Altı türden oluşan Eumaeus cinsi zehirli kelebeklerin bu özelliğinin nereden geldiğini merak eden bilim insanları bir araştırma yaptı. Parlak renkleriyle gözleri kamaştıran kelebeklerin "yaşayan fosil" diye bilinen sikad (cycad) bitkisini tüketmesi sonucunda zehir özelliğini kazandığı ortaya çıktı. Bulgular, Eumaeus kelebeklerinin dinozorlardan bile önce yeryüzünde bulunan sikad bitkisi yüzünden uçuş şeklinin de değiştiğini gösterdi.
 Forbes'un haberine göre, parlak renklere sahip canlıların zehirli olması doğada epey yaygın. Bununla birlikte pek çok kelebek zehirli değil. ABD'nin başkenti Washington DC'deki Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'ndeki bilim insanları da bu yüzden parlak renkleriyle dikkat çeken bu zehirli kelebekleri incelemek istedi.
Müzenin kelebek küratörü Bob Robbins, "Kelebeklerin kendilerini savunmak için kullanacağı dişleri veya pençeleri yok. Fakat kanat renglerini ve uçuş şekillerini, yırtıcılara karşı nahoş özelliklerinin bir işareti olarak kullanıyorlar" dedi.
 Eumaeus'lar tırtılken, gruplar halinde sikasin (cycasin) adlı zehirle dolu sikad bitkilerini halinde yiyor. Böylece parlak kırmızı ve altın sarısı renklerine kavuşan tırtıllar, zehirleri sayesinde yırtıcılardan saklanmaya gerek duymuyor.