Londra'da Türk  Dili ve Kültür alanında hizmet veren haftasonu Türk okullarını işlemeye devam ediyoruz. Bu sayımızda Kuzey Londra'nın Hornsey bölgesinde verdiği eğitimin yanı sıra kültürel  ve sanatsal aktivitelerle göz dolduran Hornsey Atatürk Okulu'na yer verdik.

1965 yılından beri eğitim ve öğretim veren Türk okulu,  folklor dalında birer Dünya ve Avrupa birinciliği ve eğitim alanında da bir bronz madalyası bulunuyor. Okulun yeni hedefi ise, eğitimdeki başarısnı altın madalya surdurmek.

North Cyprus UK olarak, okulun başkanı Türker Çakıcı ile görüştük ve okulun başarılarını ve amçlarını diledik. İşte Türker Bey'in gözüyle Hornsey Atatürk Okulu....

 

Türker bey her okulun çok ilginç bir hikayesi var, Bu okulun hikayesini bizimle paylaşır mısınız?

Okulumuz 1965 yılında Turnpike Lane'de bulunan bir kebap dükkanın üst katında bulunan iki odalık bölümde çalışmalarına başladı. Okulun kurucusu Rasıh Işıkman ve eşi Fatoş Işıkman'dır.

Okulumuzun kurucularından ve yöneticilerinden olan Mesut beyin hanımı Şükran hanımın kızkardeşi ve kardeşleri o okuldan mezun olmuşlardır.

Okulun tarihçesi eski olup 1965 yılına dayanmaktadır. Öğrencilerin çoğalması ile birlikte Alexrandra Okulu'na taşındık. Ve orada 

çalışmalarımızı sürdürdük. Rasıh bey o zaman okul başkanıydı ve bizler de okulun yönetiminde yer alıyorduk. Haringey Belediyesi oraları kapatınca bize başka okullar gösterdiler. Bizler de Hornsey, yani bu okulu seçtik, Rasıh bey rahatsızlanınca oy birliği ile okul başkanı ben seçildim.

O yıllar yaklaşık 35 öğrencimiz vardı. O tarihten sonra okulumuzun öğrenci sayısı her yıl arttı ve  bir çok başarıya  imza attık. Ve o çabalar sonucu bugün büyük bir okul haline gelmiş bulunuyoruz.

 

Yeni bir eğitim yılına girmiş bulunuyoruz. Biraz da okulun sunduğu imkanlardan söz edermisiniz?

Okulumuzda ana sınıf dahil olmak üzere ilkokulun 1,2,3,4 ve 5'nci sınıfları var. GCSE hazırlık sınıfının yanı sıra benzeri sınıflarla öğrencilerimizi üniversiteye hazırlıyoruz. Bunların dışınde  büyükler için de sınıflarımız bulunmaktadır. Örneğin Türklerle evlenen yabancılar veya burada doğmuş ve büyümüş yetişkinlere yönelik Türkçe sınıfımız da bulunmaktadır.

 

Folklor dalında bir çok ödülünüz var, eğitimde de var mı?

 

Bugüne kadar bir çok ödül aldık. Bu yarışmalarda bizim için en önemli nokta ise uluslararası yarışmalarda KKTC'yi temsil ediyor olmak.

Okul olarak en büyük başarımızı Almanya'da aldık. Almanya'da Avrupa genelinde yapılan folklor yarışmasında okulumuz birinci gelmişti.

Ayrıca Londra'da bütün Türk derneklerinin yaptığı ayrı bir folklor yarışmasında da Londra genelinde yine birinci olduk. Ve sanırım en büyük ödülü de Galler bölgesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve 65 yıldır yapılan Uluslararası Müzik Festivali`nde aldık. 

Dünyaca ünlü rahmetli İtalyan tenor Luciano Pavarotti de ilk ödülünü bu festivalde almıştı. Her yıl yarım milyon kişi bu festivale katılıyor. Biz o yıl KKTC'yi temsil ettik. Ayrıca Rum lobisi ise bizim katılmamızı engellemek için elinden geleni yaptılar ancak başarılı olmadılar. KKTC'yi böyle bir festivalde temsil edip ve ülkemizin adını orada anos ettirmek bizim için son derece güzel bir duygu olmuştu.

Oradaki yarışmada bronz madalya alarak birinci olmuştuk ve ekibimizle gurur duymuştuk. Yani bizim hem Avrupa'da hemde Dünya'da birer

birinciliğimiz  var. Gecen yıl Türkiye-Antalya'da bir festivale katıldık ve oradan da başarıyla döndük.

Okul olarak folklor dalında bir çok birincilikler aldıktan sonra bir çok kişi, 'Bu okul folklor okuludur' diye söylenmeye başladılar.

Ancak bizler bunun aksini de ispatladık. Nasıl oldu? Haringey bölgesinde, eğitim departmanında bir yarışma açıldı ve yarışmaya aynı bölgeden 25 okul katıldı. Bu 25 okulun içinde bazı okullar seçildi ve bu seçilen okulllar yarışmaya katıldılar. Bu okulların içinde dört okula bronz madalya verilecekti. İşte bu bronzlardan birisini biz aldık. Böylelikle eğitim alanında da kalitemizi ve kendimizi kanıtlamış olduk.

