursa o zaman bu problemi de ortadan kaldırmış oluruz.

 

Çocuklarınızı Türk okullarına gönderin
Kortay konuşmasının son bölümünü de velilere ayırarak şu mesajı verdi: “Türk okullarına çocuklarını gönderen velilerimiz zaten olayın farkında ve bilincinde. Türkçemizin gelişmesi, Türk kültürünün yaygınlaşması çocuklarımız açısında çok önemli, neden? Üniversiteye girişlerinde alacakları bir A level, onların bu üniversite kapılarını bir parça aralayacaktır.

Bilinçli aileler çocuklarını Türk okullarına göndermektedirler.  Geri kalan kitleye şekilde çocuklarını Türk okullarına gönderilmesi için bir şeyler yapılması gerekiyor ki onlar da gelebilsin. Ne kadar çok kitle kendi öz dilini bile bilirse o kadar çok önemli. Okul başkanlarıyla sürekli görüşme halindeyim. Talepleri neyse uygun olanı karşılamaya çalışıyoruz. Milli Eğitim , Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Kemal Dürüst, zaten Türk Dili ve Kültür okullarına gereken önemi vermektedir. Okullar için kaynak kitaplar gönderilmiştir. Kıbrıs Türk tarihi ile ilgili kitaplar, A level seviyesinde olan öğrencilerimiz için eğitim ve öğretimlerinde yardımcı olacak Türkçe sözlükler ve ayrıca Seviye1-2 öğrencileri için sözlükler gönderilmiştir.  

Yani okulların tüm ihtiyaçları bakanlığım tarafından karşılanmaktadır. Biz de bunlara aracılık yaparak okullarımıza vermekteyiz”

 

Kortay, okul başkanlarının öğretmenlerin dönem başlangıcında geç geldikleri konusuna da açıklık getirdi:  Bu konuda bakanlığımız üzerine düşün görevi yerine getirmektedir. Aynı zamanda Ataşelikte yerine getirmektedir. İngiliz hükümetinin vize konusunda öğretmenlere sunduğu formların Roma üzerinden işlenmesi nedeniyle öğretmenlerimizin buraya gelişlerinde gecikmeye uğramaktadır. Bu gecikmenin ne Bakanlığımla, ne de Ataşelikle herhangi bir ilişkisi yoktur. Tamamen vize konusunda yaşanan sorunlarla ilgilidir”