Kuzey Kıbrıs’ın genç girişimcilerinden Orçun ve Ogün Cananoğlu, Metehan-Alayköy yolunda O-live Organik Dükkanı’nyla organik ürünler ve Craft Bira ile sağlıklı ve doğal alternatifler sunuyor.


Tağmaç ÇANKAYA

 

Gerek Kıbrıs’ta yaşayan gerekse yurtdışına gittiği halde ülkesinden ve özünden kopamayan insanımız tüm bu ülke dinamikleri ve negatif görünen şeylere rağmen, denemekten vazgeçmiyorlar. Çünkü şunu biliyorlar ki, vazgeçe vazgeçe değil deneye deneye değişim gelecektir.

Bu yazımızda ele alacağımız konu da böyle bir örnek ve aile dayanışması anlatımı.

Ogün Cananoğlu, Turizm ve Otelcilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra aradığını ülkesinde bulamayıp, Amerika’da önüne çıkan bir fırsatı değerlendirip yıllarca oralarda turizm sektörünün çeşitli dallarında çalıştı. Bu geçen sürede özellikle Birleşik Devletler’de yaygın ‘artisan bira’ ile yolları kesiştikten sonra bunu tüketmekten daha fazlasını yapabileceğini fark etti.

Artisan bira (Craft beer) denen şey, biranın binlerce yıldır üretildiği hem daha sağlıklı hem de çok daha zengin tatlar barındıran bir üretim şeklini refere etmekte. İşte Ogün’de bu üretim tekniğini ‘artisan’ ölçeğinde üretmeye karar verdi. Bu yolda fermentasyon, ilgili tohumları ve üretim tekniklerini öğrenerek, uzun zaman denemeler yaparak, Amerika’daki kendi garajında bir artisan bira barı kurdu.  Çeşitli biralar ürettikten sonra sonuçtan memnun kaldı ve onu ziyaret eden kardeşi Orçun Cananoğlu’na da denetti.

Organik dükkan fikri

Bu iki kardeş, ülkemizin en acı vakalarından biri olan kanser ile anneleri vasıtasıyla tanışmışlar ve özellikle Orçun, annesinin bu mücadelesine yardımcı olurken yaptığı araştırmalar sonucu, organik ürünlerin çok önemli ‘ilaç’lar olabileceğini fark etti. Nerdeyse beş yılı bulan bir mücadele sonunda anneleri bugün hayatta. Bu uğurda elinden geleni yapan Orçun, KKTC’de organik ürün eksikliğini görüp bu konuda bir şeyler yapmak istediğini ve Kermiya’da O-live isimli bir organik dükkan açmak için kolları sıvadığını belirtiyor. Büyükçe bir yer tuttuktan sonra Amerika’daki kardeşi Ogün’e haber gönderen Orçun, kardeşinin üretimlerini yapabilmesi için iki kardeş birlikte dükkanın sende katında bir craft bira üretim atölyesi kurdular.

İlgiden memnunlar

Büyük uğraşlar sonucu ve bunu kayda değer bir yatırımla birleştirerek geçtiğimiz ay O-live organik dükkanının açılışını yapan kardeşler, hızla artisan bira üretimine girdi. Ogün Cananoğlu bu süreci anlatırken, “Burada bulamadığımız ekipman ve tohumları yurtdışından getirttik ve fermentasyon sürecini başlatarak ilk seri biraları tam altı çeşit olarak ürettik” diye ifade ediyor. Ogün, ülkesine neden döndüğünü anlatırken, “Kıbrıs’ta da güzel üretimler yapılabileceğini göstermek ve bu konudaki ezberleri bozmak umuduyla adaya döndüm” diyor.

İlk seri biralar hazır olur olmaz bunu bir bira etkinliği ile halka sunan ikili, insanların bu konudaki ilgisinden memnun kaldıklarını belirttiler.

Bira makul düzeyde tüketildiğinde vücut için faydalar sağlayabilen bir bileşen. Ama günün sonunda bunun her halükarda bir alkol olduğunu da hatırlamakta fayda var. Diğer her şey gibi bunu da dozunda tüketmenin önemine vurgu yapmayı değerli buluruz.

Hem organik ürünlere ulaşmak hem de bu biralardan tatmak isteyenler, Metehan-Alayköy yolunda O-live Organik Dükkanı’na uğrayabilirler.