Biz okul olarak zaten eğitime çok büyük önem veriyoruz. Gönüllü ama profesyonel bir şekilde çalışmalarımzi sürdürüyoruz. Ben ve arkadaşlarım gecesini güdüzüne katıp bu çalışmaları yapıyoruz.

Şimdi Haringey bölgesinde aldığımız bronz madalyadan sonra bu yılda altın madalyayı almak için kolları sıvadık. Bu konu ile ilgili gerekli yerlerden davet aldık ve çalışmalarımıza başladık. Eğitim dalında da altın madalyayı alıp Türk okulları içinde yine bir ilki gerçekleştirmek istiyoruz.

 

Peki Turker bey bu değirmenin suyu nereden geliyor? Arkanızda bir güç var mı?

Hayır.  Hiç bir güç yok. Biz gücümüzü; eşlerimizden, birbirimizden ve bir kaç yardımsever işadamından alıyoruz. Bu başarıları zor şartlar altında gerçekleştiriyoruz. Çünkü hiç bir yerden ciddi derecede aldığımız bir ödenek yok. Kendi yağımızla kendi ciğerimizi kavurmaya çalışıyoruz. Tabi bunun yanı sıra bizi çok seven üç -beş yardımsever kişi de bulunmaktadır. Bu kişiler her yıl 500 veya bin pound civarında yardım gönderiyorlar. Bu rakam çok küçük olabilir ama bizim için çok anlamlıdır. Tabiki bunlarla açıklarımızı kapatmak mümkün değil, okulun  yöneticileri olarak cebimizden para aktarmak zorunda kalıyoruz.

Ben bu yıl eğitimdeki 30'ncü yılımı dolduruyorum. 30 yıldır Türk okullarında hizmet veriyorum. Kendi kanazcımı kendi işyerlerimden  sağladım. Diğer arkadaşlarımda aynı şekilde. Ve bu işimiz olmasaydı bunları yapmamız imkansızdı. Bir çok kişi belediyelerden veya hükümetten devamlı maaş aldığımızı tahmin ediyorlar. Bu tamemen yanlış bir kanı. 

 

Atatürk okulları projesi masıl gidiyor?

Gayet iyi gidiyor. Bu yıl bir okulu daha bu projeye dahil ettik. Southgate Türk Okulu, ismi Southgate Atatürk Okulu olarak degistirerek,Hornsey ve Hazelwood Atatürk okulları ile yönetimlerini birleştirme kararı aldi. Bu karar bizi sevindirdi ve bize güç kattı. Ayrıca Hackney bölgesinde de bir okul açmayı planlıyoruz. O bölgede faaliyet gösteren Kıbrıs Türk Kültür Derneği ile iletişim halindeyiz.Dernek Baskanımız Zeka Alsancak her türlü kolaylığı size saglayacagina dair söz verdi. Ayrıca her yıl Atatürk Okulları olarak Hackney bölgesinde büyük bir kültür ve sanat şöleni düzenliyoruz. Bizim çok değerli bir hocamız var. Halil Özakinsel ve eşi Zelis hanım. Bizim bu şölenleri başarabilmemizde en büyük etken Halil hocamızın ısrarı ve başarılarıdır. İnşallah seneye yine büyük bir şölen gerçekleştireceğiz.

 

Son olarak birazda sizi tanıyalım...

KKTC'nin Çamlık Köyü'nde dünyaya geldim. Köyümüz Toros Dağı eteklerinde bir Türk köyüdür. Orta ve lise eğitimimi orada tamamladım. Çok değerli hocalarım beni yetiştirdi. En büyük hocamlarımdan biri Bayrak Şiiri'ni yazan Arif Nihat Asya'dır. Kendisi vefat etti. Ama tarih dolu bir kişiydi. O'nun gibi öğretmenlerden ders aldım. O gün aldığımız eğitim bizi ta buralara kadar getirdi. Okul hayatımın ardında Güzelyurt'ta Elektrik Dairesi'de bir yıl çalıştım. Ayrıca Beş Parmak Dağları'nda mücahitlikte yaptım. 1967 ylındada teris olduktan sonra ödeneksiz  tahsil için Londra'ya geldim. Burada radyo ve tv üzerine kurs yaptım. Ben de herkes gibi okurken çalışmak zorunda kaldım. Sabahlara kadar ders çalışıyordum. Bir gün doktora gittim uyumamak içi hap istedim. Doktor, 'herkes uyumak için istiyor. sen uyumamak için istiyorsun' diyerek beni kovdu.Şimdiki gençler her şeyi çok kolay avuçlarının içinde buldular. Bizim ne çektiklerimizi bilmiyorlar. Onların önünde halbuki çok büyük fırsatlar ve imkanlar var.  Bunları lütfen zamanında en iyi şekilde değerlendirmelerini istiyoruz. 

Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum; Biz, Atatürk ilkelerine, dinimize ve imanımıza bağlı modern bir okuluz. Bazı çevreler Atatürkçülüğü, dini ve camiyi sevmeyen insanlar olarak tanımlamaya çalışıyorlar. Biz bunun tamamen karşısındayız. Okulumuzda dini eğitim deverilmektedir.